петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hotshots – Не сочи маркуча срещу вятъра!
Hotshots – Не сочи маркуча срещу вятъра!

Hotshots – Не сочи маркуча срещу вятъра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Не съм особено голям фен на кооперативните игри, въпреки че няколкото, които харесвам са ми едни от най-обичаните игри, по принцип. Не съм особено голям фен на заровете, въпреки че си падам изключително по „пушурлък“ (push your luck) механиката. Не съм и най-голям фен на пожарникарската тема, въпреки че подкрепям всякакви различни теми от Star Wars и Warhammer.

С други думи, Hotshots не е за мен, въпреки че може би е фаворит в колекцията ми.

За разлика от обикновено, ще започна това ревю първо с негативите на играта. Да, картонените човечета по борда са трудно различими, а уменията са само 4 в цялата игра, но за мен основният проблем е книжката.

Тя е просто… твърде голяма. Правилата ги четох сигурно час, което е много за малка филър игра. А всъщност Hotshots не е сложна. Просто има много… различни неща. И под неща имам предвид плочките, чиито умения са уникални за всяка една, както и събитията по картите, които са изобразени само с картинки. Добавям и токъните с умения, които ще теглите по време на играта.

Най-големият проблем е липсата на кадърен, или всъщност, какъвто и да е обобщителен лист (референс). Вместо това, постоянно ще трябва да се ровите в книжката.

Започнах с негатива, защото трябва да знаете, че играта може да е бърза, но не се обяснява толкова бързо. Всеки трябва да знае всичко, преди да започне, за да не се чувства изключен след това. Все пак това е кооперативна игра и проблемът с алфа играчът си съществува и тук. Така че ако имате мачо геймър в компанията му запушете устата преди да започнете играта.

Втората причина е, че всъщност нямам други негативи. Hotshots е светкавична кооперативна игра за пожарникари, които се опитват да изгасят всичкия пожар в горска местност. И това няма да е лесно. О, няма да е лесно! Всъщност, единственият път, когато успяхме да спечелим играта беше, когато играхме грешно.

Първото нещо, което ще забележите щом отворите кутията са страхотните огромни пластмасови огънчета, които в първия момент по картата изглеждат страхотно, но във втория осъзнавате как сте загубили играта безславно.

Плочките са с отлични илюстрации и се нареждат на случаен принцип в началото на играта. Освен това има най-различни вероятни подреждания на картата, които са описани в книжката. Можете дори да си измислите свои собствени.

В началото на играта някои от локациите са запалени. По време на играта всичко наоколо ще се пали и изгаря до основи. В момента, в който определен плочки са пламнали напълно, вие губите. Ако по някаква случайност успеете да премахнете всички пламъци, вие печелите.

Всеки ход се състои от движение и опит за изгасяване на пожар или някое друго специфично действие.

Изгасяването на пожара е основната механика. Всяка плочка има шест символа. Когато се опитвате да изгасите пожара, вие мятате шест зара и се надявате да хвърлите колкото се може повече от символите на плочката. Ако успеете с поне с един зар, отделяте този зар/зарове и ако искате продължавате да хвърляте. Така имате все по-малко зарове. Ако обаче се случи така, че от хвърлените зарове не можете да получите поне един символ, тогава не само, че не успявате да изгасите пожара, но дори разпалвате повече пожара, което може да значи, че плочката ще изгори, което пък значи, че съседни плочки могат да изгорят, което пък често значи, че и вие ще пламнете. А ако пламнете, губите зарове.

Както виждате, не е лесно да мятате 6 точни зара. Няма проблем. Ако метнете 4, ще успеете да изгасите поне малко. Ако метнете 5, малко повече, ако метнете 6 – дори още. При някои от тези опции получавате и бонус токъни, или прегради, които да предпазят огъня от разпространение.

Огънят се разпространява, и то бързо. В края на всеки ход се тегли карта, която казва по какъв начин огънят се движи. Може да е по посока на вятъра (малко флагче в средата на картата), може и посоката да се смени, а огънят може и да се появи на съвсем друго място.

Работата в екип е задължителна, въпреки че ако не се разделите, трудно ще можете да обходите цялата карта.

Заключение

Hotshots е точно в десятката. Играта изглежда великолепно, подреждането и прибирането са бързи, ходовете са още по, а целият геймплей не е повече от половин час! Това е филър игра, която ще ви ангажира, но няма да ви умори. По идея играта е от семеен тип, но заради трудността си, е предизвикателство и за истински харкор геймъри.

Компонентите в по-голямата си част са разкошни, макар и фигурките на героите да са обикновени картончета, а уменията да не са толкова вълнуващи.

Хвърлянето на заровете в опит за загасяване на пожара е напрегнато и ако сте твърде напорист, само едно лошо хвърляне може да провали цялата игра. Ако пък сте твърде плах, то пожарът ще се разрасне бавно, но сигурно.

Преиграваемост има огромна, заради различните начини, по които подреждате картата, а и от самото разпределение на плочките.

Hotshots запълва ниша, за която нямам игра – бърза кооперативна игра, която е изпълнена с тема. Защото вие наистина ще се усетите в ботушите на пожарникарите, като всеки ваш ход е толкова отговорен, че от „дай пет“, едно хвърляне може да доведе до тотален крах.

ПЛЮСОВЕ:

  • Тематични 3Д компоненти
  • Бърз и интуитивен геймплей
  • Ангажиращи ходове
  • Огромна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Твърде сложно обяснени прости правила
  • Липса на удобни референции
  • Самите пожарникари са малко скучни

Играта можете да закупите от магазина на партньорите ни от Time2Play.

Купи: Hotshots

Снимки: Boardgamegeek.com

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers