неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Реликвите на дракона – нова българска настолна игра!
Реликвите на дракона – нова българска настолна игра!

Реликвите на дракона – нова българска настолна игра!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Като посещавахме миналогодишния панаир на книгата, (9-14 декември 2014 година) с Хриси си обсъждахме как е въпрос на време в България да започнат да се издават настолни игри. Имайки вече предвид Bright Future, Battalia и още игри, които очакваме в близкото бъдеще, то не сме далеч от „сериозно издаване на настолни игри“ в нашата родина. Така, обсъждайки и ходейки между щандовете и етажите, попаднахме на щанд, който предлагаше нещо интересно. Днес ще ви разкажа за една серия от български настолни игри и по специално за първата игра от тази серия – „Планината на трола“


„Реликвите на дракона“ е серия от настолни ролеви игри, в която играчите поемат ролята на герои от кралството Ярулда, което ще трябва да бъде спасено. В играта, играчите ще събират точки чрез битки, търсене на предмети и състезание, кой пръв ще достигне до финала. На края на играта този с най-много точки – печели. Всяка една от игрите от серията може да се играе самостоятелно или да се комбинира с останалите игри. Резултата от това е по-голяма карта, повече предмети и „неприятности“ по картата, както и повече играчи. Ако се играе самостоятелно, може да се играе от 2-ма до 4-ма играча, но комбинирано става до 6. До момента е излязла само първата част на играта – „Планината на трола“.  Точно нея ще ви представя днес,  а на щанда на Архи-Геймс ни показаха и мостра на втората игра от серията.

Компоненти

В кутията на играта ще намерим:

 • Игралното поле (съставено от 4 части)
 • куп токени
 • карти с характеристиките на героите и карти „Орис“
 • книжка с правилата
 • Стойки за героите и враговете

Компонентите на играта са от хубав и качествен материал. Едно от нещата, което ми привлече вниманието почти веднага, беше арта на играта. Шарени и свежи рисунки, които могат да „зарадват“ всеки и най-вече децата – „малките геймъри“, които за първи път се сблъскват с настолните игри.

Историята

Друго, което ме изненада приятно е, че книжката с правилата започва с приказка. Играта започва от финала на тази приказка. С всяка следваща част от серията, приказката ще се развива… Яко, нали? 🙂

Геймпей

„Планината на трола“ е за 2-ма до 4-ма играча, като една игра отнема около час, час и половина. Играта е представител на механиката „хвърли и премести“, или иначе казано, основата на играта е изградена на това – хвърли зар и се премести с колкото е резултата му. Целта на всеки играч е да успее да събере най-много точки, като събира различни предмети по картата – купувани или спечелени от някоя битка.

Играта се играе в поредица от ходове, като в началото всеки играч получава по 15 жълтици (архана) и си избира герой, който има специално умение и статистика за неговия живот (трак с точки живот). Кой ще започне играта се решава чрез хвърляне на зар.

Какво се случва по време на вашия ход? Хвърляте зара и трябва с толкова полета да се преместите по картата, като посоката на преместване е винаги напред. Ако играчът иска да се върне, то той трябва да обяви за това негово намерение преди да е хвърлил зара. След вашето преместване и спрямо това на какво поле по картата сте завършили движението си, то може да се случи:

 • да попаднете на магазин, от който може да си купите различни предмети – увеличаващи атака/защита и т.н.
 • да попаднете в лечебница, в която можете да се излекувате
 • да попаднете на поле, от което могат да си теглят карти Орис или да играете с джуджетата на зарове и да се случи нещо на играчите
 • да попаднете в едно и също поле с играч, което води до Дуел
 • да започнете битка с трол/маорг… или да бъдете атакуван от един от 2-мата

Какво представляват битките? Участниците хвърлят зар един след друг, като всеки резултат от зара се нанася като щета на опонента му. Кой започва с хвърлянето се определя от това дали вие започвате битката или бивате атакувани (зависи от полето, на което си завършите хода).

Подреждане на картата

Заключение

„Планината на трола“ е приятна и забавна игра. Разбира се, играта не е за hardcore геймъри, защото това си е детска игра. Артът, приказката и лесната механика предразполагат за забавление на „малките геймъри“. Силно препоръчвам играта на хора, на които им се случва (поне понякога) да играят с деца или искат да запознаят децата с това, какво е настолна игра. Още повече, с удоволствие бих искал да видя, след като излезе цялата серия, колко мащабно би било полето и какво ново би било представено в играта. Също така, докато играх, имах едно носталгично чувство от детството, защото повечето игри, които съм играл като малък бяха представители на механиката „хвърли и премести“.

Може да закупите играта от: Издателство „Златното пате“

Повече информация за серията и играта, можете да намерите на сайта на Arhi-games.com

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!

Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

4 коментари

 1. За деца на каква възраст е подходяща играта?

 2. Анета Дойчева

  Здравейте, днес купих играта от книжарница. Когато я разопаковах, установих, освен, че има леко накъсано по ръбовете на вътрешната част на кутията и изпопадали елементи от картоните, липсват картите Орис. Ще се върна в книжарницата. Но и се чудя къде са се покрили Архи Геймс – сайтът, аккто и фейсбук страницата не съществуват, не намирам и нищо под Архипелаг ЕООД, което ме навежда и на мисълта, че трета игра няма да има, ако въобще е била предвидена.
  Жалко, защото като цяло изглежда добре.

  Някой да знае нещо?!

 3. Велемира Арбалиева

  Днес я играх със сина ми. Той е на 6 и се зариби жестоко. Беше много забавно и за мен. Но и аз не намирам трета игра. Има една много малка част само на снимка- нещо като воден път, с наколни жилища. От производителя ни вест, ни кост. Жалко, ако са само 2 игри.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers