понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Monza – бръм-бръм за най-малките!
Monza – бръм-бръм за най-малките!

Monza – бръм-бръм за най-малките!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Днес връщам лентата назад с доста години, но реално за Haba, това няма никакво значение, защото те от както се помня правят забележителни детски игри. Все пак те са и най-популярния издател на детски игри, които клонят към семейни. С други думи – игри, които родителите да могат да играят заедно с децата си и да не се налага да се преструват, че им е интересно.

Monza e игра от 2000-та година, но честно казано не се усеща като толкова стара. Тя е лесна за научаване от деца, а компонентите, макар и малко, са чудесни.

Както се предполага от заглавието, това е игра със състезание. В кутията ще откриете дъска с писта, няколко зара с цветове и шест дървени колички, в които гарантирам, че ще се влюбят децата ви, а най-вероятно и вие.

Пистата е разделена на полета с различни цветове. По време на хода си, играчът хвърля всички зарове и движи колата спрямо заровете в какъвто иска ред. Например. Първо използва зеления зар, за да отиде до зелено поле, после белия за бяло и така нататък. Целта е да оптимизирате ходовете си, така че да използвате колкото се може повече зарове. Има и едно допълнително правило, в което ако спрете в поле с друга кола, вие я избутвате назад. Ние играем без него, защото големият ми син е на 4 и все още не сме интегрирали тази мааалко по-сложна концепция. Дори в книжката пише, че това е вариант за „напреднали“.

Заключение

Уау! Monza e страхотна детска игра. Тя развива комбинативно мислене и планиране, като 6-7 годишните деца биха си изкарали страхотно със своите родители. Синът ми, който е на 4, все още има някои затруднения при подредбата на зарове, но няма никакъв проблем с правилата и, макар и неоптимално, се справя прекрасно, като за игра 5+.

Времетраенето на Monza e с идеална дължина, защото тези 15-20 минути няма нито да дотегнат на детето, нито ще го изморят твърде много, ако се е ангажирало сериозно с планиращо мислене.

Ако сте родител на малко дете, това си е почти задължителна игра за колекцията ви. И то не само, защото е добра детска игра. Нищо не ви пречи да я разцъкате като „филър“ или парти игричка. Можете да играете до шест човека. Е, все пак не мога да ви я препоръчам само за това, но би било един добър бонус за родители.

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни компоненти
  • Развива комбинативно мислене и планиране
  • Привършва за по-малко от 20 минути
  • Може да играете заедно с децата ви
  • … може да играете и без децата ви
  • Да имате деца е яко

МИНУСИ:

  • Ако някой ми каже къде Мати е затрил единия зар, моля да ми пише…

Играта достигна до нас благодарение на официалните разпространители на Haba за България – Илинор и партньорите ни от Time2Play. Много партньори, много нещо. Можете да си закупите играта, като цъкнете на бутона отдолу!

Купи: Monza (Формула 1)

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers