неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Completto – съвременна игра с класическо усещане
Completto – съвременна игра с класическо усещане

Completto – съвременна игра с класическо усещане

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Един от любимите ми филъри е Game of Trains. Това е малка и елементарна игра с карти, чиито правила се обясняват за 2 минути. Е… ето, че има и кажи-речи същата игра, но с дори още по-прости правила. Това, честно казано, не значи нито, че играта е по-лоша, нито че е по-добра. Даже мисля да си задържа и двете. Май вече няма нужда от заключение, довиждане.

Все пак. Дайте да пробвам да ви дръпна няколко думи. Не би трябвало да отнеме много.

pic2602632_lg

В кутията на Completto ще откриете 100 плочки и една книжка с правила. Правилата са две страници, половината от които са примери. Плочките са големи и релефни, с числа върху тях. Числата са от 1 до 100. Можете да спрете дотук и да си купите играта само заради компонентите. Цената е повече от приемлива за образователни компоненти за деца, които в други случаи биха стрували огромни суми. Сложете пред играта „Монтесори материали“ и вече удвоихте нулите.

20160312_225925

Ако използвате компонентите по предназначение обаче ще получите една чудна и изпипана игра, която бихте могли да играете и дори с „баба си“, както се изрази приятел от компанията. Лично аз с баба си не мога да играя и сантасе, защото тя е човек, който решава да ходи за круши в 2 часа през нощта в градски условия, но предполагам вие имате по-нормални баби, така че ако можете да поберете играта на масата, отрупана с кюфтета и курабийки с прекалено много пудра захар, ви пожелавам успех.

Всеки играч нарежда 17 плочки с лицето надолу в един ред и още 5 в нов ред. След това тези пет ги обръща една по една и им намира място някъде в реда от плочки с лицето надолу. Така всеки започва с 22 плочки, 5 от които с лицето нагоре. Целта ви е да имате редица от 22 плочки, които да са подредени във възходящ ред.

20160312_230434

По време на хода си можете да правите едно от две неща.

  • Вземате една плочка от средата на масата, обръщате я и я слагате на мястото на някоя плочка с лицето надолу. Заместената плочка се връща в средата на масата. Ето и проблема. Трябва да имате място за тази плочка, която се изтеглили, иначе я връщате с лицето нагоре в средата на масата и си губите хода.
  • Вземате една плочка с лицето надолу от своята редица и я слагате на друга позиция. Ако така се е случило, че имате примерно плочки 23 и 67 една до друга и изтеглите 38, вие няма къде да я сложите, защото нямате плочка с лицето надолу между тези две числа. Бихте искали да размествате честичко, за да си отваряте дупки за бъдеще.

Ако сложите число плътно до число, което е с едно по-високо или с едно по-ниско, тогава получавате втори ход. Ако пак се случи, не получавате трети.

Освен това плочките, които като се завъртят се получават различни числа са напълно валидни. Например 18 и 81, 99 и 66, 69 и… 69.

И така, докато някой не наред 22 поред. След около 15-20 минути, играта свършва.

20160312_225921

Заключение

Completto има дъх на стара класическа игра, но и усещане на модерен и динамичен геймплей. С други думи, когато видите компонентите ще си помислите, че играете нещо от ерата на Скрабъл, но щом направите една игра ще разберете колко гладко работят правилата и как дизайнерски пръст се е намесил в това творение. Completto няма да остави дълготраен отпечатък нито в света на настолните игри, нито във вашето ежедневие, но играта е отпускаща и наистина може да се играе с всеки. Обяснява се за минута и си играе за около 20.

Това е класическа филър игра и въпреки, че компонентите са само плочки с числа, не се притеснявайте, в играта няма нищо за смятане. Всичко се опира до съобразителност и поемане на рискове. Дали да разместя по-добре поредицата си, за да имам по-голям шанс да изтегля нещо? Или пък да тегля и да се надявам, че ще ми се падне точната плочка? С колкото повече хора играете, толкова по-стратегическа става играта. Това се дължи на факта, че с повече хора, повече плочки са в игра. А щом има повече плочки, значи повече числа са видими и можете да прецените по-добре шансовете си при тегленето от средата на масата. Заради това, препоръчвам да играете Completto с 4 човека, въпреки че играта не е счупена и с по-малко. Просто открих, че контролът обогатява преживяването в тази игра с плочки.

Отново чудесен хит от Schmidt!

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила, които се обясняват за минута
  • Бърз и интуитивен геймплей
  • Отлично качество на плочките

МИНУСИ:

  • Голяма доза шанс при теглене на плочките
  • При игра с по-малко от 4 човека, шансът се засилва

Както усещате, забелязва се вълна от ревюта на Schmidt игри. Не се притеснявайте, само една от тях не е добра. Ще я оставя за към края. През това време можете да кликнете на бутона и да решите дали цената на Completto си заслужава за вас.

Schmidt Spiele

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers