петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bloody nights – Dead of Vampires
Bloody nights – Dead of Vampires

Bloody nights – Dead of Vampires

Със своята нова игра GDM се опитват също да влязат в тренда със survival игрите, които се развиват през зимата. В Bloody Nights или както ще я намерите в BGG Noches de Sangre, вие влизате в ролята на жителите на малък град, намиращ се „в най-северната част на света“, където нощта трае по един месец. Щом тя настъпи вампирите излизат и e време за вечеря… но вие сте основното ястие. Вашата цел ще е да оцелеете през този един месец, като събирате предмети, храна, трепете вампири и убеждавате други жители на града да се присъединят към вашата група.

Компоненти

  • Книжка с правила(ужасна, както явно става характерно за GDM)
  • Един шестостенен зар
  • 68 градски карти
  • 18 карти с вампири
  • 12 карти с мисии
  • 6 карти с герои
  • 1 календар
  • 12 кубчета
  • 1 маркер за календар
  • 1 маркер за първия играч

По залез…

Преди да започне играта, всеки си избира герой, взима си нужните кубчета и си тегли мисия. Героите имат няколко основни умения – сила, бягство, живот и кръв, както и евентуално специално умение. Силата ви помага да трепете вампири, бягство да бягате, когато вампирите ви трепят вас, живота и кръвта са ви… живота. Едно живот е 10 кръв. Кръвта също е и ресурса, който ще ползвате, за да си купувате предмети… както и да се храните…. то май само вампири има в тоя град? След това подреждате отделните тестета, както е указано в правилата и сте готови да започнете. Ако всичко сте направили както трябва пред вас ще има едно голямо бяло тесте, няколко локации, един ред карти и едно малко тесте с вампири.

Когато падне нощ…

Когато настъпи нощта е време да започнете да скитате из града и да биете вампири. Bloody Nights е полу-кооперативна игра, което ще рече, че накрая има само един победител и това е този, който има най-много точки. Точки ще печелите от тайните си мисии, като биете вампири, от хората, които взимате с вас и от някои предмети. Мисиите са еднотипни – събери най-много от Х. Според мен много по-добра от останалите е мисията за биене на вампири, тъй като ще получавате точки както за вампирите, така и за мисията си. Така все едно имате две мисии. Това е едното място, където куца малко баланса на играта.

IMG_20160127_225258_1

Един рунд от играта се дели на две части – Ден за търсене и Ден за бой (явно си е полярен ден, щото нали беше нощ…). Всяка една от тези части се брои за отделен ден на календара, така че общо няма да има повече от 15 рунда. Може да са по-малко, но за това след малко. По време на Деня за търсене всеки играч има шанса да си избере една карта от „Главната улица“. Тези карти могат да бъдат предмети – оръжия, храна. Могат да бъдат и други жители на града или могат да бъдат локации. Оръжията, храната и другите жители струват кръв и на всеки няколко дена ще трябва да храните и тях, а ако отидете на друга локация, то картите от Главната улица се махат и се редят картите от съответната локация, като се нареждат толкова карти, колкото карти са махнати от Главната улица. От локациите има шанс да излезе вампир, като ако това се случи, той/тя се размесва в тестето с вампири. Всеки играч е отделна група, за разлика от други подобни игри като…еми…Dead of Winter, но всички отиват в локацията заедно, ако един от тях реши да отиде. След като всеки е имал шанс да се сдобие с предмети от локации или от Главната улица, то е време за Деня за бой.

IMG_20160127_225528_1

В този етап се обръща най-горната карта от тестето с вампири и всички се бият с него…или бягат и зарязват настоящия първи играч да се бие сам. Боят е много лесен – хвърляте зар, който определя колко силно атакувате, като в най-лошия случай удряте само със силата на героя си, а в най-добрия удвоявате сбора на всички карти, които ви дават сила и това е поражението, което нанасяте. Всеки победен вампир дава на всички участници в боя кръв, а този, който е нанесъл най-голямо поражение взима точките от вампира, заедно с картата му.

IMG_20160127_225310_1

След като двете части на рунда приключат следващия играч става Лидер и играта продължава, докато не умрат всички или докато не мине 30-тия ден. Когато се случи второто, играта приключва и се броят точки от предметите, които имате, предметите за тайната ви мисия и от убитите вампири. Победител е този, който има най-много точки.

Заключение

Ако не ви е минало през ума ще ви го кажа направо – Bloody Nights практически е Dead of Winter, но с карти и осезаемо по-лека. Да караме поред обаче. В кутията ще намерите характерните за GDM пластмасови кубчета, с които ще си отбелязвате колко кръв имате. Това е третата игра на GDM, която ми минава през ръцете и е третата, в която има такива кубчета. Явно си ги харесват. Картите, които са 99% от играта са с добро качество и хубави илюстрации, нямам никакви оплаквания от тях, а и честно казано щях да съм изненадан, ако бяха лоши. Все пак това са същите хора, които са правили CCG играта Myths at War, по която се провеждат доста мащабни турнири и състезания.

Правилата…ох, как да го кажа…лесни са, но са лошо обяснени в самата книжка и затрудняват играта изключително много. Има умения на карти и герои, които не са обяснени какво правят, тъй като на картите са изобразени само с иконки. Също така етапите на боя с вампири са обяснени объркващо, първо се биете сами, ако не успеете пък ви ухапва, пък всъщност не успявате, ако сбора от на всички атаките не е достатъчен… сигурен съм, че има нещо, което не сме играли както трябва, но книжките им просто са лошо написани. Не знам дали проблема е при превода от испански на английски или в нещо друго, но определено е голям проблем на играта.

Както и да е, достатъчно мрънкане за това. Друг осезаем минус е силният „ефект на снежната топка“. Ако един от играчите стане много силен, то той ще обере всички вампири и ако има и мисията за тях, другите нямат никакъв шанс. Също така в играта има Събития(евенти), които са както добри, така и лоши, едно от тях обаче е прекалено силно според мен – това, което ви позволява да преместите календара с четири дена напред. Няколко поредни от тези могат много лесно да ви спечелят играта.

Какво мисля аз за играта? В интерес на истината много ми допадна. Бърза е, лека, с приятна хорър тематика. Вампирите са къде-къде по-интересни противници от безмозъчните трупове, които се влачат към вас и се подлъгват от всеки шум, който чуят.  За сега ще си я запазя, харесва ми – Bloody Nights!

Повече информация можете да откриете в сайта на производителя:

GDM

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers