четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Modern Art – Топ класика с много версии
Modern Art – Топ класика с много версии

Modern Art – Топ класика с много версии

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това ревю е малко по-особено, тъй играта има различни версии, чиято основна разлика е артът. Нормално е, тъй като това е класика на доктор Райнър Книция, а темата е толкова благодатна, че всеки може да си я вземе с цел промотиране на художествени творби.

Моето ревю копие е на тайванската компания GeGe Co. Играл съм обаче и новата версия на CMON. Разлика в правилата няма.

Основното различие е, че версията на CMON съдържа по-популярен, достъпен и разнообразен художествен стил, докато версията на GeGe се е концентрирала единствено върху творбите на един художник – Chen Cheng-po (1895-1947). Доколкото разбирам това е известен и уважаван класически тайвански художник. Стилът на рисунките му е пастелен, а темите му са разнообразни. В играта можете да откриете както клишета като натюрморти, така и портрети на голи жени.

Но… както казах, нека говорим за играта, като цяло.

Modern Art е игра за наддаване. Това е една от може би най-чистите игри за наддаване, може би след Ра… която, видиш ли, отново е на Райнър Книция.

Всеки играч получава определено количество картини. Всяка карта, или тематично – картина, има две важни свойства. Първо – цвят, който определя вида на комплекта и второ – вид наддаване, по който можете да се сдобиете с нея.

Когато е ваш ход избирате една, или в някои случаи две, картини и ги обявявате на търг спрямо символите им.

Има няколко вида търгове.

  • Свободен класически търг, в който последният дал най-висока сума печели
  • Търг, в който всеки играч по часовниковата стрелка дава по една сума или пасува, ако не иска да даде повече.
  • Класически търг на сляпо.
  • Търг с твърда цена. Продаващият казва сума и първият по часовниковата стрелка, който се съгласи да я даде получава картината.

Трябва много да внимавате колко пари давате обаче. Защото тези пари отиват в джоба на този, който продава картината. Единствено, ако този, който я продава си я купи – парите излизат от игра.

Споменах за комплекти от карти. Тези комплекти имат две функции. Първата функция е да определят кога свършва рунда. Когато се купят определен брой карти от даден цвят, рундът веднага свършва. Това позволява контролиране на дължината на всеки рунд и ако играете с по-малко играчи ще можете да използвате тактически знанието си, тъй като ще знаете 1/3 от всички карти в игра.

След като свърши рунда обаче се случва нещо интересно, което е мотивацията ви да събирате конкретни картини. Това е моментът, в който купените картини се изплащат.

Всяка картина се изплаща по-добре, ако има повече в игра от нея. Тоест, ако виждате, че сините картини са популярни е добре да се сдобиете с такива, но трябва да прецените колко бихте дали за тях, защото в крайна сметка може и да не си избиете парите.

Още по-сложно става в следващите рундове, защото популярността на картините се запазва. С други думи, ако някоя картина е била популярна, има възможност нататък да се изплати с пъти повече.

Разбира се, има нюанси и детайлни правила в цялата тази рокада, но схващате идеята –купувате популярни картини и ги продавате за още повече. След 4 рунда играта свършва.

Заключение

Modern Art е една от най-добрите игри, които съм играл… по принцип. И това е независимо от версията на играта. Да, предпочитам визията на комерсиалната CMON версия, но ако сте фен на изобразителното изкуство със сигурност бихте оценили и пастелния вид на GeGe версията.

Аз съм луд фен на игрите с наддаване и дори обективно погледнато, мисля че това е една от най-чистите и динамични вариации на жанра. Ако и вие се кефите на подобни неща ви гарантирам, че това е играта за вас.

ПЛЮСОВЕ:

  • Изчистени, но оригинални механики
  • Класика, която се усеща като съвременна игра
  • Очевидно добри компоненти – изпълнена е с арт, duh…

МИНУСИ:

  • За някои може да е твърде… математическа
  • Има различни версии и различни художествени стилове, което може да ви обърка

За още информация се хвърлете до сайта на GeGe Games и си пуснете преводач, защото е… нали… на китайски. 

GeGe Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers