петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hexpanse – Позната идея, но по-добра!
Hexpanse – Позната идея, но по-добра!

Hexpanse – Позната идея, но по-добра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Настани се удобно, народе. Следват прехваляния, охкания и като цяло едно неспирно хлъзгане по заледени лиги. За мен, това е една от най-добрите игри, които съм играл последно време и без съмнение една от най-добрите по принцип. Знам, знам. Само преди два дни четохте ревюто ми на Time Barons и може да ви звучи, че се захласвам по всичко ново, но това не е много честно, тъй като на практика Time Barons не е нова игра.

Hexpanse обаче си е ново отроче на съвсем нова компания – Korona Games и играта, разбира се, е финансирана в Кикстартър. От друга страна… тя носи познато усещане на две утвърдили се игри и може да се каже, че…

Hexpanse е добре възпитаното и дисциплинирано дете на Neuroshima Hex и Tash Kalar. С радост мога да заявя обаче, че не се конкурира с нито една от тях, защото игра знае как да бъде самостоятелна.

Нетипично за Кикстартър, Hexpanse пристига с идеална книжка с правила, която обяснява с малко думи, но отлично, правилата, а самият геймплей е толкова прост и елегантен, че може да се обясни за няколко минути. Дълбочината и хитростите на играта обаче идват от огромното разнообразие на умения и раси.

Това разнообразие идва и с нетипични икони, с които може и да имате проблем първата игра, но само след 30 минути ще сте свикнали със стилистиката на играта и ще откриете, че тя е доста консистентна и разбираема.

Както дидактичното заглавие подсказва, всичко в Hexpanse се върти около хексагони, а тематично влизате в ролята на завоеватели в космоса.

В базовата игра има 4 фракции, като всяка фракция се бори за своето място във вселената. Историята на играта е развита в детайли и освен от визията, уменията на самите раси подсказват атмосфера, подходяща за темата.

Бъдещето е потънало в класически крах, благодарение на кървава (или в случая полу-кървава) война между хора и киборги от различни планети, като в тази война се преплитат и други фракции, борещи се за независимост или за… „келепир“.

Въпреки въпросната атмосфера обаче, запознатите с Neuroshima Hex и Tash Kalar очакват вече следващото изречение. По идея, Hexpanse е абстрактна игра.

В средата на масата има централно табло, а всеки играч разполага с шестоъгълни единици. Вие ще ги слагате на тази дъска и ще се опитвате да образувате определена формация.

В началото на играта се обръща карта, която показва тази формация. Първият, който успее да позиционира единиците си по този начин – печели. Или… последният оцелял.

Тук има два начина на печелене – тактически и военен. Мога да потвърдя, че и двата начина са валидни и съвсем възможни.

Да, в играта има елиминация на играчи и по-невнимателните от вас могат да напуснат масата твърде рано.

По презумция, а и по реклама от издателите, Hexpanse е бърза игра, която се играе за под час, но според моят скромен опит – играта може да стигне и до час и половина, а защо не и два. Причината се крие в известен смисъл до, по принцип омразния за мен, „Мънчкин ефект“. Това е, когато всички се „накачулят“ върху един играч. В случая дори не е нужно този играч да е най-силният. Ако играчите обичат хейта, могат просто да се разберат да изкарат някой от игра. НО! Гарантирам ви, че ако видите, че всички започват да играят срещу вас, можете да се защитите.

Образуването на формацията при трима и особено при четирима играчи изисква сериозно внимание, тъй като Hexpanse е игра за предвиждане на ходовете на противника. Ако изпуснете нещо, което наистина може да е лесно при четири човека, победата ви ще се изплъзне скорострелно.

Ако сте опитни с играта и се кефите на тактическото мислене не мисля, че ще ви е проблем.

И понеже въпросният “Мънчкин ефект“ предполага класическото „Двама се карат, третият печели“, Hexpanse е предразположена към общуване, дипломация, пактове и всякакви други социални нерегламентирани дейности.

Най-голямото УАУ в Hexpanse се крие в безграничната преиграваемост и семплото използване на индивидуалните единици с огромна доза комбинативност. Да го кажа по този начин:

Всяка игра ще се обръща различна схема, за която ще се борите, което драстично променя всичко.

Освен това, всяка фракция има собствено умение, елитни единици и специална армия от трима, която се избира независимо от стартовата ви фракция. Тази специална армия пристига с някакво счупено умение, което се комбинира не само с вашият вграден бонус, но и с новите единици и действия, с които ще се сдобивате по време на игра.

Ходовете ви са прости. Има две действия на ход, като можете да избирате от лист с възможности, удобно представени на табло пред вас. В повечето случаи ще слагате единици на дъската, но често ще правите и други маневри. След като ходът ви свърши си купувате карти от пазар в средата на масата.

От този пазар можете да получите нови единици с нови умения, както и карти с действия, които да наклонят везните във ваша полза.

В играта паричната валута се нарича хексалон, но в главата ни се заби „хелий“, така че ние си купуваме всичко с хелий.

За да сте успешни в Hexpanse трябва да управлявате както единиците, целевата схема и живота на лидера си, така и икономиката си, за да изградите малък двигател, който да работи за вас.

Като казвам „двигател“, не очаквайте твърде дългосрочно планиране и стратегическо мислене. Това е чиста тактическа игра, в която всичко се гради около реагирането на ходовете на противниците и опитите вие да водите парада така че да контролирате опонентите си. Всичко се променя за секунди, заради счупените умения, с които всеки се сдобива.

Това не трябва да ви плаши от хаос или случайност, защото ако следите кой какво има по всяко време, можете да предвидите какво си мислят другите и да контрирате действията им.

Всъщност, случайността тук е много по-малка от, да кажем, Neuroshima Hex. Единственият шанс идва от показването на нови карти на пазара с единици и умения. Тук всичко се опира до вашето използване на напълно видимата информация около масата… която може и да е много. МНОГО.

Предполагам геймърите, които четат това вече са си помислили, че Hexpanse е игра основно за двама. И биха били прави, че за двама играта добива сериозни измерения на балансиран умствен дуел. Ако обаче нямате против масовия хейт, мисля че бихте искали да пробвате и с трима или четирима.

Играта има два варианта – Retail Edition и Admiral Edition. Второто издание е „лукзоzно“, което значи, че в него има допълнителни неща като втора дъска с два борда, които вкарват нови възможности, но и разширение със сгради, които засилват още повече комбинативността на играта. И двете издания могат да се открият в сайта на производителя, като разликата в цената е 5 евро. Струва си.

Не споменах и артът. Илюстрациите в играта са страхотни. Те са детайлни и с изпъкващи ярки цветове. Ако нямаше една единствена карта със значително количество вътрешности върху нея, бих казал, че щеше да е подходящ и за по-малките.

Марс… защото е популярно.

Заключение

Hexpanse е брилянтна игра. Всичко е изпипано до детайл и въпреки че правилата са елегантни, комбинациите от различните умения и действия изглеждат безгранични. Двата начина за победа са балансирани и не можете да планирате предварително кой от тях ще се опитвате да следвате. Най-добрият начин да спечелите е да гоните и двата, като освен агресивният ви стил на игра, бих ви посъветвал да мислите на Hexpanse като тежкоцеребрален вариант на морски шах – бихте искали да не бъдете твърде очевидни в действията си и да поставяте така единиците си, че да не могат да блокират всичките ви възможни ходове наведнъж.

Играта с трима и четирима може и да излезе от рамките на единия час, който е описан като рамка за времетраене, защото агресията добива „Мънчкин размер“, но въпреки това, ако внимавате достатъчно добре, можете да се вмъкнете в прозореца на нечия грешка и да отмъкнете победата от изневиделица.

Hexpanse е изпълнена с обрати и хитри задоволителни ходове, което ще доведе едновременно до „ЙЕС!“ моменти и… класическото обръщане на масата.

Играта е много специфична и ако харесвате този конкретен стил на игра, мисля че Hеxpanse би се заковала за колекцията ви. Ако обаче не обичате конфликтите и тоталното унищожение на плановете на приятелите си… по-добре странете от тук.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Елегантни правила
  • Дълбочина и безкрайна комбинативност
  • Два различни балансирани начина на победа

МИНУСИ:

  • Мънчкин ефект
  • Може да продължи по-дълго от очакваното
  • Токъните биха могли да бъдат по-големи… особено маркерите за пари

Можете да си закупите играта от сайта на производителите, където бихте открили още информация за това чудо.

Korona Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers