вторник, май 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Leaders of Euphoria: Choose a Better Oppressor – Смес между успешна тема и успешна игра!
Leaders of Euphoria: Choose a Better Oppressor – Смес между успешна тема и успешна игра!

Leaders of Euphoria: Choose a Better Oppressor – Смес между успешна тема и успешна игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

По заглавието много от вас сигурно са си помислили, че това е разширение на настолната игра Euphoria, дори и подзаглавието е близо. Не е. Това е напълно различна игра, но развиваща се в света на антиутопията на Euphoria. Препоръчвам ви да кликнете на бутона отдолу, за да се запознаете със света.

Ревю: Euphoria: Build a Better Dystopia

Ако пък сте чували играта Good Cop Bad Cop, тогава да – Leaders of Euphoria е на 95 процента същата игра, но с друга тема. Затова ви препоръчвам да прочетете и ревюто ми на Good Cop Bad Cop.

Ревю: Good Cop Bad Cop

Ако не сте чували за нито една от двете игри, тогава най-добре – няма да има объркани.

Преди всичко трябва да знаете, че компонентите от снимките са от Делукс изданието на играта. То няма никаква разлика откъм геймплей със стандартното издание, освен с очевидните огромни лични бордове и пластмасови лазери. В нормалната игра няма лични бордове, а лазерите са от картон и в по-малък размер.

Компонентите от Делукс изданието.

Leaders of Euphoria е от категорията на игри, които бяха по-популярни предните една-две години, но все още държат стабилна база фенове. Това са, така наречените, Social Deduction Games – или социални игри с дедукция. В тези игри обикновено брутално се лъже, маже и преструва, като след една такава сесия има обидени, обесени, предадени и пребити, горе-долу в този ред.

Leaders of Euphoria използва методите на Good Cop Bad Cop, като намалява до минимум елементите за предателство и ограничава конфликтните разговори, защото играта е толкова светкавично бърза, че докато сте си отворили устата и тя е свършила. Стандартна игра на Leaders of Euphoria трае около 15 минути, може би малко повече, ако сте седем-осем човека. Да, това е игра, която може да се игра до осем човека и като всяка парти игра, не мисля че си струва да я отваряте, ако сте под 5 на масата. Пробвал съм, не става.

В играта има два отбора – Еуфорианци и Подземни. Тематично, играта е нещо като прикуъл на Euphoria, защото все още не са се образували другите две фракции – Икарити и „Пустиняци“.

За да е по-ясно, ще наречем двете фракции така, както вероятно и вие ще ги наричате – „Сини и червени“. Сините се опитват да разкрият лидера на червените и да го застрелят. Червените се опитват да направят същото със синия лидер.

За целта всеки получава по три карти с лицето надолу. От който цвят имате повече, вие сте тази фракция. Ако ви се е паднал Лидер, значи сте от този цвят, независимо от другите две карти. Има механика, чрез която ще се уверите в един играч да не са и двата лидера.

По време на играта вие ще си гледате тайните карти, ще си ги обръщате, дори ще си ги менкате. Ако по някаква случайност се случи така, че след някоя шашма някой притежава и двата лидера, той автоматично печели самостоятелно. Не съм виждал това да се случва, но на теория е възможно.

В средата на масата имате няколко лазера. По време на вашия ход можете или да погледнете карта на някого, или да ползвате Артефакт (силни и „счупени“ в добрия смисъл карти с действия), или да си вземете лазер от средата на масата и да го насочите към някого, или да стреляте, ако пред вас има лазер и е насочен към някого. Можете и да си закриете някоя карта, която е била открита. Каква полза има, след като всички я знаят?

Ами… За да си вземете лазер или за да играете карта, вие трябва лекинко да се издадете като откриете една от вашите три карти.

Артефактите са една от основните разлики от Good Cop Bad Cop. В оригиналната игра също имаше такива карти, но те бяха много по-ситуационни и доста усложнени. Тук те са изключително ясни и в повечето случаи хипергигамегадженга силни. Толкова са мощни, че почти не съм видял някой да тегли карта и да не направи „Ухаа! Само да ми дойде хода!“. Така де, има и карти с реакции, които могат да обърнат хода на играта за секунди.

Имал съм игра, в която 4 лазера са били насочени към някого и въпреки че нещата са изглеждали обречени за лидера, той се е измъквал.

Всъщност, точно тези карти са центъра на играта. Те превръщат Leaders of Euphoria в шумно и хаотично преживяване, в което нищо никога не е сигурно. Но е гарантирано, че ще ви бъде забавно.

Това не Авалон или Резистънс, където хората също са доста шумни и където в повечето случаи се стига до лични нападки и агресивно поведение. Тук всички знаят какво играят и просто се наслаждават на тематичната безразбория с множество УАУ моменти.

Другата разлика от повечето игри от жанра е, че много бързо след началото на играта е горе-долу ясно къде се крие лидера. Това не трябва да ви притеснява обаче, защото не това е центърът на играта. Тук хитростта идва в маневрирането между живота и смъртта и подобни клишета. Трябва добре да си „изиграете картите“ и да разчитате на своите съотборници, защото те ще искат да ви дават карти или да рефлектират на карти на опонентите.

С други думи, това е чисто социална игра с известна доза дедукция, която не е център на играта.

А сега ето и основната разлика на Leaders of Euphoria от Good Cop Bad Cop. Тук няма елиминиция на играчи. Ако някой умре, на негово място влиза „Пустиняк“. С други думи, докато хората в столицата се бият, хората които се борят за оцеляване в пустинята надават вой. Ако трябва да се направи аналогия с нещо актуално. Представете си, че сините и червените са Ланистър и Тирел, а хората от пустинята са Диваците отвъд Вала (вече не толкова отвъд).

Целта на „Пустиняците“ е да убият който и да е лидер. Ако успеят, всички пустиняци бият.

Заключение

Leaders of Euphoria е развитие от Good Cop Bad Cop. Ако вече имате оригиналната игра нямате никаква причина да си я държите. Просто си вземете новинкото. Освен, че Лидерите са с по-добър арт, играта идва и с по-балансирани и вълнуващи артефакти. За компонентите от Делукс версията дори няма да споменавам.

Ако никога не сте играли Good Cop Bad Cop – Leaders of Euphoria е една от най-добрите парти игри, които напоследък съм играл. Тя предизвиква смях, тематични истории и УАУ обрати. Хаотичното приключение ще трае не повече от двайсетина минути и не съм имал сесия, в която да играем само една игра.

Leaders не просто е по-добра с колкото се може повече играчи. Аз дори не мога да я препоръчам за по-малко от пет. Когато са малко хората, геймплеят скучнее и не се случва почти нищо, тъй като всичко става доста предвидимо. Когато имате множество хора около масата обаче, навсякъде ще летят лазери и артефакти, и винаги лидерите ще се измъкват на косъм.

Това е лека игра, която не предизвиква междуличностни конфликти и агресивни спорове. Leaders of Euphoria пристига просто да ви отпусне и да се посмеете.

ПЛЮСОВЕ:

  • Подобрение от Good Cop Bad Cop
  • Лесни правила
  • Бърз геймплей (15-20 минути)
  • Постоянни обрати и вълнуващи УАУ моменти
  • „Счупени“ карти с артефакти
  • Изненадващо тематична
  • Създава истории

МИНУСИ:

  • Не си струва за под 5 човека
  • За някои пълния хаос може да им дойде повече
  • Стандартната игра не пристига с компонентите от снимките

Играта скоро се очаква да пристигне в магазина на нашите партньори – Pikko Games. Ако желаете, можете да си резервирате копие, но имайте предвид, че то ще бъде стандартно, а не Делукс. От друга страна е доста по-евтино. 

Поръчай: Leaders of Euphoria

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers