петък, май 24, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Kickstarter: Fog of Love – Романтична стратегическа игра
Kickstarter: Fog of Love – Романтична стратегическа игра

Kickstarter: Fog of Love – Романтична стратегическа игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Рядко правя превюта на игри, които ще тръгват в Кикстартър, но когато го правя си избирам много внимателно продуктите, които да промотирам. Fog of Love изглеждаше като една от най-различните игри, които съм срещал напоследък и с голямо вълнение чаках прототипното си копие.

Когато пристигна, бях изключително изненадан, защото, с изключение на борда и кутията, всичко изглеждаше доста завършено. Да, след като прочетох правилата осъзнах, че в играта ще има още съдържание, защото това е игра, която се развива по сценарии, и въпреки това – браво! Това са едни от най-добрите компоненти за прототип, които съм срещал.

Романтична стратегическа настолна игра

adaa42d2d1b30bc35a1136afb8efdaff_original

Какво пък значи това? Fog of Love е игра, която симулира началото и развитието на романтична връзка между двама души, която може да се развие по десетки начини и да завърши с щастлив или не толкова щастлив финал. Да, в света на настолните игри съществуват доста игри за двойки, но всички те са или тривиа игри или леки почти парти игри.Тази не е!

О, да. Всъщност, проектът е изключително смел, защото целевата група на Fog of Love е доста конкретna. Това трябва да са двойка геймъри. Играта не е твърде сложна, но определено изисква геймърско мислене… и влизане в роля.

Романтична настолна игра

959a0c383afa6ba9a8b45d80eeea0a97_original

Преди да говоря за правилата, трябва да спомена нещо, което е изрично упоменато и в книжката с правила. В никакъв случай НЕ ИГРАЙТЕ ОТ СВОЕ ИМЕ. В нито един момент не забравяйте, че вие управлявате персонаж и изборите, които той прави не рефлектират от това, което вие мислите за партньора си. Може да ви звучи абсурдно, но играта не е чак толкова хумористична и някои от изборите, които ще трябва да правите могат да бъдат доста сериозни, тежки и реалистични.

От тази гледна точка, не мисля, че играта е подходяща за двама приятели, защото лично аз бих се чувствал неловко. Да, предполагам, че някои биха се забавлявали с чаша бира и просташки брадат хумор… но играта не е кратка. Това си е сериозна 60-90 минутна игра.

Всички тези проблеми обаче не бяха нещо особено за мен, защото, за щастие, моята съпруга си е геймър, с който сме разцъквали не една или две тежки игри.

Стратегическа настолна игра

b21d6146a3f765808c56cee24a2aabae_original

 

Няма да навлизам в дълбочина на правилата. Те може да не са много, но са трудни за разбиране от една буца текст, защото има доста различни и особени елементи, които не съм срещал другаде.

В основата си, Fog of Love е игра, в която ще манипулирате няколко различни трака. Ще слагате свои дискчета на определени места, ще ги махате от другаде, ще манипулирате дискчетата дори на противника… или не на „противника“.

Играта може да е кооперативна, но може и да е състезателна. Това няма как да го знаете до самия финал на играта. В началото на играта започвате с няколко различни ФИНАЛНИ карти. Те са еднакви и за двамата. Целта ви е да изпълните условието на една от тях. Ако успеете, значи печелите. Ако и двамата си ги изпълните, значи и двамата печелите. В това се изразява най-силно темата и историята, но за тези неща след малко.

f07e728393697488bb3f5477aacb6f4f_original

В процес на играта ще се появят механики, които ще ви принуждават да изхвърляте ФИНАЛНИ карти по избор или конкретни ФИНАЛНИ карти, ако извършите конкретни действия. В края на играта ще се озовете само с две-три ФИНАЛНИ карти и ще трябва да си изберете една от тях, която да изпълните.

Условията на тези карти са свързани с траковете. Те изискват определен минимум от дискчета (или само ваши, или общо на вас и партньора ви) върху определени тракове, както и някакво количество Задоволство (отново, на вас, на партьора ви, или пък разлика между вас и партньора). Задоволството се печели редовно по време на игра и също е въпрос на манипулация.

689b1959ab60dcc5e3a63fc104688836_original

Траковете могат да бъдат трудни за манипулация, особено ако партньорът ви търси точно обратното на това, което вие търсите. Да кажем, тракът с откровеност – вие можете да бъдете абсолютен лъжец, но партньорът ви да търси човек, който никога не лъже. В края на играта противположната страна на всеки трак се брои като минус дискчета на страната от трака, която вие търсите.

Играта ще пристигне с няколко сценария. В моята кутия има само един. Въпреки това, всеки един е свободно преиграваем, тъй като разнообразието е почти огромно. В началото на играта се открива история за това как сте се запознали.

Преди това обаче всеки играч тайно си тегли и избира няколко Черти на характера, които са мини цели във вашата игра и ако успеете да ги задоволите, ще спечелите още задоволство. Примерно – може да сте пълен ръб и ще искате да сте добър в тракове, които да задоволяват вашата ръбска натура.

b10289812577896931c55f0ee1583847_original

След това всеки си тегли карта с професия и избира няколко умения, които обаче ги дава на противника (един вид – какво търси в своя партньор). Тези умения дават начална конфигурация на дискчета по траковете.

Всеки играч започва с определен брой карти с огромен размер. По време на хода си, играчът играе една от тези карти и после си запълва ръката от едно от три тестета (в зависимост от етапа на играта и сценария). Трите вида тестета са Леки събития, Сериозни събития и Драма. След определен брой изиграни карти (отново в зависимост от сценария) свършва рунда и се обръща втора карта от сценария. След третата такава карта започва последния рунд и накрая на играта се обръща карта с финал.

bd82e68c21e22c374926eab8fd342e50_original

  • Цялата игра се върти около тези карти, които играете. Те могат да бъдат или карти с избор или тайни карти или карти Събитие. Събитията са стандартни карти, които променят играта, докато не се появи ново събитие.
  • Тайните карти се слагат на скрити до вас, докато не се открият от други карти или не останат до финала. Някои тайни карти ви дават по-добър бонус като се открият, други като останат до края.
  • Картите избор са месото на играта. Изборът може да го правите вие, може да го прави партньорът ви, а може и да го правите заедно. Ако е карта с избор за двамата, използвате токъни, с които отбелязвате кой отговор сте избрал и ако изборите ви съвпадат обикновено има бонус и за двамата.

Почти винаги изборите ще ви дават възможност да слагате дискчета по траковете. С други думи, ако играете стратегическо, теоретично е възможно и да не следите историята. Но, това би било скучно, защото…

Fog of Love е една от най-тематичните игри, които съм играл

7086e9ef06c5f13967d62b0f57416796_original

Да го кажем така. В играта има много четене. Не, не подминавайте това изречение. В играта има НАИСТИНА МНОГО ЧЕТЕНЕ. Всъщност, заради това е и толкова дълга. Всяка една карта развива историята на връзката ви и действията ви не са толкова очевидни. Когато гледате филм, винаги „знаете“ кое е морално правилното решение, което персонажът трябва да вземе. В реалните ви взаимоотношения, съвестта ви редовно ви подсказва дали сте постъпили правилно. В тази игра обаче често ще трябва да действате като не особено читав човек. Ако това помага на мисията ви, гарантирам ви, че авторите на играта са направили така, че и това да съвпада с чертите на характера ви. Точно заради това ви напомням, че вие играете от името на други хора. Това не сте вие. Дали ще се скарате с половинката си, дали ще решите да простите, дали ще я малтретирате психологически, това е само мисия – това не сте вие! Всъщност, надявам се да не сте вие.

Както при нас се случи, моят персонаж (Радой) беше доминиращ ръб, който освен, че беше престъпник, обичаше да лъже. Целта беше той да бъде тотално доминиращ във връзката на цената на всичко. С други думи – да имам много повече задоволство от Нея. Персонажът на жена ми обаче беше девойка, която за цел имаше да ме направи щастлив на цената на всичко. За целта, тя трябваше да се увери, че аз имам много задоволство.

Тематично… и опасно.

 

Заключение

Fog of Love е страхотна игра с иновативни механики, които са блендирани чудесно с темата. През цялото време няма да излезете от историята, а взаимоотношенията на персонажите ви ще прогресират с всяка една минута. Да, може да не завършат щастливо, но може и това да е била целта. Това е една наистина стратегическа игра, която изследва дълбочината на връзките, но не бих я препоръчал като средство за опознаване между двама души. Вие влизате в ролята на персонажи и ако дори за миг излезете от играта и прехвърлите качествата на „играча“ върху „човека“, това ще бъде доста сериозно. От тази гледна точка, играта е опасна. Със сигурност това е игра за двама партньори геймъри и със сигурност има много стратегия и тактика. Ако играете без да влезете в темата обаче, играта ще ви се стори монотонна и суха. Препоръчвам ви да я преживеете, но без да се идентифицирате.

Така… вадете факлите.

Лично аз имам проблем с твърде голямата политическа коректност на играта, защото може да се играе от двама персонажа мъже и двама персонажа жени. Има и карти, които действат различно в зависимост от начина по който играете. Знам, че някои от вас може и да го възприемат като хомофобско изказване, но Бог е създал Мъж и Жена по предназначение и силно вярвам, че излишното афиширане на обратното (независимо дали сте вярващи или не) довежда до необратими негативни последствия. В никакъв случай това не е израз на омраза към хора, а към грях. Съжалявам ако за някои от вас това ви е дошло от никъде, но не мисля, че трябва да се премълчава.

Рядко бих ви препоръчал толкова силно игра в Кикстартър, затова побързайте и подкрепете този иновативен проект!

FOG OF LOVE – KICKSTARTER!

Източник на снимките:  Fog of Love Kickstarter Page

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers