понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри, подходящи за един играч
Игри, подходящи за един играч

Игри, подходящи за един играч

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Понякога организацията ни за настолна вечер не ни се получава. Понякога приятелите ни отказват в последния момент и нямаме време да извикаме други. А понякога просто искаме да сме сами и да си отдъхнем от… хората. Разбира се, винаги има видео игри, които могат да заместят самостоятелната нужда от игра, но ние, като верни фенове на настолните игри, няма да си го признаем. Ние искаме просто да си починем и да разцъкаме някоя игра, която да ни достави удовлетворение дори и да играем сами. Този лист е пълен с игри, които не просто стават за един играч, а които според нас, са много добри за един играч. Последно време, все повече компании вкарват тази опция в новите си игри. Тази тенденция от една страна е доста… тъжна, но от друга – показва, че дизайнерите познават своите играчи и им пука за тях.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Historia

Интересното е, че всъщност тази игра съм я играл все още само соло. С нетърпение очаквам да я играя и с други играчи, но ви уверявам, че системата за соло игра е уникална.  Когато играете сам си допълвате с колкото искате ботове – изкуствен интелект играчи.  В книжката дори ви препоръчват, ако играете с по-малко от шест играчи, да си допълнете с ботове. Historia е игра за развиване на цивилизации с доста абстрактни механики, които обаче работят перфектно. Ходовете на ботовете отнемат под минута, а действията им са вълнуващи, напрегнати и непредвидими. Дори има нагласяне на тяхната трудност. Препоръчвам ви винаги да играете на средна трудност. Най-лесните са твърде лесни, а най-трудните са… ами твърде фрустриращо трудни. Във всеки случай – от всички игри, които аз съм играл, за мен това е най-добрата игра с измислена достатъчно добре система за соло игра.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Dungeons and Dragons: Castle Ravenloft

Да, тъмници! 😀 Отново ще ви препоръчам игра, чиято тема се базира на бродене из някое тъмно място. Castle Ravenloft ми допада както в кооперативния й вариант, така и за самостоятелни преживявания. Защо? Понякога искам да се изправя сам срещу алгоритъма на играта или искам да видя дали ще успея сам да надхитря тъмницата и да изляза жив от нея. Воден от това желание съм загубил доста часове в бродене из замъка. Соло сценариите за играта не си „поплюват“ и са доста трудни за изиграване, но тогава победата е най-сладка. Също така има нещо героично в това, сам да се изправите срещу „голямото зло“ и да го убиете, че и златото да му вземете, нали? 😀
Странична мисъл – поне според мен, самостоятелно „пускане“ на играча в дадена игра би помогнало много в разучаването на нейните правила. Може да закупите играта от: BigBag.bgBoardGames.bgPaladium Games


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Elder sign

Ако трябва да се сетя за игра, която може да се играе соло, веднага се сещам за Elder Sign. Играта е много приятна за няколко човека, но е адски трудна за сам човек, трябва да се отбележи. Не очаквайте да спечелите лесно! Ще се окажете в толкова ожесточена битка за живота си, че в крайна сметка шанса да спечелите ще е минимален. И все пак, за да ви успокоя – има такъв. Колкото и да е тежко и сам война да губи надежда, честно да си кажа, откъм негативни ефекти в картите… доста е лесно ( понеже сте сами, времето минава по-бавно и можете да направите повече неща преди нещо да ви преустанови смелите и безотговорни планове).

Оставяйки това като едно от малкото хубави неща да играете сам (друго такова е, че ще се научите да бъдете самостоятелни, ако не сте го научили досега), трябва да се спомене, че битките са много по-трудни. Все пак, какво друго може да се очаква, биете се абсолютно сами с всичко което ви пречи и ви убива. Като цяло, яко се мре, но е весело, така че бих препоръчал тази игра за изграждане на характер и стратегическо мислене, най-вече когато играете сам.
Може да закупите играта от: BigBag.bgBoardGames.bg


 Иво Биков ‘BigBoxHeterodox’ препоръчва:

Space Hulk: Death Angel

“Space Hulk: Death Angel – The card game” e лично за мен игра номер едно в категорията игри за един играч. Това го казвам на базата на броя часове прекарани с нея и ако направя съотношение и към цената й – то това е играта, която ми се е в пъти отплатила. По принцип си падам много по солитари (за един играч) игрите и имам не малка колекция от такива, така че тази препоръка я правя от голяма база за сравнение.

[Ако върнете няколко страници назад, ще прочетете повече за Space Hulk, както и описанието на мод, който балансира трудността й.]

“Space Hulk: Death Angel – The card game” е игра от вселената на Warhammer 40K и макар да не е задължително човек да е посветен в митологията на тази вселена, все пак това ще допринесе много за удоволствието от играта. За малката кутийка, която удобно се побира в лека чантичка, та дори в по-голям джоб, тази игра предлага почти неизчерпаема преиграваемост и успява дори да гради атмосфера и изпотяващо напрежение към крайните нива на мисиите. Перфектна е и за лятна вечер на по чаша бира с приятелска компания, защото освен солитари, тя предлага и кооперативна игра до 6 (!) човека. Във варианта за един играч вие ще командвате три взвода от по двама спейс марини, които са тежко въоръжени и бронирани (терминатор клас) и изпълняват различни мисии в смъртоносните коридори на превзетия от genestealers космически кораб ++Sin of Damnation++. Играта е изключително тактическа, изправяща ви постоянно пред трудни решения, особено към последните нива на мисиите, когато едно погрешно решение е равнозначно на смърт за всички и провал на мисията. И обратно – при успешно изпълнена мисия удовлетворението е огромно и еуфорично, защото е наистина трудно да преведеш групата до края. Мисиите са разнообразни, с различна трудност, както и всеки път има елементи на рандомизиране (случайно подреждане) на елементите от мисията. (нивата и картите за случайни събития) Самите взводове са различни, със свои уникални умения и специализации. Отново два палеца от мен за “Space Hulk: Death Angel – The card game”

Може да закупите играта от: BigBag.bgBoardGames.bg


Това бяха нашите предложения за соло игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

  1. Наксо Панов

    И никой не е включил Mage Knight или Lord of the Rings LCG?

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers