неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Nmbr 9 – Когато по-малкото е повече!
Nmbr 9 – Когато по-малкото е повече!

Nmbr 9 – Когато по-малкото е повече!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Въпреки че не мога напълно да схвана идеята на липсата на гласни букви в заглавието, освен ако не е някаква препратка към „Разгадаване на пъзел“, какъвто е и принципа на целия геймплей, не мога да виня създателите в неоригинално име. Да, глуповато е, но играта е толкова абстрактна, че както и да се казваше нямаше особено да ме впечатли. Дори не мисля да го спомена като минус в края на ревюто.

Това, което ме впечатли обаче е очарователният и минималистичен геймплей. Правилата на играта са по-малко от страничка и се обясняват за по-малко от минута. Компонентите също са минималистични – всичко, което получавате са 80 тетрисови компоненти – представляващи начупени версии на цифрите от нула до девет, както и малко тесте от 20 карти.

Кутията можеше да бъде поне 5 пъти по-малка и пак щеше да събра всичко, но аз съм доволен, че са взели такова решение.

Тя е така организирана, че дори, както пише в книжката, сетъпа е следния – сложете кутията до вас. И наистина – всичко, което трябва да направите е да разбъркате малкото тесте с карти и да си приготвите кутията на удобно място, тъй като тетрисовите части са подредени идеално за вадене.

И понеже дотук всичко е от минималистично до още по-минималистично, защо да спираме! Цялата игра трае не повече от 15 минути! И то това е независимо от броя на играчите, понеже всичко се случва едновременно и няма никакво взаимодействие между играчите. Ама абсолютно никакво. Ник‘во! Нула! Ич!

Това не трябва да ви плаши, защото играта е на принципа на Take it Easy (и донякъде Каруба).

Един играч тегли карта с пъзел част и всички си вадят от кутията съответната част. В тестето има по две от всяко число, а играта е до 4 човека. Винаги ще има част за някого, тъй като има по 8 части от всяко число.

Nmbr 9 е игра, в която строите „пирамида“ от тетрисови части, като първо ще слагате основа, а после ще се опитвате да слагате части колкото се може по-нависоко. В края на играта получавате точки спрямо числата на самите части и етажа на който са тези числа. На първият етаж, независимо какво число сложите винаги е нула. На втория етаж всяко число носи стойността си в точки, на третия етаж всяко число се умножава по две, на четъртия по три и така нататък. Всъщност, едва ли „и така нататък“, защото не съм виждал някой да стига до пети етаж.

За да сложите число, то трябва да се допира до друго число. За да сложите на горен етаж, не трябва никаква част да провисва или да минава над дупки, както и всяко число на горен етаж трябва да се постави минимум над две други числа под него.

И това са всички правила. Като свършат 20-те карти, свършва и играта, и се броят точки.

Заключение

Nmbr 9 е идеалният филър. Казвал съм го и преди за други игри, но дизайнът тук е насочен точно към жанра на игрите за загрявка, за запълване на малко време или за завършване на настолна вечер. Може да се играе както с деца (но малко по-големи), така и със семейства, нови играчи, и разбира се – геймъри.

Ако следите моите ревюта, знаете, че съм фен на пъзел игрите и обикновено съм добър на тях, но дори и аз се затруднявам понякога в Nmbr 9. Това е защото предизвикателствата могат да бъдат сериозни, защото никога не сте абсолютно сигурни какво число ще излезе от тестето. Да, можете да следите картите (и е препръчително), но шансът играе голяма роля тук. Не се плашете, защото едва това ще ви подразни много. Играта е светкавична, а предизвикателствата, които споменах може и да са ангажиращи, но не са чак толкова напрягащи, че да се налагате да търкате с лъжица мозъка си.

Не мисля, че останаха повече локуми за разтягане. Даже това ревю беше с пъти по-дълго от правилата на играта, а докато го четяхте, можехте да изиграете поне две игри на Nmrb 9.

ПЛЮСОВЕ:

  • Половин страница правила
  • Предизвикателен, но непрягащ геймплей
  • Може да се играе с всеки
  • Страхотна подредба на кутията
  • Идеално времетраене за този тип игра
  • Най-бързият сетъп, който някога съм срещал в игра

МИНУСИ:

  • Абсолютно никаква интеракция между играчите
  • Шансът играе немалка роля
  • Големината на кутията залъгва, че вътре има повече, отколкото реално има

Играта достигна до нас, отново благодарение на нашата шуробаджанащина с Pikko Games и ако ви харесва как звучи Nmbr 9, ви препоръчваме да посетите сайта на магазина, или пък физическото им кокетно място и да решите какво ще правите от там нататък. Няма да ви държа за ръка, я!

Купи: Nmbr 9

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers