петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hansa Teutonica: Britannia – разширение за професионалисти
Hansa Teutonica: Britannia – разширение за професионалисти

Hansa Teutonica: Britannia – разширение за професионалисти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди два дена пуснах ревю на един от новите ми фаворити в колекцията – Hansa Teutonica. Препоръчвам ви да се почекнете с него преди да се хвърлите тук, защото все пак това е разширение на базова игра.

РЕВЮ: Hansa Teutonica

Аз съм сериозен, кликнете на бутона отгоре. Готови ли сте? Вижте какво, не съм ви учителка, така че ако искате! Сега продължаваме към днешния час – „Как се правят разширения за игри“.

Toва е второто разширение на Hansa Teutonica и вкарва единствено нова карта. Въпреки това променя играта на доста нива. Ще разделя това ревю на две части – за тези, които са запознати с играта и за тези, които се интересуват от това дали да не си вземат направо базовата игра с разширението, без да са играли Hansa Teutonica.

За тези, които са играли Hansa Teutonica

pic2242325

Разширението вкарва към стандартна карта две области (или една, ако играете с двама или трима) – Уелс и Шотландия. Там можете да слагате кубчета и дискове, само ако контролирате конкретни градове. Да, не просто трябва да имате кубче в тези градове, а да ги контролирате. Отделно, ако контролирате Лондон, можете да си избирате къде да слагате.

О, да. И можете да слагате само по едно кубче в област за всеки от тези градове (а те са три – Един в Шотландия, един в Уелс и Лондон, който действа и за двете области). С други думи, в тези области можете да слагате максимум две кубчета на ход.

В края на играта, играчите печелят точки за най-много контролирани градове в тези области. Точките са същите, като дългият маршрут, който можете да свържете в базовата игра – 7/4/2. Тук отново има такъв маршрут, но той е малко по-къс от колкото е базовата игра… или поне така ни се стори.

Възможно е да е по-къс, защото Britannia отваря безкрайни възможности. Ако преди сте си мислили, че имате твърде много опции, тук вече са почти безгранични.

В това разширение сякаш няма такъв център, както е в базовата. Тук можете да се концентрирате върху дългия маршрут, върху ключовете, върху Уелс, върху Шотландия, дори върху обикновеното вземане на градове, което не беше сякаш най-важното в базовата игра.

Разширението е така замислено, че вече всеки трак от личния ви борд е изключително важен. В базовата игра цветовете бяха почти неизползваеми първите ходове.Тук са едно от най-важните неща. В Britannia има или огромни градове или супер малки градове. И често тези малки градове изискват червен цвят – с други думи – трето ниво цвят. Дори вземането на второ място често изисква трето ниво цвят. Някои от градовете, които изискват бяло за първо място пък ви изискват диск.

О, да! Тук има много места по картата, които ви изискват дискчета – съвсем обикновени маршрути. Тоест, вдигането на трака с дискчетата е крайно важен.

Освен това по картата има принтирани бонуси, които ги вземате, ако направите маршрут там. Това са действия, които извършвате веднага. И двете действия са счупени, разбира се. Едното ви позволява да слагате кубчета в Уелс и Шотландия (нещо, което иначе е доста трудно), а другото ви позволява да разместите три кубчета/дискчета както си искате.

Като споменах това, сигурно сте отбелязали, че в базовата игра има бонус, който е крайно небалансиран – бонус, който ви позволява да премахнете три кубчета на някого и да му ги върнете обратно. Тук този бонус е леко смекчен, като просто размествате тези кубчета по картата.

За тези, които не са играли Hansa Teutonica

Не ви е срам!

Заключение

Това разширение на Hansa Teutonica прави точно това – разширява! Прави играта още по-разнообразна, още по-напечена, още по… агресивна.

Britannia определено е карта за професионалисти. В никакъв случай не я препоръчвам за първа карта. Ако вие сте опитен и играете с нови хора на Hansa, ще ги унищожите. И не защото допълненията са сложни, а защото те надграждат вече познатите стратегии от базовата карта.

Ако дори първата карта кара хората да се чудят какво да правят и да не са сигурни кое е правилно, тази карта има вероятност или да ги фрустрира, или да ги накара апатично да слагат кубчета на случаен принцип. Hansa Teutonica е една от най-стратегическите игри, които съм играл, а Britannia вкарва още повече стратегии. Добре е да знаете какво искате да направите и как да свършите играта още след първите ходове.

Това разширение оправя проблема с еднаквите първи ходове – вече не е толкова задължително да се бието по стандартния начин за допълнителните действия. Тук можете да ги вземете по няколко напълно различни начина. Освен това, вече е съвсем реално играта да свърши със запълване на определен брой градове. Първо, защото има доста от малките градчета, и второ, защото вече изискването не е 10 града, а само 8.

С други думи, Bratannia балансира играта и вече нищо не е предвидимо. Всичко е еднакво ценно, а играчите се впуснати в една още по-кръвожадна битка за влияние и мръсни номера.  Лов ит!

ПЛЮСОВЕ:

  • Разширява опциите
  • Увеличава стратегиите
  • Балансира действията и изборите вече не са толкова очевидни

МИНУСИ:

  • Не е подходяща за нови хора в играта
  • Твърде много опции могат да фрустрират някои хора

Отново ви препоръчвам да чекнете сайта на производителите, защото ако не друго, то едно-друго. 

Argentum Verlag

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers