петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Haru Ichiban – Бруно Катала в азиатски стил
Haru Ichiban – Бруно Катала в азиатски стил

Haru Ichiban – Бруно Катала в азиатски стил

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди няколко дена пуснах в статия, в която изброих моите любими игри за двама. Забелязали сте, че тази не беше сред тях. Споменах го тогава, ще го кажа и сега – играл съм твърде много игри и това, че игра не влиза в който и да е списък не означава, че е лоша. Хм… може би това е и моето предварително заключение за Haru Ichiban – не е лоша.

Haru Ichiban или „Пролетен вятър“ (буквално преведена) е поредната игра с азиатска тема и топла визия, която се вмъква сред леките към средни по тежест настолни игри.

Играта е дело на един от най-известните дизайнери на настолни игри – Бруно Катала. Haru Ichiban и Madame Ching, на същия дизайнер, се появяват през 2014-та, но така и не добиват особена популярност, може би заради другите му големи хитове в производство по това време – Abyss и Five Tribes.

Друга причина е може би ограниченият брой копия на играта, които бързо се изчерпaha след появяването им. Първото издание е малко по-луксозно, но днес ще говоря за масово разпространеното в момента, нормално издание, от Blackrock Editions.

Га задуха ветреца

pic2678962

И тогаз сядат двама ти градинари, които се опитват да използват вятъра в своя полза, като подреждат хармонично листа върху лилии.

Компонентите в играта са оскъдни и със сигурност кутията е твърде голяма за нещата, които получавате. Въпреки това, токъните са с чудесен арт и качество и докато играете пред вас ще има една постоянно променяща се мека и цветна картина от водни лилии, жаби и листа.

Окей, достатъчно се опитах да изцедя от темата. Да не се преструваме и да си признаем, че това е…

Абстрактна тактическа игра за двама

Целта на играчите е да наредят своите си листа върху постоянно движещите лилии в определен ред, за да получат точки. Щом някой получи точка, картата се „резетва“ и всичко започва от начало. Можете да изберете и да не рестартирате всичко и просто да продължите с визията, до която сте се добрали в момента.

Играта може да е със сравнително прости правила, но ще ви отнеме време да свикнете с тях, защото ходовете са асиметрични и се извършват в определен ред.

В началото върху таблото с вода се нареждат водните лилии в определен ред, като една от лилиите е по-тъмна. Две жаби със съответните цветове на играчите се поставят на предварително определено място. Всеки играч има листа на дървета от своя свят с числа от 1 до 8. Тегли 3 с лицето надолу и избира едно от тях. По-малкото число е „Малкият градинар“, по-голямото е „Майсторът Градинар“.

  • Малкият Градинар слага листото си върху тъмната лилия.
  • Майсторът Градинар слага листото си върху която иска лилия. Ако там има жаба я мести където иска.
  • Малкият градинар мести една лилия или група от лилии на съседно поле.
  • Майсторът Градинар обръща една от лилиите на тъмната страна.
  • И двамата градинари си теглят ново листо‘

Ако и двамата играчи използват еднакви числа, тогава се ползват жабите, но няма да навлизам в така или иначе не толкова важното правило.

След всичко това, ходът започва отново, докато някой не постигне някоя от комбинациите и вземе точки. Всичко се рестартира и се играе до 5 точки.

20160124_234715

Заключение

Haru Ichiban e добра тактическа игра. Геймплеят, макар и неоткрояващ се, върви леко и потиква играчите към повторни игри. Темата със сигурност е нещо различно, макар и да е в онази банална азиатска насока, която ни залива последното време. Това е… хладна игра. Не е нито твърде гореща, за да се изкажа емоционално за нея, нито е твърде студена, за да мога да я оплюя както си трябва. Играта наистина е… добра. Не е най-великото творение на Бруно Катала и не мисля, че ще остане във времето.

Като казвам това, имайте предвид, че винаги бих я играл, ако някой предложи. Просто имам доста други варианти, към които първо бих се стекъл.

Препоръчвам ли я? О, да. Но… ако имате възможност, първо я тествайте. Може и да не останете чак толкова въодушевени.

ПЛЮСОВЕ:

  • Свежа тема
  • Красив арт и добри компоненти
  • Бърз и динамичен геймплей

МИНУСИ:

  • Твърде голяма кутия
  • Нищо оригинално

Засега я няма в България, но можете да разгледате сайта на производителите и да я откриете там!

Blackrock Editions

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers