петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Archaeology: The New Expedition – От тук започна всичко
Archaeology: The New Expedition – От тук започна всичко

Archaeology: The New Expedition – От тук започна всичко

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Фил Уолкър Хардинг си е създал име на майстор елегантни и динамични леки към средно тежки игри последните няколко години (Gizmos, Cacao, Barenpark, Gingerbread House, Imhotep, Sushi Go). Archaeology: The New Expedition отнесе проедните големи хвалби, когато се появи пътрво преди две години.

Това, което малко хора знаят е, не само че това е ново издание, но и че първото е от далечната 2007-ма година. И най-вече – Оригиналното Archaeology: The Card Game е първата игра на вече утвърдилия с е като супер звезда Хардинг.

Не съм играл оригинала, но разбирам, че има малко промени откъм геймплей (основно монументите) и повече откъм очевидно по-добрия арт.

Том Васъл се съсипа да хвали Archaelogy: The New Expedition, като определи играта като един от най-добрите филъри. Каквото Васъл каже, значи е така, нали? За съжаление така работи популярността.

Казвам “за съжаление“ не защото Archaeology е лоша, а защото… не е най-добрата в нищо.

Основната концепция на The New Expedition е елементарна – вие просто събирате комплекти от карти. Как ги събирате? Като разменяте карти от ръката си с карти на същата стойност от средата на масата. След това, ако сте събрали достатъчно от даден вид, вие сваляте картите на масата и в края на играта те отбелязват определено количество точки спрямо рядкостта им в тестето.

Тази концепция не е нито нова, нито оригинална. Всъщност, вече имам ревю на игра, която използва същата идея, но по малко по-различен и не съм сигурен дали не и по-добър начин – Freak Shop. Казвам, че не съм сигурен, защото Freak Shop е всъщност малко по… дълбока игра, до колкото може да бъде дълбок един филър.

Разликата между двете игри се крие в това, че при Freak Shop информацията е отворена, докато при Archaeology вие държите карти в ръцете си и се надявате тези карти да не ви бъдат отнети преди да сте завършили комплекта си.

Картите ви могат да бъдат отнесени по два начина. Ако някой в края на хода си изтегли „крадец“, той си избира един от играчите и взема карти от ръката му. А ако дойде пустиння буря, всеки губи половината си карти, освен ако не се скрие в палатката си (може да се крие веднъж в играта).

По принцип не харесва такъв тип „take that” механики, но тук работят идеално, защото създават push your luck момент, в който вие можете да решите да направите комплект рано или да чакате да съберете още карти за още повече точки. Проблемът е, че ако чакате твърде дълго, едва ли ще задържите дълго картите си.

В играта има много и най-различни комплекти, като всички работят по един и същи начин – колкото повече карти имате от тях, толкова повече точки ще спечелите. Разбира се, за някои комплекти се изискват поне 4, за да вземете нещо сносно, докато при други – само две биха ви осигурили победата. Колкото по-ценна е картата, за толкова повече карти от средата на масата можете да я размените.

Това са всички правила в играта. Освен…

Archaeology: The New Expedition идва с няколко монумента, като всяка игра ще избирате само един, който да участва. Монументите работят по различен начин, въпреки че някои от тях доста си приличат.

Във всички случаи, монументите ви помагат да се сдобиете рязко с голямо количество карти, ако уцелите момента. Или в случая…  монумента! Та-та-тааа!

В играта има 5 карти с „карти“, които можете да събирате за комплекти от по една карта (всяка една дава 3 точки), но едва ли ще го правите, защото те се използват за влизане в монумента и вземането на натрупани там карти.

Картите се трупат посредством различни условия. Понякога, когато се появи пустинна буря, а понякога се слагат там в началото. Понякога пък като влизате в монумента играете мини игра отново с пушурлък (push your luck).

Заключение

Archaeology е добра филър игра. Според мен, в никакъв случай не е ЧАК толкова добра, колкото я изкарват мои колеги отвъд океана. Да, предлага забавни обрати и вълнуващи моменти за краткото време, което ще стои на масата ви, но не очаквайте кой знае колко различна игра всеки път.

Живеем в години на огромен океан от игри, а 2017 и 2018 произведе ненормално количество филъри. Има ли по-добри от Archaeology? О, да. Лоша ли е Archaeology? O, не.

Струва ли си да я вземете? Мисля, че да. Цената й е достъпна и ще си я избиете бързо. Препоръчвам ви обаче да имате и алтернативи, защото има опасност Archaeology да се износи след 10-тина поредни изигравания.

ПЛЮСОВЕ:

  • Добри компоненти
  • Елегантни правила
  • Бърз геймплей

МИНУСИ:

  • Нищо оригинално
  • Монументите не са чак толкова различни един от друг
  • Има вероятност играта да ви писне бързо

Ако искате да дадете шанс на играта ви препоръчвам да си я намерите в магазина нашите партньори от Time2Play.

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers