петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Exposed – находка в лодка
Exposed – находка в лодка

Exposed – находка в лодка

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Overworld Games стабилно продължават серията си от игри със скрити роля и дедукция. След вече наложилото се заглавие Good Cop Bad Cop и леко съмнителната New Salem, се появява нещо, което бих казал, че е между двете.

Exposed е отново малка игра, в която всеки играч има скрита роля и се опитва да постигне целта си без да го разкрият, но тук играта не разчита на чак толкова блъф колкото в Good Cop Bad Cop, както и не на толкова усложнени правила, както е в New Salem.

Със сигурност, в Exposed темата е най-вълнуваща от трите игри досега и бих казал, че геймплеят е и най-тематичен.

Това, което си личи обаче от далеч е, че пичовете са надминали себе си с июстрациите. В играта има огромно количество плочки и карти, и всяка една илюстрация е детайлна и хумористична, почти сатирична. Плочките дори са двустранни. Когато някой е разкрит, той обръща плочката си и от другата страна е по бельо. Ако бяха направили още една крачка към абсурда и засилили карикатурите към пародийност, мисля че само това щеше да направи 50 процента от играта.

Тематично, играчите влизат в ролята на крадци, дегизирани като обикновени гости на парти на яхта. Целта на всеки играч е или да събере 7 портфейла, или да разкрие пред всички кои са другите крадци.

В средата на масата се нареждат доста плочки с гости, като всеки един гост е типизиран персонаж, асоцииран с конкретна професия – сестра, доктор, учител, чистач… друг е въпросyt как чистач се е добрал до хай-лайф яхта парти.

След това всеки играч тегли от тесте с карти с персонажите и се открива на някоя от плочките. Теглят се допълнително няколко карти от това тесте (в зависимост от броя на играчите) и те определят някои по-специални гости с готини предмети, които можете да отмъкнете от тях. Когато крадете точно от тези гости можете да ползвате специалното им умение (свързано с предмет, който тематично отмъквате).

20160815_210304

По време на хода си можете да извършите едно от възможни 4 действия:

  • Крадете портфейл от съседна плочка (диагонали включително)
  • Размествате две съседни плочки (до два пъти)
  • Разкривате някого. За целта трябва да сте или в неговата колона или в неговия ред. Тогава просто обръщате плочката. Ако това не е никого от играчите, нищо особено не се случва. Ако обаче е друг играч, тогава той губи половината си портфейли и от тук нататък, когато събира портфейли няма да си ги слага пред себе си (както е правил досега), а ще ги слага върху плочката. Тоест, другите играчи ще могат да крадат от него. Все пак е останал по гащи, къде ще крие откраднатото. Играчът, който го е разкрил пък получава два портфейла.
  • Доносничите. Разкривате който си искате, като няма нужда да спазвате правилото за колона и ред, но трябва да покажете самоличността си на друг играч.

В края на хода ви се случва малка „“Clean up” фаза, в която няма да навлизам сега, защото всичко важно вече го споменах.

Ако някой от вас е играл 10 to Kill, веднага ще е усетил приликата. Мога да потвърдя, че Exposed не само звучи, но и се усеща като 10 to Kill. Въпреки това смятам, че Exposed е много по-чиста и много по-балансирана игра. Да, тук могат да те разкрият още по-рано и от 10 to kill, но вероятностите за маневри и блъф са малко повече. Освен това в Exposed има една малка, но изключително важна част в сетъпа, която липсваше в 10 to kill. Ако вие се окажете, че играете с човек, от ъгъла е много по-лесно да бъдете разкрит, защото действията ви ще бъдат доста очевидни.

В Exposed всички гости започват с по един портфейл върху плочката си, а гостите по ъглите започват с два. По време на първата си игра се чудих защо е така, но след няколко опита, когато започнах именно с такъв гост усетих трудността. Затова се радвам, че Overworld са се сетили за тази малка утешителна стартова награда.

Заключение

Exposed е хитра игра. Не е най-оригиналното, което можете да срещнете в този жанр настолни игри, но определено е свеж дъх сред пренаситените социални игри с дедукция. Тук няма да се налага да лъжете, нито ще ви се пръсне мозъка от дедукция. Това е бърза – 20-30 минутна лека игра, която освен, че има разкошен арт притежава и доста тематичен геймплей.

Някои от компанията ми бяха приятно изненадани от нея, други съвсем не впечатлени. Аз съм по средата. Тъй като започвам да се заривам с филъри, не мисля че Eposed ще задържи вниманието ми дълго време, но в никакъв случай не казвам, че е лоша игра.

Точно обратното! Личи си колко труд и любов е вложено тук, защото всичко е детайлно изпипано – от солидния и елегантен геймплей, до очарователните компоненти.

Ако харесвате филър игри с дедукция и ненатоварващи сметки, това е точно за вас. Както се досещате, такъв тип игра работи най-добре с голяма компания, но пробвах играта и с 4 и с 3 играчи, и също беше прилична. С трима играчи частта с „Разкриването“ на други играчи почти се обезсмисля, освен към финала, защото не бихте искали да рискувате да открият къде сте. Вие разкривате един играч, третият се сеща как сте го разкрили и веднага ви разкрива. Хоп – печели. Не съм пробвал и играта с двама, но предполагам, че ще е просто окей.

Това е то, хитра малка игра, която изглежда фън и се играе фън.

ПЛЮСОВЕ:

  • Елегантна ибърза игра с дедукция
  • Внимание към детайла
  • Чудесни компоненти и оригинален арт

МИНУСИ:

  • Нищо иновативно или оригинално

Както всички игри на Overworld, можем да очакваме играта скоро и в България. Играта се появи на бял свят в Gen Con обаче и аз съм тук, за да ви кажа да я имате предвид… и да поразръчкате сайта на производителите. 

Overworld Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers