петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » World of Warcraft: The Adventure Game – Носталгично ревю
World of Warcraft: The Adventure Game – Носталгично ревю

World of Warcraft: The Adventure Game – Носталгично ревю

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Признавам си, фен съм на Warcraft вселената … Играх една камара години WoW, прочетох книжките, играх стратегиите и сега играя и Heartstone, TCG-то създадено от Blizzard в света на Warcraft. Бях много изненадан когато разбрах, че има настолни игри по тематиката, беше сигурно, че ще се взимат. 😀 Днес ще ви разкажа за World of Warcraft: The Adventure Game.

pic346496_md[1]

Играта е изляза през 2008 година и е дело на дизайнера Corey Konieczka(който е дизайнер и на Descent и още доста познати игри) и се разпространява от FFG. WoW: AG е втората игра на FFG посветена на Warcraft. Първата игра WoW: The Board Game излиза през 2005 и най-вероятно ще ви разкажа за нея в някое от бъдещите ревюта. 🙂

Компоненти

По мое мнение, WoW: AG предоставя по-съкратен вариант на WoW: The Board Game и е може би по-ориентирана към нови играчи поради това, че е по-кратка, по-лесна за обяснение и не толкова тежка.

Какво ще намерим в кутията:

World-of-Warcraft-Aventuras[1]

 • книжка с правила
 • готино игрално поле представляващо Eastern Kingdoms
 • 108 карти за героите и уменията (16 карти за героите и 92 карти с умения)
 • 224 малки карти (куестове, събития, чудовища, трофеи)
 • 3 зара (син, червен и черен)
 • 106 токена (damage токенчета, маркери и т.н.)
 • 4 поставки за картите с чудовищата
 • 4 фигурки за героите

Геймплей

WoW: AG може да се играе от 2 до 4-ма човека. Всеки играч ще поема ролята на различен персонаж (dwarf-hunter, human-warlock, orc-warrior и undead-mage) и ще си прокара пътя към победа чрез куестване и битки. Играта се играе в поредица от ходове, като всеки ход е разделен на няколко фази.

1. Цел (как да победим)

Основното нещо, което ще правите по време на играта, ще е да изпълнявате куестове (задачки), които ще ви носят valor точки. Победител е този, който събере 8 (или повече) valor точки. При желание, точките за победа могат да бъдат увеличени. 🙂

2. Setup

 • Поставете игралното поле на масата и край него сложете поставките за картите с чудовища (предварително ги размесете), като за всеки цвят на поставката, сложете съответния цвят карти (зелена поставка – зелено тесте с чудовища и т.н.)
 • Изберете първи играч. Всеки играч хвърля combat зара, като този който е хвърлил най-много е първи
 • Стартирайки от първият играч, си изберете герой и вземете неговата фигурка, тесте с умения, токенчетата и т.н.
 • След това първият играч, размесва тестето със start куестовете и тегли по 2 куеста за всеки играч (вкл. и за себе си)
 • Всички играчи поставят фигурките си в градовете и си теглят три карти с умения

3. Правилата на кратко

Както написах по-горе, WoW: AG се играе в поредица от ходове, като всеки ход е разбит на 4 фази:world-of-warcraft-the-adventure-game-detail1[1]

 • Фаза за движение на героя – играчът хвърля синият зар. Спрямо резултата се определя, колко точки движение получава играчът и колко енергия може да използва за този ход.
 • Фаза за изследване – играчът изследва полето в което е завършил своето движение. Всяко поле има ресурси, които предоставя (например нови умения, еликсири и т.н.), но също така и discovery токенчета. Във втората фаза, ако играчът е завършил движението си на поле съдържащо discovery токенче, то той трябва да го „разкрие“ и да приеме ефекта му, но ако няма, то играчът се възползва от някой от ресурсите на полето
 • Challenge фаза – играчът тегли карта с чудовище, като ако например играчът е завършил хода си на жълто поле, то той тегли най-долната карта с чудовище от жълтото тесте (аналогично и за останалите цветове –  зелено, сиво, червено). След като я изтегли, ако картата е с чудовище, то играчът се бие с чудовището на картата, но ако картата е събитие, то той изпълнява описаното събитие
 • Фаза за поддръжка на героя (maintenance phase) – по време на тази фаза, героя може да екипира предмети и да си „поддържа“ куестовете

След като е минала четвъртата фаза, хода на играчът завършва и е на ред играчът, който стои от ляво на вече игралият играч.

Битката

Активният играч взима червения зар, а играчът от дясно на него – черния (той ще играе ролята на врагът). Има карти с умения, които могат да бъдат изиграни по време на битката. Как протича битката:

 • Играчите хвърлят едновременно заровете
 • Изпълняват специални ефекти по картите си/изиграни умения и т.н.
 • Ако има герой с ranged атака, се смята резултата от нея
 • След ranged се гледа melee атаката и се смята резултата от нея
 • Край на битката

Ако сборът между хвърленият зар и показателите за ranged/melee атака е равен или по-голям от показателя за защита на противника, то атаката е успешна и се нанася damage. Ако противникът е понесъл damage колкото е неговият показател за кръв, то:

 • Ако героят е жив, а чудовището е умряло – играчът получава наградата на гърба на картата
 • Чудовището е живо, а играча е мъртъв – героят се смята за мъртъв и се изпълняват правилата при убиване на герои

Ако никой не е умрял – чудовището си остава на полето за евентуална бъдеща битка, а играчът не получава награда. играта предвижда и PvP (битки между герои), което е с почти същите правила.

Куестовете

Всяка карта за куест съдържа някаква малка история, правилата при който куеста ще бъде изпълнен и колко valor точки носи.

Challenge картите

Ако картата е:

 • чудовище – картата има име на чудовището, картинка, специални умения на чудовището, неговите показатели (вид атака, защита, колко damage прави)
 • събитие – име на събитието и неговия ефект

Уменията на героите

Всяка карта с умение на герой съдържа:

 • име на картата
 • нужната енергия за да бъде изиграна картата
 • ефекта, който предоставя умението
 • кога може да бъде изиграно умението (по време на движение, битка, специален случай)
 • ефекта на картата, ако героя ви е по-висок левъл

Лично мнение

WoW: The Adventure Game е първата ми настолна игра, която си взех през 2009. Играна е може би десетки пъти и въпреки, че вече списъка ми с любими игри нарасна много, все още си спомням хубавите мигове прекарани с брат ми и баща ми (все още фенове на WoW :D), и старите приятели с които разцъквахме настолния и PC варианта. Играта не е толкова тежка, има лесни правила и чудесна атмосфера (поне ако сте фен) и предлага доста възможности за преиграване. Това, което не ми харесва в играта е, че има лек дисбаланс между героите, но къмюнитито се е погрижило за това. Още, къмюнитито е изкарало допълнителни герои и варианти, които си струва да бъдат изпробвани. Също така и FFG изкараха пакове с герои.

Винаги когато отварям шкафа с игрите да извадя Десeнт или някоя друга игра, поглеждам към намръщеното джудже от кутията на играта и си казвам „Ех, как ми се цъка настолния WoW … “ 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Липса на социален живот, Азерот, Ордата и Алианса, орки, джуджета и т.н. ... Да, днес ще ви разкажа за една от настолните игри правени по World of Warcraft.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.63 ( 3 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

3 коментари

 1. От къде може да се поръча тази игра?Ако ме насочите ще сме много благодарни!!!

 2. Здравейте,

  Принципно играта може да се намери на този адрес http://www.bigbag.bg/product/481/world-of-warcraft-the-adventure-game.html, но я няма в наличност.

  Други магазини:
  http://www.tablegames.bg/search.php?action=&phrase=&ProductDetails=1&ProductCode=&CategoryID=0&SearchInSubcategory=1&ManufacturerID=0&ProductPriceFrom=&ProductPriceTo=&ProductClassID=0&ProductAttributes=0&ProductOptions=0&page=20&view=list
  http://www.mondo.bg/978-%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8-

  Друг вариант, мисля че може да има останали бройки в Orange, Ciela и другите големи книжарници.

  Късмет! 🙂

 3. Здравейте,
  Интересувам се от къде мога да закупя играта. ^_^
  Благодаря предварително!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers