неделя, април 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » ButterKO – Безумие с пеперудки. Да.
ButterKO – Безумие с пеперудки. Да.

ButterKO – Безумие с пеперудки. Да.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Продължаваме седмицата на леките игри, само че този път обещавам да не говоря за Веско Маринов. Днес ще говоря за… пеперудки.

Казахте пеперудки? Платена реклама от Уикипедия:

Пеперудите наричани още „Люспестокрили“ или „Люспокрили“ са разред летящи насекоми върху кръгли карти. Разредът включва също така няколко специални двустранни кръгли карти с нощни пеперуди и молци. Често бива разделян на две групи (подразреди, инфраразреди, суперсемейства или по-рядко надсемейства според различните автори), обединяващи нощни пеперуди и молци в едната и дневни пеперуди в другата или съединяващ ги върху една карта, което ги прави по-малки пеперуди от тези върху двустранните карти.

ButterKo е игра за наблюдателност от типа на Dobble, но вместо всякаквите разнообразни предмети, тук има пеперудки…

Прекъсваме отново за платена реклама от Уикипедия:

Крилете са 2 двойки с размах от 55 mm до 30 cm, покрити с различно оцветени люспи. Цветовете са всичко, което гледаме и се опитваме да сравняваме. Развитието е с пълна метаморфоза, т.е. пеперудите минават през четири етапа по време на своето развитие, но в три колони и три реда, образувайки схема от 3х3.

Изваждат се девет карти на случаен принцип и се нареждат в схема 3х3. До всяка карта се слага и една от специалните двустранни карти, като така се образува нещо като рамка. Какво има върху картите?

Ами върху двустранните има само една, но върху нормалните има по три пеперудки и…

Нагло прекъсваме за платена реклама от Уикипедия.

Пеперудите снасят своите яйца на различни видове растения, като в зависимост от вида пеперуда ларвите след излюпването си могат да се хранят само с един точно определен вид растение (монофаги), но всяка пеперуда има точно определена окраска с различни цветове…

Както и да е! Понеже всяка карта има три пепе… насекоми, а двустранните една, това прави всеки ред и колона да бъде населен с 11. Когато някой играч види повтаряща се… крилата гад, той трябва да плесне по картата с всичка сила и да се надява някой друг да е сложил ръка преди него, за да подхрани садистичните си наклонности… Или просто да докосне карта с повтаряща се… такова, от тези. Когато успее, взема картата при себе си, като точка и на мястото на старата карта се обръща нова. Това продължава, докато свърши тестето. След това се броят точки и печели играчът с най-много карти с пеперуди… ОФ!

Прекъсваме за платено заключение

В Европа и България има голям брой видове пеперуди, както и игри за наблюдателност. Тези видове могат да са реликви от минали епохи, но играта, колкото и да ви изглежда и усеща с познати неща, поднася изключително забавление!

Стоп!

ButterKo пристига с лесни и смилаеми правила, но освен стандартното безумие, което бихте очаквали от такова заглавие, всъщност играта ще ви предизвика. Картинките са доста близки и често ще има объркване. Както в повечето такива игри, има наказание за объркано масопляскане.

Играта може да бъде сравнена с Jungle Speed, защото трудността на близките символи е горе-долу същата, с тази разлика, че тук не сравнявате само своя карта с тази на другите играчи. Тук сравнявате 21 карти през цялото време! Jungle Speed все още се мотае някъде из секцията ми, забравена зад купчина игри, но ButterKO със сигурност е най-добрата игра от този тип, за мен. Дори и от Dobble, с всичките му там ортонайсет вариации.

ПЛЮСОВЕ:

  • Ако не оригинална, то поне различна тема
  • Лесни правила
  • Предизвикателна трудност

МИНУСИ:

  • За някои трудността би била фрустрираща
  • Вдига твърде много самочувствието на по-наблюдателните играчи
  • Не на всеки са любима тема пеперудките… Окей, окей.

В българските празници и обичаи съществува един, наречен „Пеперуда“, но ако вие искате да разгледате в подробности тази игра, както и останалите безумия на производителите, кликнете на бутона отдолу.

Freod Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers