четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Игра за принтиране: Tower
Игра за принтиране: Tower

Игра за принтиране: Tower

Високата и величествена Кула се извисяваше над Багдад, а на нейният връх гордо се виждаше запазеният знак на архитекта. Твоят знак… и после се събуди и откри, че крака ти е отвит и че е сутрин. За това стана и реши да идеш да видиш как се справят мързеливите ти работници, за жалост на строителната площадка не завари никого от тях, но пък видя много разбойници и крадци (несъмнено хора на конкурентите ти), които бързо се пръснаха като те видяха….

Добре дошли в Кулата. Това е игра за 2 до 4 души, на дизайнера Ben Haskett и публикувана от The Game Crafter през 2013г.

В Tower вие ще се опитвате да построите Кула, но не като тази от съня ви, а по – скромна, само на три етажа. Но понеже си нямате достатъчно проблеми, в работата ще ви се бъркат и вашите „колеги“, които също искат да увековечат името си, като издигнат своя кула.

Компоненти

 • 18 строителни материали (сено, вода, глина и дърво) 
 • 12 сегмента за кулите (по 3 за всеки играч)
 • 4 пионки
 • 1 непрозрачна торбичка
 • 10 пулчета (пропуски) за Черния пазар
 • 90 пулчета/мъниста/кристалчета в четири различни цвята (желателно е да са зелено, синьо и червено). Пулчетата трябва да с еднаква форма и да са 40 зелени, 30 сини и 20 червени.
 • 18 строителни карти
 • 6 карти пазар
 • 1 карта Замък
 • 1 карта Салил

ЗАБЕЛЕЖКА! Всички компоненти, с изключение на картите, ще се наложи да си набавите от друго място или от други игри, които притежавате (Чудехте за какво може да използвате всички тези ресурси от Каверната, която не играете вече?).

 Подготовка за игра

В средата на масата се поставя Черният пазар, Замъкът и тестето със строителни карти. Под тях се нареждат шестте карти Пазар. Вземете торбичката и в нея сложете всички 100 пулчета (10 за Черния пазар и 90 разноцветни), след което ги размесете хубаво. След това разпределете ресурсите на пазара, като сложите по един ресурс на всяко място отговарящо на цвета му. Всеки играч си избира пионка. И най – накрая всеки участник си тегли една строителна карта, която му показва какви ресурси трябва да събере за да построи нивото на Кулата си.

Как протича играта

Ходът на всеки играч преминава през следните фази:

 • Теглене – Играчът вади три мъниста от торбата. Без да гледа в нея!
 • Пазар – по време на тази фаза може да извършите какъвто брой искате от следните действия

Закупуване на колкото можете ресурси от един магазин. Когато купувате материали, то вие поставяте пионката си на магазина, който използвате и докато не я махнете от там, никой друг не може да пазарува от този магазин.

Обмяна на мъниста със Салил – когато каквито и мъниста да бъдат използвани от някой от играчите, те отиват в Бирника Салил, който обаче е готов да ги размени за други, ако сте толкова отчаяни, че да се съгласите на условията, които предлага. Няма ограничения за броя на мъниста, които може да обмените със Салил за един ход.

Посетете Черния пазар или ако вече сте били там използвайте някоя от картите, които сте закупили от него. Тези действия могат да бъдат извършвани само веднъж на ход. От Черния пазар вие можете да наемете крадци, да си закупите съмнителни отвари, директно да се сдобиете с ресурси и други действия, които почти винаги са за сметка на съперниците ви.

По време на Пазар може да не предприемете нищо и да преминете към Строене.

 • Строене – в тази фаза, ако сте събрали ресурсите изобразени на строителната ви карта, то вие можете да построите един етаж от кулата си. Изхвърлете строителната карта, която сте ползвали, върнете ресурсите на пазара и поставете построения етаж от Кулата пред себе си (или върху друг вече построен етаж). След като построите етаж, изтеглете си три нови строителни карти. От тях си изберете една, а другите ги изхвърлете. Ако нямате нужните ресурси за да построите етаж, прескочете тази фаза.

Ако по време на Пазар и Строене не извършите никакви действия, то имате право да си изтеглите още две мъниста от торбата.

Играта приключва в момента, когато някой от играчите построи третият етаж от своята Кула.

 Заключение

Това, което привлече вниманието ми към Tower бяха илюстрациите на картите – леки, забавни, в приятен арабски стил. Но това, което наистина ме грабна бяха простите правила, но безмилостната конкуренция.  В играта е силно наблегнато на недостатъчността на ресурсите. С 18 ресурса, за 4-ма играчи, вие постоянно ще се борите кой ще вземе необходимото му, преди другите.  Това в голяма степен ще става чрез крадене на ресурси от другите играчи, обръщане на правилата в своя полза и сдобиване с материали на черно.

Tower e бърза „прецакай другарчето“ + мениджмънт на ресурси игра, която ви препоръчвам да пробвате с приятели, които не ви е страх да загубите.

Линкове:
[sociallocker] BoardGameGeek
Правила
Материали за принтиране
[/sociallocker]

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers