петък, май 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » One Hit Kill – лека версия на Румб
One Hit Kill – лека версия на Румб

One Hit Kill – лека версия на Румб

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Една от любимите ми игри със стандартни карти е Румб. Това е игра, в която всеки играч тегли от тесте с лицето надолу или от последно изхвърлената карта с цел да събере определена комбинация.

В Румб има най-различни комбинации, които дават точки, както и малко по-сложно допълнително точкуване в края на играта.

One Hit Kill взема тази концепция и  реже, реже, реже… докато не остане идеята в най-чистия й и със сигурност най-елементарен вид, след което добавя малко специални карти.

Злокобната ви цел

pic2764061_lg

В играта всеки играч се опитва първи да построи оръжие за масово унищожение и да приключи света… или поне играта.  Добре де, ако това ви притеснява, може да си представите, че сте просто Айнщайнове, които нямате идея за какво ще ви се ползват изследванията. Каквото и да си представите обаче, играта си е абстрактна, като използва цифри и цветове, като нормална игра с карти… е с някое друго умение.

Артът по картите на съставките е стилизиран, а този по оръжията напълно детайлен и разнообразен. От гигантски дракон и бомба, до малко сладко котенце.

Как се строи?

pic2529715

В началото на играта си теглите две оръжия тайно, като ще се опитате да построите едно от двете. Всяко оръжие има изискване от два цвята или карти е еднаква стойност. Когато съберете определения брой карти от изискания цвят, но те трябва да са в поредност, по време на хода си сваляте ръката си и обръщате оръжието. Вие сте победител. Честито! Току що разрушихте света… Йей.

Основните карти са няколко цвята и са с номера. Всяка карта е уникална.

В началото на играта всеки играч получава определен брой карти, а в средата се поставя тестето със съставките за оръжията ви, като до него има три обърнати нагоре – „пазар“.

По време на хода си играчът може да извърши едно от следните действия:

  • Да си вземе карта (отгоре или от обърнатите)
  • Да си тегли карта с ново оръжие
  • Да играе специална карта
  • Да изхвърли колкото иска карти
  • Да обяви, че е спечелил.

В играта има няколко специални карти, които са доста силни и гласят някакви подобни неща – тегли пет и си запази колкото искаш, или пък – вземи си която искаш карта от дискарда, друга пък гласи същото, само че говори за тестето… Има още няколко подобни карти.

pic2529714

Не бихте искали да държите много карти в ръка, защото ако на пазара се появи карта Overload, всеки който има десет или повече карти трябва да изхвърли  карти, докато не остане с пет. Ако в ръката си някой има една карта Overload, не е проблем. Ако се появи втора обаче е длъжен да ги покаже и отново се случва същото кофти събитие.

И… това е играта. Наистина.

Базовата игра е за двама или трима човека, но ако си вземете разширението ще можете да цъкате и до пет. Разширението просто добавя нови оръжия, няколко нови специални карти и два нови цвята.

Заключение

One Hit Kill е светкавична и безумна картова игра, която продължава не повече от десет минути. Е… има опасност да продължи повече, ако всички инатливо продължавате да си търсите определени карти от един и същи комплект, без да знаете, че и другите правят същото.

Играта е базирана на правилата на Румб, но с изчистени условия до само поредни карти. Играта ми допада за лек филър, но бих предпочел повече разнообразие в комбинациите и свобода на избор. Така както е вие просто избирате кой цвят ще събирате. Ако се налагаше да избирате и цвят и комбинация, тогава рискът от изхвърляне на карти би бил по-голям.

Защото вие просто ще си изберете два цвята и ще ги стискате с цената на всичко. Да, единственото решение идва от това кога да се откажете от нещо, което явно няма да се получи, защото друг го държи. Или пък кога да се освободите от някоя ненужна карта, която знаете, че някой друг търси.

Арт дизайнът е елегантен и това е една от основните причини да си запазя играта. Другата е, че… последно време имам някаква странна страст към филърите и безумните игри. Нещо в мен очевидно се е счупило и не съм сигурен дали го харесвам. Така че имайте предвид това преди да си поръчате игричката.

Във всеки случай ви я препоръчвам, дори и да си вземете базовия сет в едно малко пакетче. Всъщност, и да си купите разширението, моля ви не си вземайте плеймата. Абсолютно ненужен е, а и е неразгъваем. Кикстартър, ко да прайш…

ПЛЮСОВЕ:

  • Елегантен арт дизайн
  • Светкавичен геймплей
  • Лесни правила

МИНУСИ:

  • Твърде лесни правила
  • Липсва разнообразие в комбинациите

Наистина ви насърчавам да разгледате още… то не че има още кой знае какво… но поне цъкнете, за да прецените дали тази игра е за вас. 

One Hit Kill Official Page

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Big Box Gamers