петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » Отвлечени – ревю на пъзел стая без спойлери!
Отвлечени – ревю на пъзел стая без спойлери!

Отвлечени – ревю на пъзел стая без спойлери!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Откакто ходим по различни пъзел стаи в София търся нещо различно, някаква различна емоция, която да ни остави запленени от история или тема дълго време, след като адреналинът изчезне. Отвлечени не е такава стая, но поне е една стъпка пред всички останали в това отношение… Само в това отношение.

За това кой съм аз и защо правя тези ревюта можете да откриете в първата статия от списъка ми с ревюта до този момент.

Пъзел стаи

Обичам си бъбреците

В Отвлечени, вие ще станете жертва на поредната лъжлива туристическа агенция. Този път не само с парите си, но и с органите си. Ще се озовете в типично балканска схема на трафик на органи. Нас ни посрещнаха две усмихнати момчета, които бяха съмнително любезни. Дори ни почерпиха с вода. Някои от нас рискуваха да пият… и заради това се оказаха в клопката. Минути по-късно в офиса на тур агенцията съвсем необезпокояван се мушна опасен мъж и всичката надежда изчезна…  Минути по-късно се озовахме на тъмно място чакащи един час, след който ще дойдат да ни вземат и сложат на операционната маса… въпреки, че като им видяхме отношението, нищо чудно не само да няма операционна маса, но и да няма никаква маса. Дано поне килим да имаха…

За друга стая не съм отделял толкова време в потапяне в темата, но и друга стая не се е старала толкова за постигането на такава. Така и така съм започнал с темата и историята, нека да видим защо толкова ми е харесала и защо е само стъпка напред, а не цяла крачка.

Истинска балканска история

 

10882308_832376833470978_4264992630366048972_n

Докато сте в стаята ще чувате разговори на похитителите си сякаш са точно до вратата. Това освен, че е оригинален начин за подсказки, е и изключително реалистично и създава атмосфера. Гласовете са толкова тихи и заглушени, че всички трябва да млъкнем, за да чуем какво си приказват. Разговорите им са в типичен балканско-анцуг стил, което напълно се вписва в нашенският мафиотски реализъм.

Обстановката беше семпла и изглеждаща евтино, но това не е защото хората не са се старали, а защото тя работеше перфектно в една такава твърде реалистична история. Стените бяха изписани от всякакви хора, които са били преди нас в тази тежка участ, а нещата, които откривахме в стаята ни издаваха все по-силни и шокиращи факти за предните „наематели“.

До тук вече трябва да сте се досетили, че тази стая не е за всеки. Със сигурност хората, които имат проблем с пресъздаване и намеци за насилие не само няма да се изкефят на стаята, но може и да я сметнат за притеснителна и дори неприятна. За мен това не беше проблем. Нещо повече, колкото повече тема една стая създава (независимо каква), толкова повече емоция може да вкара. Тази тема, макар и с банална история ще успее да ви обземе за този час, гарантирам.

Да, за по притеснителните, хората са си обявили темата в сайта и трябва да я приемете на сериозно. Освен това, те са се опитали да омекотят историята по начин, който не ми хареса и това спука гумата на емоционалния трактор на Отвлечени.

В стаята има излишен хумор

Така. Аз работя в комедийно предаване. По презумция се занимавам с измислянето на смешки и съм професионален хуморист от години. Нямам нищо против хумора. Дори често го предпочитам. Няма да коментирам качеството на хумора в Отвлечени, защото дори и да имам някакъв критерий, всичко е въпрос на вкус.

За мен обаче това омекотяване на сериозността на темата беше хаотично и нехомогенно. Тъкмо, когато усещахме, че сме в сериозна и тежка ситуация откривахме я някой бутафорно абсурден предмет, я някой смешен текст подхвърлен тук-там. Понеже стаята разчита на текстове, можеше да се отдели повече време засилване на емоцията на обреченост, на страх.

Разбирам, че така стаята щеше да бъде много специфична, но поне щеше да създаде крайна емоция, която досега никъде не съм срещал.

Обсъдих с колегите, с които влязохме да разбера дали е лично предпочитание, но се оказа и че при други хуморът е бил излишен.

Въпреки това, и по начинът, по който е, никоя друга стая не е по-напред в крайното усещането, което преживяхме.

Да, при нас някои основни неща в стаята се счупиха и се налагаше интервенция, но това е пъзел стая, случват се такива неща. Дори и в Dextrophobia 2 (любимата ми стая) се случи.

А пъзелите?

Хм… Не мисля да отделя много време за тях. В началото играта започва много силно и в последствие пъзелите започват да стават по-еднообразни и… всъщност не толкова много. Да, това е стая със сравнително малко пъзели, но доста от тях са трудни и разчитат на проницателност и наблюдателност. Добре де, не са лоши, но не това е силата на стаята.

Заключение

Отвлечени не е сред най-иновативните пъзел стаи. Отвлечени не е сред най-скъпо изглеждащите пъзел стаи. Дори пъзелите не са на толкова високо ниво. Това, което издига Отвлечени сред останалите добри стаи обаче е темата. Това е позната балканска тема, пресъздадена по правдоподобен и твърде реалистичен начин. Темата е сериозна и на някои хора няма да им допадне. От друга страна, създателите са решили да я олекотят с малко хумор, който лично аз намирам за неуместен. Не защото хуморът е лош, а защото бих предпочел рошава гарга. Искаше ми се изчистена стая, която да не ме изважда от силна и крайна емоция, била тя и страх и отчаяние. Това е нещото, което прави една стая запомняща се дълго време. Това е като да гледате „Реквием за една мечта“ Още със заглавието си хората са си го казали – вие ще гледате депресиращ филм. Защо тогава го гледате? Защото имате нужда да изпитате нещо силно и истинско. Отвлечени е на прав път, но с още малко смелост биха стигнали и до челни места сред любимите стаи на всички.

А ето и моите оценки

 • Силна и реалистична тема 
 • Сериозна история с разконцентриращ хумор 
 • Силен и вълнуващ старт
 • Неоткроими пъзели  
 • Създава малко повече от обикновен адреналин 

КЕФОМЕТЪР

Актуалната подредба на любимите ми стаи!

 1. Dextrophobia Vol. 2
 2. Game Castle: Колекционерa
 3. Offline: Хакерска стая
 4. 3KEY: Детективът и Машината на времето
 5. Теорема: Тротил 
 6. Hourescape
 7. Отвлечени
 8. Gameline: Космическа врата
 9. Vestigo
 10. Dextrophobia
 11. Offline: Египет

Това Е чудесна стая и аз Я препоръчвам, въпреки малкото ми мрънкания. Така че не чакайте, а кликвайте!

Отвлечени

12592422_1032493790125947_5233786313961921764_n

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers