четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Favor of the Pharaoh – най-рошавото Yahtzee
Favor of the Pharaoh – най-рошавото Yahtzee

Favor of the Pharaoh – най-рошавото Yahtzee

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Обичам зарове! Обичам специални зарове. Обичам концепцията за игрите, основани на зарове. За нещастие, повечето от този тип игри звучат много добре на концепция и след една-две игри… омръзват. Единствената игра от този тип, която засега се е задържала в колекцията е Viva Java Dice Game.

Favor of the Pharaoh е репринт на стара игра, наречена „To Court the King” с друга тема и подобрен геймплей… не че съм играл оригинала.

Винаги съм казвал, че игрите трябва да са смели. Че като правиш нещо, трябва да го направиш НАЙ-ДОБРОТО от този вид. Е… Favor of the Pharaoh използва класическия Yahtzee механизъм, като го издига до това, че можем да наречем играта „The ultimate yahtzee” игра. С други думи – ако обичате yahtzee вземете си тази и не се занимавайте с други.

Добре де, тук не хвърляте два пъти заровете. Тук използвате другия известен принцип на този тип игри – хвърляте зарове, запазвате поне един и хвърляте пак, докато не запазите всички.

След това гледате комбинацията на зарове, купувате си нещо от пазара с тази комбинация и е наред следващия играч. Така, докато един играч успее да хвърли поне 7 еднакви зара и за един рунд никой да не успее да хвърли повече еднакви зарове или пък 7 еднакви, но с по-голяма стойност.

И… вече нямате нужда от повече обяснение. Това са всички правила. Наистина. Това са всички правила.

Всичко останало са умения, с които манипулирате заровете. И за разлика от други игри, в които можете да добавяте и изваждате по някое число, Favor of the Pharaoh използва абсолютно всички манипулации на зарове, за които се сещате… и ги умножите по 10!

Играчите започват само с три нормални шест стенни зара. По време на хода си играч ги хвърля и след всяко хвърляне запазва поне един, като ги „заключва“ в една изцяло козметична пирамидка. След като е готов, гледа огромно табло с множество плочки и проверява какво може да си купи с тази комбинация.

Комбинациите са типично „покерджийски“ (тип 2 еднакви, 3 еднакви, 3 еднакви и 2 еднакви, поредни и така нататък), но освен тях има още най-различни, като „само четни, само нечетни, повече от 20 сбор, повече от 30 и още много и много“. Всъщност, толкова много, че всяка игра ще ползвате само половината от тези опции за комбинация на зарове.

И това са само комбинациите. Уменията също са модулни. Всяка игра ще ползвате сигурно една трета от тях!

Освен, че ви позволяват да манипулирате заровете, тези умения ще ви дават и нови зарове.

Но тия зарове, не са като ония зарове… Някои от допълнителните зарове са стандартни шест стенни с числа от 1 до 6, но в играта има още количество уникални зарове. Всички от тях са шест стенни, но освен цветовете, страните са уникални. Някои показват повече шестици, други повече единици, трети пък са с напълно различни символи.

И гледайте сега, доста от тези зарове няма и да ги видите първите си игри, защото, както вече споменах, всяка игра играете с около една трета от всички умения. О, да – бройката пък на играчите модулира допълнително колко плочки от всеки вид има в игра, за да може да има все пак „прецакани“. То игра ли е без да има „прецакани“…

Значи така – модулни плочки, модулни умения, модулни комбинации. Това е прекрасно – безкрайна комбинация! Но знаете ли какво друго значи? БЕЗКРАЕН СЕТЪП!

Да, сетъпа на играта е чудовищно дълъг. Прибирането също. Въпреки, че кутията на играта е с разделения, всеки път трябва да пребърквате, да избирате, да броите плочки за всяко едно от уменията в играта. Като казвам безкрайно дълъг, имам предвид – почти колкото самата игра.

Тъй като самата игра не е по-дълга от 15-30 минути, сетъп от поне 10 минути е направо убийствен. И за жалост, това не е просто досадно – това ви кара да пуфкате с досада всеки път щом погледнете към рафта си за нещо бързо и леко. Това е абсолютно същия проблем, който имах и със Zombie 15. И знаете ли какво? Продадох Zombie 15.

Заключение

Favor of the Pharaoh е една от най-добрите Yahtzee игри от „чист“ вид. Правилата са изключително ясни и познати. Най-голямата сила на играта определено е разнообразието. Защото въпреки, че щом започнете да играете FotP имате усещането, че сякаш „вече сте го играл това“, само след ход-два ще осъзнаете, че това е най-богатата „проста“ игра, която някога сте виждали. Изборите ви изглеждат почти безкрайни, но не до степен на зацикляне, защото влизате в граница, която вие самите се вкарвате в началото на играта. И казах „безкрайни“, защото винаги, имам предвид – абсолютно винаги!, имате какво да направите със заровете си. В моите игри не съм имал нито един незадоволителен ход. Освен това с всяко едно умение имах усещане за развитие, та чак до самия финал!

Казах „имах“, защото играта вече не може да се открие на моята секция. Защо?

Проста причина – играта е добра, но просто не си заслужава тягостния сетъп. За съжаление, той не просто заби последния пирон в ковчега й. Той изработи ковчега, мушна я вътре, заби всички пирони и я зарина.

Единственият начин да играя отново е да отида на гости и някой вече да е приготвил играта. И след това да играем поне няколко игри, защото… не си струва. Наистина странен проблем, но ако назовем нещата с истинските им имена – какво бихте избрали за филър игра – нещо, което ще извадите и просто ще разцъкате или нещо, което е малко по-добро, но приготовленията отнемат почти толкова, а понякога и толкова време колкото самата игра? Жалко… може би някой някога ще измисли някакъв вариант, в който цялата тази „логистика“ да е по-милостива към играчите. Засега… продължаваме напред (абсолютно неактуална и не на място препратка, но показваща опит за оригиналничене, включително с коментарът в скобите)

ПЛЮСОВЕ:

  • Разкошни компоненти
  • Разкошен геймплей
  • Разкошно разнообразие

МИНУСИ:

  • Кошмарен сетъп

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers