петък, октомври 18, 2019
Заглавна страница » Настолни игри » Silver and Gold – търкай, търкай!
Silver and Gold – търкай, търкай!

Silver and Gold – търкай, търкай!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

От огромният куп Roll and Write игри на NSV, които се изсипаха преди две-три седмици, остана само една. Исках да оставя Silver and Gold за последна, защото тази игра се различава най-много от всички останали, за които говорих напоследък. Различава се най-много с едно нещо – дизайнерът.

За пръв път в NSV се появява голямо име. Това е майсторът на леките към средни игри, MC-то на елегантния геймплей, Увето на Уве Розенбърг – големият Phill Walker-Harding.

Игрите, с които дизайнерът е най-известен са Sushi Go, Cacao, Gizmos и Imhotep. Лично за мен обаче, фаворит сред работите на мистър Фил е Barenpark. Както не веднъж съм казвал – за мен, Barenpark е най-добрата тетрисова игра на пазара. Поради тази причина се зарадвах, когато разбрах, че Фил отново е решил да ни тетрисира с механиките на Silver and Gold, като този път е смесил това пъзелно нагласяне на класически форми с roll and write. Не е първата игра, която прави нещо такова, няма и да е последната.

Въпреки това, разчитам на гъзарско лекия изчистен геймплей, който знам че мастър Хардинг може да достави. А дали? Да.

Silver and Gold е бърза филър игра, в която всеки рунд си задрасквате различни квадратчета по определена схема, като целта ви е да си запълвате островчета… Нещо, като микро Feast for Odin.

Всеки играч има два острова през цялото време, а като запълни всички полета на един от островите, тогава си взема нов остров от пазар в средата на масата. Всеки остров носи точки спрямо трудността му и като цяло – който попълни най-много „скъпи“ острови ще спечели… въпреки че има някои специфики и допълнителни малки механички, които биха могли да ви дадат още точици. Като например бонуси за определени острови и състезание за събиране на монетки (съкровища), които дават малко, но „кеф-ти-прай“ количество точки. Освен това можете да спечелите и точки от палми, които са предимно случайни, но предлагат тук-там тактически възможности.

Принципът на запълване е следният: В играта има тесте от осем карти с тетрис форми. Две от формите се намират два пъти, тъй като са най-ценни в играта. Това тесте се разбърква и се тегли карта. Всеки се опитва да запълни тази форма в един от двата си острова. Ако няма как – винаги може да попълни просто едно единствено поленце. Ако пък запълни поле с „х“, това значи, че автоматично може да попълни още едно поле където си иска – дори това да е друг „х“, което ще предизвика верижна реакция.

Тестето с форми е от осем карти, но всеки рунд се теглят само седем. Това създава прекрасни напрегнати моменти, тъй като вие винаги ще чакате конкретни форми, които могат да излязат, могат и да не излязат, а най-неприятно е да излязат в неподходящ за вас ред.

Островите, върху които ще попълвате са в най-различни чудати образи и е добре да балансирате двата си острова така че да могат вътре да се поберат всички възможни форми. Обикновено обаче ще играете само с два вида острови (два цвята), защото е вероятно да имате бонуси за тези цветове.

Компонентите в кутията са качествени. Маркерите са Faber Castell – не са от ония малките сухи маркери, които сме свикнали да откриваме в подобни игри и които в повечето случаи не работят още преди първата ни игра. Картите също са високо качество и можете да триете маркера дори с пръсти без да остава черно по картите… в повечето случаи. А ако така се случи, че маркера засъхне върху тях, можете да ползвате мокра кърпичка. Само едно нещо. Бихте искали да играете върху покривка, защото картите залепват, а търкането на този вид гланцирани карти върху грапава или просто твърда повърхност ще ги нарани.

Заключение

Silver and Gold е толкова елегантна, колкото и останалите игри на модерния и последно време нашумял дизайнер. И въпреки че тази игра далеч не е най-гениалното му произведение, тя не се приема на сериозно и успява да ви ангажира за едни 20 минути, като ви предлага не само смислени избори, но и вълнуващи „push your luck” моменти. Компонентите са отлични, дизайнът е в десятката и заради лекия си изчистен характер, Silver and Gold е подходяща както за геймъри, така и за нови хора. Поради тази причина, твърдо я забивам в колекцията си.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Елегантни правила
  • Бърз геймплей
  • Задоволителни ходове и решения

МИНУСИ:

  • Не пристига с кърпички, така че ще трябва да търкате с пръсти

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*