неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Helios – жреци манипулират движението на слънцето
Helios – жреци манипулират движението на слънцето

Helios – жреци манипулират движението на слънцето

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Hans im Gluck са популярни с една от най-разпространените настолни игри по света – Каркасон. Вече сме правили ревю на нея, даже две. Това е класика сред игрите и въпреки, че не съм чак такъв фен, не мога да отрека отличните й качества. Това е компания, която следва класическата немска школа и доста от игрите им са от типа „евро игри“.

Току що загубих половината от вас.

И все пак, тези, които харесват класическите едночасови евро игри с малко компоненти, но с дълбоки избори, тези които си падат по средните по тежест евро игри, могат да открият, че Helios е точно за тях.

Тематиката не е нещо типично за този тип игри, повечето евро игри са куп механики пльоснати в кутия, с някаква обвивка, наречена тема. Това не е проблем за любителите на тези игри, защото са свикнали. В такъв случай ви пращам в познати води.

Темата

20150527_215318

 

В Helios, играчите са жреци на свое племе във фентъзи космически свят. Целта им е да строят и манипулират земята си, за да може слънцето да огрява максимално полезните места от нея. Мда. Толкова мога да изкопча от темата.

Да видим добра ли е играта.

Върти, върти, върти!

20150527_215215

Всеки от играчите получава две табла. Върху едното ще строи земя с геодезичните си умения, ще събира ресурси и ще насочва слънцето, а върху другото ще строи сгради.

Играта е абстрактна и можеше да се лепне всякаква тема, но има едно нещо, което може леко да се оприличи на тематично. Това е въртенето на слънцето.

По време на хода си, играчите избират между три действия. Да въртят слънцето, да строят нова земя или да строят храм или сграда.

Всяко от тези действия е олицетворено с ред плочки в средата на масата, от които трябва да се избира най-долната. С други думи – три реда плочки за всяко действие. Когато играчите си изберат действие си вземат от съответния ред. Интересното е, че плочките имат цветове. Всеки път като си вземете плочка си я поставяте на специално място до личното си табло с определения цвят. Когато вземете четвърта плочка с еднакъв цвят имате право на едно допълнително действие. Действията са крайно ограничени, така че цветовете са център в играта. За това след малко.

Всеки вид земя произвежда конкретен ресурс. Върху дадена земя може да има само един ресурс, или в някои изключения – два. Ако има ресурс обаче, не може да има храм.

20150527_210719_LLS

Много готини кристалчета, които представляват мана в играта.

С действието „движение на слънцето“ играчите движат слънцето по часовникова стрелка плътно по плочките, които са построили на таблото. Където спре – осветява всичко наоколо – ако е празна земя – тя произвежда съответния ресурс, ако има храм – печелят се някакви точки.

Ако си изберете действието с правене на сграда – можете или да построите храм върху празна плочка (всеки следващ храм става по-скъп, но ви носи и повече мана) или да построите сграда.

Второто табло е табло със сгради. Всяка ви дава мана, движение на слънцето или някакво умение. Освен това, всички дават точки в края на играта.

Как се печелят точки?

20150527_215328

Таблото със сградите.

Както се досещате, това е игра, която се печели с точки. След края на четвърти рунд се броят. Точките идват от осветените храмове, които са ви ги носили по време на игра, от специални бонус плочки, които сте слагали вместо земя (дават определени бонус – примерно 1 точка за всяка незастроена земя и т.н.), всяка построена сграда дава точки, всяка мана е една точка и всеки герой също дава точки.

Маната и героите

Героите.

Героите.

Маната се събира основно от строене на храмове, но и от някои сгради. Тя се ползва за купуване на герои във втората фаза на хода. В играта има точно 8 героя и те винаги са едни и същи. Те са нещо като бонус плочките, които дават точки, но героите дават много повече. Те също имат условия за победни точки, които могат да се синхронизират с бонус точките и да си направите подходяща стратегия. Трябва да внимавате обаче, защото се строят и активират доста трудно.

Доста нетипично за мен се впуснах в обяснение на правила, но играта е твърде абстрактна и ревюто ми щеше да е още по-абстрактно ако просто ви бях изтряскал няколко абзаца, в които говоря празни приказки. Нека да развия няколко акцента, които правят Helios интригуваща, сравнително различна и на места съмнителна.

Огромно разнообразие от избори

20150527_210655_LLS

На пръв поглед, играта разполага с малко – само няколко героя, няколко вида плочки и сравнително праволинейни сгради. Само че комбинацията от бонус плочките, тетрисовия характер на строене на картата, използването на сградите и храмовете и дори героите могат да се комбинират по невероятен начин.

Когато строите земята, искате слънцето да огрява оптимално земите ви – тоест, добре е да няма ресурс там, за да можете да си вземете нов. От друга страна, ако имате храм е добре да сте го построили между много земи, защото колкото повече земи има около него, толкоwа повече точки носи. Ако пък успеете да напъхате слънцето в някакви рамки (ала Tower Defence), това може да ви помогне да осветявате все по-добри комбинации. Трябва да внимавате обаче да не се налага сънцето твърде много да заобикаля, за да не ви забави. Тази механика предлага безброй вариации от редене на земи, а като включим и избора на действия с цветове (защото ще искате да събирате действия с еднакъв цвят), играта може да ви изпържи мозъка.

Да, Helios определено ще парализира аналитичните играчи, така че имайте предвид, че ще има някои дълги ходове.

Изборите са тежки и могат да ви наградят, но пропуска на оптимален ход може сериозно да ви накаже. Това се дължи основно на една противоречива черта на играта, която лично аз намирам за привлекателна.

Ходовете ви никога няма да стигнат

Всеки си има различна торбичка за точки.

Всеки си има различна торбичка за точки.

В зависимост от броя на играчите, ходовете варират, но да кажем играем с 4 човека. Рундовете са 4, а играчите имат право на 4 хода по време на един рунд. С други думи всеки играч има точно 16 хода да приключи играта си. Това прави една от сградите, която дава екстра действие абсолютно задължителна. Освен това ще можете да имате още максимално 4 бонус действия ако успеете да събирате оптимално цветовете. Това прави 21 действия в най-добрия случай.

Понякога действията ви ще се състоят от това просто да си вземете някакъв ресурс, а понякога ще движете слънцето към пълен провал – да няма нищо полезно за осветяване. Това може и да заболи.

Ограничените действия, могат да ви оставят с впечатлението, че играта свършва много рязко, а вие тъкмо сте започнали да развивате космическата си езическа цивилизация. Това може да ви хрумне, ако сте смятали, че това е игра, в която си строите империя. Изглежда, че нямате много време да градите двигател, но ако знаете какво искате да направите още от началото ще можете да подкарате машината си още на 4-5 ход.

Казах ключовата дума – „Ако знаете какво искате да направите“. Helios награждава опитните играчи и повторните разигравания. По време на нашата първа игра ние се чувствахме объркани и не знаехме какво да правим. Още на втората обаче подхванахме различни стратегии и това се отрази в резултата – отбелязахме много повече точки, отколкото през първата. С други думи – случайни точки тук едва ли ще получите. Трябва да се борите за тях. Просто ви трябва търпение и ясен план.

Въпреки, че е игра с лични табла, взаимодействие между играчите има, но толкова, колкото можете да очаквате от евро игра. Най-големите битки ще бъдат за цветовете и за бонус плочките. Всъщност бонус плочките са хитра механика, защото реално те не ви вършат никаква работа по време на играта, задръстват ви планетата и си губите уж безцелно хода. От друга страна без тях е почти невъзможно да спечелите, защото дават много точки. Тоест, кога точно ще се прежалите да скочите в преразход за тях е от крайна важност. Случвало се е да искам конкретни бонус плочки, но да си мисля, че уж на никого не вършат работа… и докато ходът дойде отново при мен, да са свършили.

Сега е време да спомена и за очевидните съмнения, които поражда Helios.

Съмнителна преиграваемост

Поради естеството на играта, сетъпа винаги е един и същ, играчите започват с едни и същи стартови позиции, героите са само 8 и винаги са същите, бонус плочките са същите. Да, стратегиите са много и едва ли играта ще ви писне след 3-4 игри, но гарантирам, че след време ще започнете да усещате повтаряемост. Така или иначе тази игра е добра да се играе с едни и същи хора, защото неопитните играчи ще бъдат размазани. Ще започнете да усещате едно стареене на играта, което е типично за много от евро игрите. От друга страна, ако сте геймър и постоянно играете нови игри, можете да си признаете колко често повтаряте една и съща игра и колко от игрите ви смятате, че са изплатили цената си. Така че, ако трябва да си задам въпроса, който си зададох и в предното ревю – ако не бях получил играта безплатно, бих ли си я купил, тук бих отговорил „Да, бих си я купил“. Друг е въпросът дали бих си я запазил след достатъчно изигравания.

Маркерът за активния играч.

Маркерът за активния играч.

Заключение

Helios е стабилна игра от стабилна компания. Играта придоби добри впечатления от много колеги по целия свят и аз смятам да се присъединя към тях. Освен, че би била чудесна придобивка към колекцията на всеки евро геймър, смятам че играта представя някои нови и интересни механики на сцената на настолните игри, особено движението на слънцето… въпреки, че извън тази игра едва ли тази система би намерила приложение. Това е абстрактна игра с „каквато и да е“ тема, но с някои тематични действия. За разлика от много евро игри, тази има изненадващо малко механики, но изненадващо много стратегии. Играта е дълбока, но кратка – около час, което от една страна я прави привлекателна, но от друга – подвеждаща. Ако очаквате поредното леко към средно евро, Helios не е това. Helios е по-скоро средна към тежка тежест игра, в която оптимизирането на ограничените ви ходове може да бъде изключително наказателно.

Поради липса на разнообразие в сетъпа и ограничения брой герои в играта, Helios може да стигне до повтаряемост след 5-6 игри. Правилата са лесни, но играта се учи трудно, защото стратегиите не са очевидни на пръв поглед. Това прави играта нечестна за нови играчи срещу такива, които имат опит с нея.

Компонентите са отлични, в кутията дори има малки готини торбички за точките, а да не говорим, че в има и резервна сглобяема от два картона 3Д фигурка на дракон, която изрично е спомената в книжката, че служи за украса на рафта ви. Е, аз едва ли ще го направя, но само защото имам много по-красива драконка… но и за нея в момента няма място. Трябва ми нова секция за игри…

Голям плюс, който често забравям да спомена е липса на зависимост от какъвто и да е друг език. Ако има кой да ви научи на правилата, ще можете спокойно да си играете всеки път. Всъщност, с тази игра и аз влизам в категорията, която намирам това за голямо предимство. Играта ми е немско издание и съм чел правилата на английски в интернет, така че не мога да разчитам на книжката по време на игра.

Финално – препоръчвам силно Helios, но предимно на евро играчите и тези, които обичат игрите с изграждане на двигател. Тези от вас, които обичат да мятат зарове и да крият самоличности… всъщност нищо не ви пречи и вие да харесвате евро игри. Аз също съм един от тези хора. Но така де, знаете вече какво да очаквате – Класическа евро игра с ресурси, с някои иновативни механики, непростителни ходове и огромно разнообразие от комбинации и важни решения.

ПЛЮСОВЕ:

 • Иновативна механика с движение на слънцето
 • Разнообразие от комбинации
 • Различни начини за събиране на точки
 • Тежки решения (за някои може и да е минус)
 • Отлични компоненти
 • Езиково независима

МИНУСИ:

 • На практика няма тема, но това беше очаквано
 • Играта може да свърши твърде рязко
 • Съмнителна преиграваемост

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Очаквам доста игри, които ще дойдат скоро и мястото на секцията ми свършва
 • Има хора от компанията, които я харесват и бих я играл отново с тях
 • Нямам подобна игра в моята колекция
 • Още съм на ръба да размисля

За повече информация, можете да влезете в сайта на производителите!

Hans im Gluck

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers