петък, юни 21, 2024
Игри със зарове

Игри със зарове

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Мятането на зарове носи някаква странна удовлетвореност на нас – геймърите. Има нещо прекрасно в тракащия звук в шепата, точно преди да метнеш 13 зара в Аркам Хорър… дори и да не харесваш играта. Дори и заровете да са най-обикновени шест стенни. Днес решихме да ви препоръчаме игри, които според нас носят точно това чувство на наслада при чакането с вълнение да ти се паднат пет лапи на King of Tokyo или пък 4 черни кафетa във Viva Java! Теорията на вероятностите няма нищо общо с изборът ни, гарантирам. Ние просто се кефим на зарове!

BigBoxGamer препоръчва: 

VivaJava: The Coffee Game: The Dice Game

Не се плашете, играта всъщност е по-лека и по-кратка от самото й заглавие. Това е вариант на оригиналната игра Viva Java: The Coffee Game и доколкото знам е много по-добра от оригинала, въпреки че никога не съм го пробвал.

В тази игра, играчите се опитват да съставят най-доброто кафе, като хвърлят зарове с различен цвят кафе (от безкофеиново през нормално, до много силно еспресо). Колкото повече еднакъв цвят кафе хвърлят, толкова по-добър ще стане микса.  Ако никой не хвърли повече еднакви зарове, докато отново се върне хода на играча, то той печели точки.pic2220228_lgЗвучи твърде елементарно. И щеше да бъде ако не беше безкрайното разнообразие от специални умения, които можете да имате в играта. Някое може да ви променя заровете, друго ви дава право да ги хвърлете отново, трето се гаври с опонентите ви, четвърто ви позволява да залагате на това какво ще хвърлите. Играта пристига с 25 възможни умения, а в една игра участват само 5! Ето това е преиграваемост.

Като добавим, че играта не отнема повече от 20-30 минути и пристига с малка торбичка от зебло за токъните… какво да ви кажа, не случайно ми е в топ 10 любими игри за всички времена! Перфектната игричка със зарове!

BigBoxTyr препоръчва:

Dungeon Roll

Както не малко съм си признавал, обичам зарове и тяхната роля в игрите. В моята лична колекция имам Zombie Dice, Marvel DM, Age of War и Dungeon Roll, а купчината зарове за ролеви игри са си отделна категория. 🙂 Защо Dungeon Roll?

Dungeon Roll e бърза игра със зарове за 1 до 4-ма човека, в която играчите събират свое парти от воини, магьостници и други „можещи“ персонажи и влизат да бродят в тъмница, в която можем да намерим дракон, гоблини и т.н. Класически сюжет, в които група герои влиза, избива всичко и си отива със съкровището. 🙂 Играта идва с купчина зарове (15 на брой), 46 токена представляващи съкровищата в тъмницата, както и карти с различни герои, всеки със собствено уникално умение. В началото на своя ход, играчът събира своето парти, като хвърля 7 бели зара. След това идва ред да влезе в тъмницата. Играчът в ляво от него поема ролята на „лошия“ и хвърля заровете с чудовищата. „Лошият“ хвърля толкова зара, колкото е нивото, в което се намира играчът. Ако партито е на 3-то ниво от тъмницата, то „лошият“ трябва да хвърли 3 зара, за 4-то – 4 и т.н. След като „лошия“ хвърли заровете, идва ред на текушия играч да избере, спрямо своето парти, как да подходи към чудовищата … или иначе казано, трябва да реши с кои негови зарове да убие заровете с чудовища. Процесът на игра върви така докато, „добрият“ не се откаже и си тръгне от тъмницата като с това си действие прибира точки опит, колкото е нивото на което се е отказал. По време на странстванията и зтъмницата играчът може да получи и съкровища, които в последствие да използва. Играта приключва след като всеки играч е влязъл 3 пъти в тъмницата.

Препоръчвам ви Dungeon Roll, защото играта е бърза, забавна и лесно може да си я носите със себе си. Играта идва в симпатично сандъче, а и кой не обича да броди из тъмници и да пребива лошковци? Повече за играта може да прочетете в подробното ревю за играта.
Ревю на Dungeon Roll

BigBoxSolo препоръчва:

King of New York

Заровете са универсално средство в игрите. Мятат се за успех в приключенски игри, за битка в игри с миниатюри и като цяло за въвеждане на случаен елемент най-често се използват именно зарчета. Толкова е забавно да ги хвърляш, че са се появили игри, които изцяло се въртят около зарове. За тези от вас, който са фенове на кубчето със символи, препоръчвам King of New York.

Новоизлязлото заглавие е наследник и духовно продължение на King of Tokyo, може би най-популярната игра със зарове. Вие сте чудовище, което чупи град и се бие с други чудовища – какво може да се обърка? Ще обикаляте кварталите на NY, ще трошите сгради, от тях ще излизат танкчета и самолетчета и в целия хаос има други противници за биене.

Смятам, че Кралят на Ню Йорк е по-добра, защото в нея е променено единственото не-тематично нещо в Кралят на Токио – цифрите по заровете. Да се бия, лекувам и събирам енергия е готино… но да мятам цифрички в игра с огромни чудовища беше някак не на място. В King of New York темата и заедно с нея геймплея са по-добри, тъй като вместо цифри има чупене на сгради, звездички и болка! Има и голямо значение в кой квартал решите да пратите чудовището – в един ще има болници за лекуване, в друг фабрики за енергия. И колкото повече чупите, толкова повече се надига градът и се озъбва срещу чудовищата.

Играта е много шарена, върви леко, бързо и много забавно. Същевременно има и решения за взимане – в кой град, коя сграда, по коя глава, колко енергия и какво с нея. За който е играл KoT, Ню Йорк е една идея по-сложна и много по-интересна. За който не е, БОЙ ПО ЧУДОВИЩАТА!

BigBoxYour препоръчва:

Quarriors

Относно игрите със зарове, аз искам да спомена Quarriors. Това е една уникална игра с призоваване на чудовища, магии, игра със зарове и карти и не на последно място,  много битки и забавление. Целта ви е да си съберете чудовищата, да използвате защитни и атакуващи магии, да преборите чуждите чудовища и да спечелите достатъчно точки слава за победа. Доста проста е на механики, няма много правила и това е най-хубавото – всеки може да се включи в играта без да е запален геймър. Играта е много лесна за обясняване, като същевременно е  достатъчно богата на избори, които играчите могат да направят ( все пак в играта купувате зарове и играете с тях, а зарове има над 100). Препоръчвам тази игра заради самия механизъм на игра, страхотните зарове в най-различни цветове, като цяло усещането да играете тази игра е доста приятно и няма как да ви остави с лоши впечатления. Изчистена откъм геймплей, разнообразна и относително бърза, за мен това е идеална игра за вкъщи и навън, за едно бързо изиграване и повишаване на настроението.

Ако не сте съгласни с нас или искате да ни допълните, моля дайте своите предложения в коментарите.
Източници на снимки: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers