неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Подходящи режещи инструменти – Boardgamegeek
Подходящи режещи инструменти – Boardgamegeek

Подходящи режещи инструменти – Boardgamegeek

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

040 STY 742За всеки, който реши да действа сам, има няколко основи при правенето на собствени игри. Първата е режещия инструмент. Вярно е, че стабилна ръка и сносни ножици са достатъчни, но често материалите, които трябва да се режат, са по-плътни и дебели от нормалното, или са направени от по-здрави материи. В добавка, доста по-трудно е да се получи професионална визия с ножиците. Има два основни начина за получаване на добри разрези – метална линия и макетно ножче или ротационен нож. И двата начина сработват добре, но и двата си имат собствени странности.

Металната линия (обикновено се избира, защото е много здрава и има какви ли не дължини с прави ъгли, които няма да се деформират) е лесна за намиране по железариите или в магазините за художнически материали. Колкото по-дълга е, толкова по-лесни стават дългите разрези. Макетните ножчета също лесно се намират в същите магазини, а заменяемите остриета са сравнително евтини. Когато използвате тази комбинация,  е добре да се уврите, че повърхността, върху която режете, няма да се повреди. Аз предпочитам да използвам голяма, плътна дъска за рязана. Материалът е достатъчно добър, за да не се износват остриетата твърде бързо. Не използвайте стъклена повърхност, освен ако не се забавлявате да сменяте остриета на всеки разрез. Не препоръчвам рязането директно на масата или на плота в кухнята, освен ако нямате нищо против да са нарязани. Срещал съм няколко недостатъка при този метод (което може да е следствие от липсата ми на сръчност). Първият проблем, който съм забелязал е, че може да е доста трудно линията да се задържи на място при дълги разрези, също често намирам острието да си се носи надалеч от линията, оставяйки ме с не-чак-толкова прав разрез.  На последно място, често забелязвам, че разрезите с острие се получават под ъгъл – ръбът е толкова фин, че понякога се оказвам с острие под ъгъл, опитвайки се да го водя по линията. Може да предпочетете да използвате скалпел пред макетно ножче – това определено работи точно, но за множество разрези или за по-дебели материали, ще се нуждаете от макетно ножче, за да можете лесно (и безопасно) да приложите малко повече натиск към повърхността.

Друг вариант, който намирам да работи много добре, е избора на много хора, занимаващи се с пачуърк или картички – ротационния нож. Остриетата са в дискова форма и има различни размери, с различни методи на рязане. Можете да си вземете нож, точно по ръката, с който можете да режете всякакви прави ръбове, заменяйки макетния нож. Ако изберете ротационен нож, можете да го намерите в магазините за художнически материали (В България – в магазините за пачуърк материали – Бел. ред.) или най-лесно – онлайн. Ще трябва да се снабдите и със „самолекуваща се“ дъска за рязане за използване с ножа. Тези ножове могат също така да се намерят монтирани в права релса, тогава никакво допълнително оборудване не е необходимо.  Това стана предпочитания от мен инструмент, въпреки че има лимит на размера парчета, които могат да се режат.

Накрая, за малки и тънки парчета, няма да сгрешите с Fiskar’s paper trimmer*. Можете да ги намерите в няколко размера и са много ефективни за рязане на прави ъгли бързо и чисто. Ние използваме нашия и за подравняване на снимки и за какво ли не друго (скрапбукинга на жена ми), но съм забелязал, че е разкошен за изрязване на принтове за игри.

*В България познати като Ролкови ножове или гилотини, намират се в големите магазини за офис оборудване – Бел.ред.

Източник – Boardgameek

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Ножица и ножче е ок, но ако искате да направите играта като хората, прочете повече от тази статия.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.75 ( 1 гласове)
0

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers