петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри »  Xia – епична космическа „sandbox“ игра
 Xia – епична космическа „sandbox“ игра

 Xia – епична космическа „sandbox“ игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Най-после! Тази игра я следя още от първите й дни в Кикстартър и малките ми, но дебели, ръчички най-после се докопаха до нея! И се оказа всичко, за което мечтах! Дръжте се братя и сестри, защото е време за хаотичен екшън!

Космически Sandbox

pic1807124

Xia ви хвърля в безгранична свободия, в която управлявате кораб и правите каквото си искате. Ама наистина, правите каквото си искате. Целта ви е да достигнете определен брой точки, който е, познахте, колкото си искате! В началото на играта определяте някакви си точки и цъкате, докато някой не ги достигне… или пък играете за време.

Това може и да ви звучи като мързелив дизайн, но ви гарантирам, че всичко е толкова балансирано, че който и път да поемете, или смените по време на игра, няма да сгрешите. Преди да стигнем да самият геймплей, абсолютно криминално би било, ако не ви изплющя компонентите.

Изплющение

20160205_194612

Ще го карам основно на епитети и екзалтирани думи. Това определено са едни от най-добрите компоненти, които ще срещнете на пазара. Освен купчината токъни, плочки и сравнително удобната кутия, две неща се отличават – мега тежките специално изработени метални пари и… над двайсетте брилятно детайлни и чудесно предварително боядисани космически кораби! Тюх, че яко!

Обичам когато игра успее да разкаже ненасилена история без да ме вкарва в преки сценарии. Не вярвах, че игра без реални персонажи може да постигне подобно нещо, ама ей че на! Дори и без да четете огромната предистория на всеки кораб, както и индивидуалния текст за кораба, който се чете при победа, самата визия на фигурката и на вътрешността на кораба предава персонофикация, която ще ви даде възможност да се почувствате като част от космическа опера.

А сега, дами и господа, е време да ви задам един ключов въпрос.

Колко точно обичате и защо мразите D20?

20160205_225631

Нека си изясним нещо. Играта е хаотична, окей? Да започнем от там. Хаотична, хаотична, колко да е хаотична? Ще го кажа така – Xia е пълна с чекове, които се правят със зар двайска. Мда. Сега стана ли ви ясно? О, да, забравих да добавя – почти няма начини за модификация на този зар. Има някое друго умение за хвърляне на повече зарове, реролове и добавяне на единица или две, ама айде сега. Говорим за D20 все пак.

Така че, ако това е нещо, което мразите, не виждам смисъл да продължавате да четете. Хвърлянето на зарове и случайното разрешаване на конфликти е основата на Xia. Иии… това е едно от нещата, които се връзват абсолютно брилянтно с цялостната концепция на играта.

Гениалността на Xia идва с условието, че не се взема на сериозно, като в същото време подхожда изключително сериозно към това.

20160205_225636

В основата си, Xia е просто нещо – епична икономическа разкривателска игра с вземане и доставяне на стока, неограничен конфликт, събиране на ресурси, развитие и строене на кораби, състезание, свободна дипломация и шанс. Както казах – просто нещо. Ако трябва да обясните на някого какво представлява играта, можете да ме цитирате.

Започвате на случаен принцип върху обозначени стартови полета, имате три действия на ход, определен брой енергия (която се изисква за различни действия) и от тук нататък сте вие. Ако щете, нападнете някого първия ход, разкривайте нови територии, ходете да копаете някой астероид, търгувайте с близките планети, лекувайте другите играчи или прокарвайте нелегални стоки. Имате пълна свобода. За някои хора (мен включително), това представлява истинско приключение!

Други, поставят останалите в истинско приключение, докато вземат тежкото решение какво да правят по време на ходовете си. Да, поради факта, че играта е sandbox, вие си гарантирате най-тежка форма на аналитично парализиране. Не мога да ви препоръчам да избягвате такива хора за вашата игра, защото това би било „играчизъм“, но мога да ви посъветвам да държите игровата си компания колкото се може по-ситна. Поне за първата игра. Трима е идеалната формация. Четири е в повече, а пет си е чиста форма мазохизъм.

Проблемът е, че докато единият играе, другите нямат какво да правят. Много неща могат да се променят през това време.

20160206_001654

Което ме подсеща да ви предупредя. Картата е тясна. Дори и да разкриете всички плочки в играта, вие ще се движите с такава бясна скорост, че ако някой ви гони… по-добре е да карате наистина бързо!

Това пък ме подсеща да ви спомена и, че в играта има доста интелигентна форма на NPC система. В Xia има три AI кораба, управлявани по предварително установена програма, като определени играчи (избрани в началото) вземат решения, ако се наложи. Единият кораб е пиратски и той ще иска да ви трепе, вторият кораб е полицейски и той ще иска да ви трепе, ако сте пират. Третият кораб е търговски и… вие ще искате да го трепете, защото с времето той ще понасъбере доста мангизи.

В Xia няма място за дълбока стратегия или твърде тактическо мислене. Истинското удоволствие на играта може да се опише с изчерпателния теоретичен и екзактен израз: „Пиу-пиу, пиу-пиу!“. Да, ще ви е кеф да правите каквото и да е, но трябва да имате предвид, че всичко може да ви взриви във всеки един момент – сблъсък с планета, сблъсък със слънце, сблъсък с астероид, сблъсък със съзвездие, сблъсък с друг играч, сблъсък с реалността. Всичко може да ви гръмне… но и всичко може да ви донесе успех. Зависи как хвърляте d20. А вие ще го правите по няколко пъти на ход. Не се притеснявайте. Има и хубави страни – чистата 20-ка е натурален късмет, който веднага ви носи точка. Ако играете до 5 точки, ето ви е една пета от победата. Да, така се играе Xia.

Заключение

Xia е мигновен хит, който влиза сред любимите ми игри. Играта разказва история, предоставя вълнуващи обрати и УАУ моменти. Да, всичко опира почти изцяло до късмет, но удоволствието от всеки един успех е повече от задоволителен. Дори и да гръмнете, не се притеснявайте. Загубите не са толкова големи.

Xia е хаотична, шантава и непретенциозна. Заради това, на някои хора може да не им се понрави няколкочасовата игра. Можете да съкратите играта до 5 точки, но така едва ли ще стигнете до истински вълнуващите моменти, когато сте си подобрили кораба на трето ниво, имате сума ти умения и готини оръжия. В играта има постоянно мятане на зарове и въпреки, че правилата не са малко, те се обясняват лесно и ясно, защото са последователни и логични.

Това е sandbox игра в най-чистия вид, който съм срещал досега и благодаря на Far Off Games, че са ми предоставили възможност да изградя собствена история на собствено изграден кораб в космоса. Ха! А дори не съм чак толкова голям фен на space ship фантастиката. Всъщност, вече съм.

ПЛЮСОВЕ:

  • УАУ компоненти
  • Вълнуващ геймплей
  • Запомнящи се игри с история
  • Можете да правите каквото си искате

МИНУСИ:

  • Разчита почти изцяло на шанс
  • Продължава твърде дълго
  • Тежка форма на аналитична парализа

Играта може да се открие в България в магазина, така че събирайте от закуски.

BoardGames.bg

Междувременно, можете да посетите сайта на производителите!

Far Off Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers