понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » One Night Ultimate Werewolf – Върколакът, който става за нещо (поне за мен)
One Night Ultimate Werewolf – Върколакът, който става за нещо (поне за мен)

One Night Ultimate Werewolf – Върколакът, който става за нещо (поне за мен)

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Социалните игри с дедукция започнаха да се изтъркват и това се забелязва от капитулиращото ниско количество игри от този тип, които едва-едва се прокарват последните месеци.

One Night Werewolf не е нова, така е. И дори имах щастието да се срещна с нея преди около две години, но за съжаление… никога не беше достигало ревю копие до нас до този момент, а както са се стекли нещата последните години, нямаме време за други ревюта.

Радвам се, че най-после мога да поговоря за тази игра, макар и вече сигурно да сте достатъчно запознати с нея.

One Night Werewolf взема основната концепция на игра, която сериозно не харесвам – Werewolf/Ultimate Werwolf и изстисква излишните сокове от нея – премахва елиминацията на играчите, убива неудобството от „Съда“ за двама души и унищожава напълно безобразно дългото време за изиграване, като и добавя малко хаос, което автоматично срязва през кръста варианта за „сърдеж“ от страна на по-докачливите.

О… и най-важното – играта вече може да се играе от малка група – дори и от трима! И работи.

Ако никога не сте играли върколак, вероятно сте чували за Мафия, или Убиец. Това са игри, в които всеки играч получава тайна роля, чрез карта. Всяка роля има различна функция и цел. Основната идея е, че Върколаците трябва да убият селяните, но през нощта, докато селяните през деня могат да линчуват някой, като го обвинят, че е върколак. Но никой не знае кой кой е (или поне някои знаят), защото има фази, през които всички без няколко души са със затворени очи.

В One Night Werewolf oсновната идея на Върколака все пак остава – всеки има тайна роля, всички си затварят очите и от тук нататък следва едно дълго отваряне-затваряне и шмекеросване, докато накрая всички се събудят.

За наша радост, можете да си изтеглите просто разкошната апликация, която да ви води тези „заспивки“. Освен това там има настройки, таймери, саундтракове и какви ли не още джиджавки, наред с прехваления (но тук добре работещ) глас на Ерик Съмърър от Дайс Тауър и гласа на една мацка, която малко предраматизира. Чил маце, чил.

В апликацията има и тук-там изненадки и подмятанки, което е свежарско, но като цяло не мисля да говоря повече за нея, защото все още си спомням онзи култов стреч гоул от кикстартър кампанията на играта – Ако достигнете еди каква си сума, в апликацията ще сложим бутон „пауза“. Да.

Основната разлика от стандартния върколак тук е хаосът. Във върколака всеки има роля и знаете, че всичко участва в играта, докато тук има три роли, които стоят скрити в средата на масата. Докато всички спят има разни тарикати, които местят плочките (да, тук са плочки, а не карти) на играчите наляво-надясно, а когато всички се събудят ще трябва едно доста сериозно „бактракване“, за да се разбере кой кой е… и това е, ако никой не лъже. Да не говорим, че в края на играта вероятно няма да сте тази роля, която си мислите, че сте.

Извинявам се… Най-основната разлика от обикновения върколак се крие в името на тази игра – One Night. Тук играчите преживяват само една нощ, след която имат около 5 минути да открият върколака. Тук върколаците са поставени в защитна функция. Те никого не убиват през нощта, но се опитват да останат самите те живи през деня.

Освен това, играта е наситена с роли и ако искате да ви е скучно си сложете няколко базови селяни. В противен случай – всяка останала роля има някаква дейност или функция, която да направи живота ви малко по-интересен.

Играта има няколко прилики с една от предишните версии на Върколака – Werewolf Inquisition. Огромният плюс, който споделят и двете игри е, че могат да се играят с малко хора – дори и с трима. Скоро играхме десет игри поред с трима души и беше повече от фън.

За съжаление, двете игри споделят и огромен минус. Поради действията, които много от играчите извършват по време на нощта се вдига шум и тези с по-шумни дрехи или столове ще бъдат лесно издадени. Да, Bezier Games са се опитали да оправят проблема, като са сложили шумен саундтрак и дори плеймат, който можете да закупите, но проблемът все още съществува. Препоръчвам ви да си говорите през цялото време, докато сте със затворени очи и да издавате някакви шумове, ако щете и подпръцквайте – дори и реакцията на хората спрямо ароматерапията ви ще помогне, защото е важно да има шум.

Джъст сеин’

Заключение

One Night Werewolf е наистина гениална игра. Да, ако играете всеки ден, вероятно ще ви втръсне, но мисля, че е годините преработка на върколака са дали резултат. Двете игри все пак са различни и ако имате група от 20 човека, може би е по-добре да се хвърлите на старата кака. Ако обаче си търсите стандартен филър за 4-5 човека – One Night Werwolf е повече от удобен. Играта е  пет минутка, социална е и никога е нямало сърдити. Поне при моите игри.

ПЛЮСОВЕ:

  • Компактен пет минутен геймплей
  • Достатъчно драма и интриги, без шамари

МИНУСИ:

  • И най-малкото скърцане би ви издало

Моето копие беше изпратено от Ravensburger и съответно е на немски, но играта е толкова езиково независима, че ако не ви пречат немските букви за заглавие на персонажите, цената определено би ви хванала окото. Значително по-ниска е от оригинала. Относно това, откъде можете да си я намерите на тоз приятен език – вижте в сайта на производителите или поръчайте през Комсед. Все ми е тая. Оправяйте се. Да не сте малки!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers