петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Antarctica – смес от абстрактни, но оригинални механики
Antarctica – смес от абстрактни, но оригинални механики

Antarctica – смес от абстрактни, но оригинални механики

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Добре дошли отново в царството на кралете на средно тежките сухи евро игри – Argentum. „Суха игра“ не винаги е нещо лошо. Понякога механизмите са толкова оригинални, че липсата на тема може и да се пренебрегне. Понякога динамиката и лекотата на геймплея може да закрие скучните компоненти. Понякога геймплея може да потопят лошата книжка с правила… Не. Лошата книжка не е простима. Не и при вас – Argentum. Не и за ПОРЕДЕН ПЪТ! Но… да се върнем на основният въпрос днес.

Argentum достига нови висоти с Antarctica. Тук са целили да наблъскат най-много иновативни евро елементи, като за сметка на това са си казали: „Знаете ли какво? Така и така ни познават със сухите евро игри, дайте да не се притесняваме изобщо за темата и този път да се развихрим!“ Това в никакъв случай не означава, че играта е лоша. Съвсем не.

pic2639560_md

В тази игра, играчите влизат в ролята на различни групи от учени, които развиват своите научни лагери, като строят сгради… на топло. Или поне там, където слънцето свети. Дотук с темата, колкото са отделили от компанията, толкова отделих и аз. Да минем към центъра на играта.

Механиките

IMG_20151116_212049

 

Antartica е пълна с най-различни механики, като доста от тях не съм срещал другаде. Това не прави играта сложна. Всъщност, всички механики са вързани добре и след първата игра се схващат изключително лесно. Добре де, още в първата бихте ги схванали, ако книжката беше нормално написана.

Въртенето на слънцето

IMG_20151116_204941

 

Основната механика се крепи около въртенето на слънцето. Картата е разделена на няколко зони. Всяка зона има място за сгради, за три кораба и за слънцето. Когато слънцето стъпи в зона, корабът, който е най-близо до слънцето е на ход. Играчът със съответния цвят взема кораба и го мести където иска по картата. Щом стъпи на свободно място може да извърши действие – или да строи сграда или да ползва действието на сграда, която вече се намира там.

Подобно движение съм срещал в друга абстрактна евро игра – Helios. С изключение на движението, двете механики нямат нищо общо.

Тук, движението на слънцето определя първия играч. Тоест, добре е да се пласирате максимално близо до първото място, защото ако сте на трето място ще трябва да чакате слънцето да се завърти три пъти, за да ви дойде хода. Всеки играч разполага с няколко кораба и ако си забиете корабите на трети места, ще чакате сигурно 10-15 минути докато ви дойде хода най-после. Най-пипкавата и критична за успеха ви част е именно в пласирането на корабите ви. Понякога ще искате да отидете на конкретно място, но ще трябва да прецените точно колко си заслужава да си загубите този кораб за сума ти ходове.

Сградите

IMG_20151116_212101

Играта пристига с три вида сгради – плочки, 3Д сглобяеми и дървени. Много странно решение при избора на сградите, но всъщност всеки от тези видове е малко по-различен. Плочките имат умения, дървените служат  единствено за задължително изискване, а 3Д сградите са най-полезни в момента, в който се слагат.

Принципът на строене е следният. Има три купчини със сгради с лицето нагоре. Всяка най-горна карта показва сграда, която може да се построи. Всяка сграда има изискване. Ако имате кораб в части, където има такива сгради, тогава е позволено да направите сграда.

IMG_20151116_210922

Сградите не са ваши! Това, което печелите е, че всеки път щом слагате сграда, слагате и ваш член на екипа. Ако строите от 3Д сградите, често ще слагате и по двама. Хората са важни за точкуването. А… и за ефекти на сградите. Колкото повече хора и кораби имате в зона, толкова по-ефективни са сградите.

Всеки разполага с определен брой учени. В началото на играта ще имате много малко, които ще слагате на картата. Тоест, по време на играта ще си вземате от резерва, за да можете по-късно да слагате по картата. Когато резерва и тези пред вас свършат, играта приключва в края на хода ви.

Има още много и детайлни механики, но достатъчно съм ви обърквал. Сега искам да обърна малко внимание на точкуването, защото това е едно доста оригинално и доста…

Непростително точкуване

Играта се точкува според 4 неща.

  • Контрол на зона по картата
  • Контрол на тракове в центъра
  • Изхвърлени кораби и кубчета от игра
  • Строене на конкретни сгради

В центъра на картата има няколко трака. С кубчета се движете по тях. Различни сгради и бонуси ви позволяват да се движите по конкретни или по избрани тракове. Щом минете някои зони получавате моментни умения. Когато се движите, автоматично прескачате кубчетата на противниците отпред. Тоест, тези отзад бързо настигат предните. Всеки трак дава определени точки в зависимост от това къде се намират в края на играта.

IMG_20151116_205010

По време на играта можете да изхвърляте кораби, които не смятате, че ще построите, както и кубчета, които не смятате да слагате по траковете. В края на играта се гледа кой е изхвърлил повече неща.

Някои от сградите имат звездичка в единия ъгъл. Накрая на играта се гледа кой има най-много сгради със звездички.

Ето сега и хитрата и непростителна част!

IMG_20151116_204935

Този, който има най-много от определено нещо взема адски много точки, докато другите си разделят трохи.

Първият играч от зона взема точки равни на броя на всички учени (на всички играчи) плюс броя на всички сгради. Вторият играч взема само толкова точки, колкото брой учени има първия играч. Третият взема колкото брой учени има втория. Четвъртият, колкото третия. Тоест – първият може да вземе 20-30 точки, а вторият – около 5.

Същото важи и за траковете, сградите и изхвърлените части.

IMG_20151116_205005

Заключение

Antarctica е изключително суха, но и изключително хитра средна по тежест евро игра. Ако нямате против липсата на тема и липсата на каквато и да е логика в действията, ако разглеждате играта като добър експеримент в тестването на нови и оригинални механики, ако сте запознати и харесвате игрите на Argentum, мисля че тази игра е за вас.

Основните механики на играта са критични и непростителни. Ако не играете с ясна мисъл и прецизност, можете да се поставите в крайно неизгодна позиция и да губите доста ходове поред.

Ако не пресметнете добре позиционирането си и не сте първи на поне две места в края на играта, забравете за победата. Първото място във всяка област обира 90 процента от общия бюджет от точки за съответното място.

Установих, че играта работи особено добре с двама. Тогава позиционирането на кораби не е чак толкова тежко, защото сякаш винаги има къде да отидете. Да, затворени са две области, но въпреки това механиките работят чудно. С 4 човека играта е трудна, тежка и изисква много планиране. Прецакването е на високо ниво, а времетраенето преминава 90 минутната граница. С трима не съм я пробвал, но не бих, защото тогава ограниченията за двама са премахнати, а играчите са по-малко от 4, от което следва, че интеракцията ще е по-малко.

С други думи – играта работи отлично с четири играча и изненадващо добре с двама.

Книжката, както се очаква от Argentum, не е особено добра и няма да е зле да погледате някое друго клипче в интернет. Вече съм играл няколко игри на компанията и въпреки позитивите, които Antarctica е събрала в нета, аз мисля, че не е най-добрата игра на компанията. За мен Yunnan все още си остава връх в тези, които съм пробвал. Въпреки това, не останах с лоши впечатления от Antarctica.  Дори в края на играта, когато всичко е наблъскано върху картата , всичко изглежда някак приятно и задоволително. Поне за мен. Жена ми беше на тотално другия полюс. НО! За съжаление, абстракцията ми дойде в повече и не мисля, че бих играл Antarctica отново.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинални механики
  • Визуално приятна, като за евро игра
  • За двама работи отлично

МИНУСИ:

  • Тема липсва. Играта е просто смесица от механики
  • Книжката има нужда от подобрение… Отново, Argentum, наистина ли?!

Повече за играта:

Argentum Verlag

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers