неделя, октомври 22, 2017
Заглавна страница » Настолни игри » Tiny Robots – игра за инженери!
Tiny Robots – игра за инженери!

Tiny Robots – игра за инженери!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Сред големите хитове от Есен, които обзеха моят дом от време на време се намърдват и някои неща като тази игра. Никак не обичам да пиша негативни ревюта, но още повече не обичам да не съм напълно откровен. Затова отсега ви казвам приятели, тази игра… не е добра. За съжаление го казвам не само като човек, който има свой идентичен вкус, не и като някой, който смята, че играта просто не е за всеки. Пиша като човек, който няма никаква идея за кого е тази игра, честно. Има някои доста небалансирани и откровено подвеждащи неща.

Това, което привлече интереса ми към Tiny Robots беше едно простичко нещо – сглобяване на роботи! Целият принцип изключително много ми допадна. Този принцип наподобява…

От скрапа

20151030_231453

След като извадите всички плочки от листите ще осъзнаете едно много простичко нещо. В кутията ще имате единствено това множество и множество плочки с части от роботи и една мъъъничка книжка с правила от две страници, по една страница на два различни езика.  Страшно се изкефих! Наистина, помислих си, че това ще е семпла игра, която за нула време ще си сглобяваме смешни роботи… О, дали грешах!

Сетъпът е дълъг и сложен… Той се състои от една единствена точка. Изсипвате всички плочки на масата! Това е. О, и трябва да са с гърба надолу.

По време на своя ход, играчът може да погледне три плочки. Освен това може да вземе която и да е плочка и да си я върже със съществуващ робот… но с лицето надолу. Което е…

Възходът и падежът на тази игра!

20151030_232244

Най-хитрата част от играта е този гръб на роботите. Всеки гръб представлява различни електрически схем, които има отворени и затворени краища. Когато си търсите част на робота, вие основно търсите по гърба, като се опитвате да свържете правилно ел схемите. Това звучи интригуващо, но глей‘ са!

В края на играта всеки получава по една точка за всяка част от робот, освен това по няколко други точки за сетове от правилни части на роботи и най-вече – по минус една за всяка несвързана част от веригата.

Това означава, че играта се печели с малко точки. Което води до фактът, че ел веригите са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важни. Което пък превръща играта от лека приятна игричка, в която си правите роботчета в тежка и уморителна работа, в която трябва да намерите правилната комбинация от ел системи в купът от ДЕСЕТКИ И ДЕСЕТКИ плочки на масата!

Ооо, нещата не свършват тук! Всички ел вериги адски много си приличат и понеже имат изходи от горната и долната част, когато гледате купа от схеми, трябва да си представяте всяка една плочка и от двете страни, като и двете страни могат да се свържат с вашата горна или долна част на робота! Нека ви кажа, ако не си е проличало – това е тежка, тежка работа!

20151030_231607

Ами… да.

Както виждате, играта не се свежда до правене на роботите, а до инженерно свързване на електрически вериги.

Добре де, да кажем можем да преживеем това, защото има десетки плочки с готин арт на смешни роботи? ГРЕШКА!

Артът не можеше да бъде по-елементарен. Сега, още преди да получа играта, знаех че той е “Meh…”. Само че проблемът не ми е толкова в убитите цветове, а в роботите, които се получават. Мислих си, че когато се свърже някой робот, ще се получат някои готини и извратени комбинации. Всъщност, всички получени роботи ще си приличат. Което е още по-зле – “извратените“ комбинации са… странни, безинтересни и просто не изглеждат добре. Например, можете да получите робот с две глави – една отдолу и една отгоре – или обратното, вместо глава, да има крака отдолу и крака отгоре. Никъде не пише, че не е позволено. Това се получава, защото завършващите части на електрическите вериги са или крака или глави.Което пък е най-зле – поради арт дизайна и качеството на илюстрациите, много е трудно да различите кое е глава, кое са крака.

Заключение

Както обясних, не обичам да пиша негативни ревюта. Понякога обаче съм толкова объркан, че се налага. Как може да направиш игра, която да няма точна и ясна целева група. Tiny Robots насочва към неангажиращ тип играчи, но количеството следене и изчисляване е толкова изискващо, че играта е по-скоро за геймъри. Артът и елеменарния и питък геймплей пък отново връща към първите. Странно е, пичове, наистина!

Според мен, ако премахнем ходовете от правилата и играта се развива в реално време, играта ще придобие повече тематичност. Хаотичното бързане и ровене директно ще прехвърлят към култовото предаване от Дискавъри – От скрапа.

Ако обаче е в реално време, това би довело до някои проблеми с баланса и „реално“ би трябвало да се доизмислят други правила. Просто играта не е измислена за това. А за какво е измислена? Все още търся отговор. Съжалявам пичове… просто не става.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотна идея
  • Наченки на иновативна конценпция

МИНУСИ:

  • Твърде много мислене и следене за такъв тип игра
  • Дълъг и мъчителен геймплей
  • Ужасен арт

За повече информация, посетете сайтът на производителите:

Doorway Games

Магазинът, в който се тества.

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*