неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Burgle Bros – истински „гъзарска“ игра!
Burgle Bros – истински „гъзарска“ игра!

Burgle Bros – истински „гъзарска“ игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Бандата на Оушън е може би най-популярната поредица сред жанра на обирджийските филми. Въпреки това, Burgle Bros не е точно това. Burgle Bros е може би най-близка до… (аз съм на втория час, а вие?) 

Всичко, от арта, през компонентите и до геймплея крещи „гъзарски обирджии“. Елегантна хитрост, акробатичност, рискови и нестандартни действия са екпирали Burgle Bros с тежкарска атмосфера и са превърнали на пръв поглед малка игра в голямо банково приключение.

pic2439102_md

Истинските обирджии нямат оръжия, нямат бойни умения. Те нямат намерение да използват конфронтационни мерки, въпреки че понякога груба сила е нужnа, за да се разбие някоя стена или под.

Burgle Bros е чудесен пример за това как се прави тематична игра. Самата кутия е под формата на небостъргач с площадка на хеликоптер на върха. Целта на играчите е да оберат три сейфа от банка и да излязат на върха на сградата, за да избягат именно с хеликоптер.

DSCF0450

Играта е напълно кооперативна и спокойно се нарежда в моите топ 5 любими кооперативни игри на всички времена. В тази игра всеки работи самостоятелно, но в идеален синхрон с останалите от бандата. Ако някой е притиснат от гарда, друг може да се намеси и активира аларма, за да разсея гарда. Ако някой има нужда от помощ за разбиването на сейф, помощта е на път. Ако играете с персонажът с бургията, помощта може да дойде даже от друг етаж.

DSCF0459

През цялата игра, играчите обикалят три етажа и дори да сте разбили сейфа от единия етаж, може да се наложи да се връщате там, само за да се скриете за момент или за да направите някоя сложна маневра.

Картата на небостъргача се нарежда на случаен принцип и е абсолютно динамична.

Играчите преминават през стаи с лазерни детектори, разбиват ключалки и хакват компютри. Преминават с хитрости през помещения изискващи пръстови отпечатъци, намират тайни врати зад библиотеки, тунели, които водят до другия край на сградата, взривяват тавани и подове за по-лесен достъп, крият се от камери и събират предмети.

DSCF0452

Ако цялата сложна защита на сградата се опитва да ги спре, това не е нищо в сравнение с досадната охрана. Трима стражи обикалят трите етажа и се движат по полупредвидими пътища, които вие ще се опитвате да манипулирате, като пускате примамки и се криете по ъглите. Колкото повече време минава, толкова по-опасни стават стражите, а ако чуят аларма им трябват секунди, преди да са пристигнали на мястото на събитието.

DSCF0453

Ценностите, които отмъквате от сейфовете

За щастие, обирджиите не са някакви лигльовци и притежават едни от най-готините и тематични умения, които съм срещал в игра. Един носи бургия за разбиване на сейфове от горния или долния етаж, друг разсейва гарда с досадна гарга, трети хаква компютри, четвърти може да се катери по външната част на сградата, пети е пълен с екипировки.

DSCF0451

Като казах екипировка… По време на играта ще се сдобивате с всякакви предмети, които могат да ви помогнат. Динамит, с който можете да разбивате стени, бомба, с която разбивате подове, димка, която да ви помага да се криете или слушалки за по-ефектно отваряне на сейфове и много други подобни.

Предметите

Предметите

Внимавайте обаче! Ако просто стоите и бездействате, могат да се случат непредвидими неща и гардът да направи нещо изненадващо. Заради това не дебнете прекалено дълго и контролирайте ситуацията, за да не ви контролира тя вас.

Освен това, всички вие сте събрани в последния момент и не се познавате добре. Така че ако на някой му изтече късмета, гардовете могат да го хванат и той да ви изпее до един! 

Правилата са интуитивни и тематични, така че няма да имате проблем с изиграването дори на първата си игра. Ще стигна до там да кажа, че геймплеят е толкова изчистен и пълен с атмосфера, че играта като нищо може да се играе с нови хора.

DSCF0457

Заключение

Burgle Bros е една от най-тематичните игри, които някога съм играл. Геймплеят е вълнуващ и ангажиращ. Без значение дали е кооперативна игра и алфа геймър се опитва да изпъкне, всеки е вплетен в обира и дава максимално от себе си. Всеки персонаж е тотално различен от другите и даже има две уникални умения, от които играчът избира само едно. Дори има два различни сета дрехи, както на картата, така и на лепенки за мийпълите.

Играта е трудна, но възможна за победа. Напрежението се качва с всяка изминала минута, а истинската кооперативна работа се отплаща с хитри и задоволителни ходове.  

Всичко в кутията на Burgle Bros крещи „яката работа“ и придава един лековат стил на нещо, което не се взема на сериозно, като в същото време е пипнато до най-малкия детайл, което лъщи на сериозно отношение.

Май мен!

ПЛЮСОВЕ:

  • Гъзарска тематичност
  • Интуитивен геймплей
  • Прекрасни компоненти
  • Достъпна и за нови хора

МИНУСИ:

  • Малко по-дълга е отколкото бих искал (над час)

Играта е произведена от one-man компанията на Тим Фауърс и издава вече втори хит. Препоръчвам ви да посетите засега сайта на Burgle Bros и да прецените дали е за вас.

Burgle Bros

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers