неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Small Star Empires – македонците отвръщат на удара!
Small Star Empires – македонците отвръщат на удара!

Small Star Empires – македонците отвръщат на удара!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

След като ние българите финансирахме две сериозни игри, време беше и братята македонци да се засилят. Е, започват с нещо малко, но очаквайте след време ревю от Камен и на една доста по-голяма игра, макар и не от същата компания.

Има една доста известна игра с пингвини, която много от вас сте си мислили, че е детска, но всъщност си е тактическа игра, подходяща и за геймъри. Говоря за Hey, that’s my fish. Тук обаче ще говорим за друго… горе-долу.

pic2947623_lg

Small Star Empires нескрито взема основната механика от тази игра, плесва й космическа тема и добавя различни начини за точкуване. След това успешно я финансирана в Кикстартър. Играта все още не може да се открие на пазара, следователно копието, което ни изпратиха братята македонци за ревю е прототипно. Всички компоненти обаче, освен фигурките, ще бъдат горе-долу такива.

Във финалната версия ще имате тунинговани пластмаски във формата на станции и кораби, което ще ви позволи да се мушнете по-добре в темата.

Все още не финални фигурки.

Все още не финални фигурки.

Сетъпът на играта е светкавичен. Просто свързвате няколко плочки на случаен принцип, слагате началните полета на играчите, както и някои допълнителни плочки, ако играете с модулни опции.

В зависимост от броя на играчите, всеки си слага корабите в неговото поле.

След това е лесно. По време на хода си движете един от корабите си в права линия колкото далече искате и можете. Не можете да спирате върху място с друга фигурка, както и не можете да прескачате фигурка на противник. Там където спрете трябва задължително да сложите фигурка. Имате две опции.

  • Колония – в края на играта ще ви даде толкова точки, колкото планети има върху полето
  • Търговски пост – в края на играта ще ви даде толкова точки, колкото противникови фигурки има върху съседни полета
Моето копие.

Моето копие.

Освен това в играта има няколко мъглявини в различен цвят. Ако контролирате конкретен брой от конкретен цвят с каквато и да е фигурка, в края на играта ще получите конкретни точки. Това е лек елемент на „set collection”.

Както можете да се досетите, след всяко слагане на фигурка, започвате да се блокирате все повече и повече. В момента, в който всички са блокирани, играта свършва и се броят точки.

Можете да използвате… и ви го препоръчвам „Черни дупки“ и „Червееви дупки“. Черните дупки блокират движението, а червеевите действат като телепорт.

В играта има и допълнителен мод, в който можете да разкривате нови територии. Това леко променя усета на играта, защото добавя случайност, но пък си струва да се вкарва от време на време. И без това цялата игра не е по-дълга от 20-30 минути.

pic2695870_lg

Източник: Boardgamegeek.com

Заключение

Small Star Empires е страхотна ъпгрейдвана версия на Hey, that’s my fish. Играта е тактическа и провокира към активно взаимодействие между играчите, защото най-оптималният ви ход би бил да вземете много точки и едновременно с това да блокирате друг играч.

Това е идеален филър, който няма да ви измори в тежки мозъчни трусове, но пък няма и съвсем да ви остави без умствен сърбеж.

Модулите, двустранните плочки и различните начини на начална конфгурация предават почти безкрайна преиграваемост.

Да, играта има абстрактна натура, но артът, и като цяло арт дизайнът, макар и минималистичен, предава истинска космическа атмосфера. Когато играта се появи във финалната си форма, тя ще пристига и с готини фигурки, така че мисля, че Small Star Empires би било едно чудесно попълнение във всяка колекция на себеуважаващите се космически геймъри. А защо не и на хората, които си падат по бързи тактически абстрактни игри, които работят отлично и с повече от двама играчи.

Поздравления за македонските ни съседи!

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз сетъп
  • Бърз геймплей
  • Готини фигурки (поне от снимките така изглеждат)
  • Различни варианти, опции и конфигурации на сетъпа

МИНУСИ:

  • Можеше да бъде всякаква тема

Докато чакате играта да се появи, можете да поразчоплите сайта на производителите или пък да си преордърнете играта.

Archona Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers