вторник, май 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Penk – по течението на модата
Penk – по течението на модата

Penk – по течението на модата

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Simone Luciani е звездата на Cranio Creations, който не само, че е създал масови хитове, но самият той беше поп стар и в Essen Spiel 2018 със своята сериозна заявка – Barrage, готвена за догодина и вече преливаща купата с пари в Кикстартър.

Следвайки стъпките на Влада Хватил, Симоне също опипва двата полюса – от сериозни геймърски игри до леки парти игри и понякога дори детски (скоро и за Jungle Race).

Всички компоненти.

Penk следва модната вълна на 2018 – roll and write игрите. За разлика от повечето нови заглавия, тук дори и няма опит за вкарване на тема. Penk е изчистена до костите игра с няколко зара и елементарни механики, която може да се изиграе за 5-10 минути.

Необичайното тук е сравнително голямото, като за такъв тип игра, взаимодействие между играчите. Тук трябва да следите кой какво прави, защото ако ви изпревари в дадена област, може да ви ореже сериозно шансовете за победа.

Всеки играч получава едно листче с ето тези редове и колони.

Когато е ваш ход хвърляте шест 6 стенни зара (с числа от 1 до 5, а шестата е жокер). Имате право на стандартните за Yahtzee два рерола и гледате накрая какво сте получили.

След това трябва да разпределите резултатите. В общия случай търсите да имате еднакви зарове, като във всяка комбинация можете да използвате максимум един жокер.

Когато направите комбинация си я задрасквате на листчето. Ако запълнете цял ред или цяла колона, всички останали играчи си задраскват свободните места в този ред или колона. Това може да е брутално, защото ще отбележите точки само за редове и колони, които имат поне три запълнени полета.

Колкото по-сложни комбинации правите, толкова повече точки ще нацъкате в края на играта, но е вероятно в началото да правите очевидните, колкото да прецакате останалите.

И това е цялата игра. Имам две малки мрънкания относно Penk. Първото е, че листчетата са едностранни, което е много странно за светкавична roll and write.

Второто мрънкане е, че… играта изглежда доста случайна. Да, да, игра със зарове е. Но изглежда по-случайна от повечето подобни. Решенията често са очевидни, особено ако играете с двама играчи и нямате избор кой да прецакате.

Въпреки всичко, предполагам, че това е простимо за скоростта, с която ще премине играта пред очите ви.

Заключение

Penk е приятна метачка на зарове, чиито проблеми можем лесно да простим, заради бързия начин на игра. В играта има някакви решения, макар и често да не са особено дълбоки. Въпреки това, геймплеят върви лесно и бързо, а прецакването на приятелите ви винаги е забавно. Не мисля, че ще има обидени, дори и да играете с безконфликтните си половинки, просто защото Penk трае около 5 минути. От една страна препоръчвам играта с повече играчи, за да имате повече възможност за взаимодействие, но от друга, ако прекалите с 4 или повече, мисля че Penk ще прекали с гостоприемството. Трима е идеалната бройка.

Ами… окей е.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Светкавичен геймплей
  • Изненадващо ниво на взаимодействие

МИНУСИ:

  • Нищо запомнящо се
  • Случайността е повече, отколкото в подобен тип игри
  • Листчетата за писане са едностранни
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers