четвъртък, април 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Silver and Gold – търкай, търкай!
Silver and Gold – търкай, търкай!

Silver and Gold – търкай, търкай!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От огромният куп Roll and Write игри на NSV, които се изсипаха преди две-три седмици, остана само една. Исках да оставя Silver and Gold за последна, защото тази игра се различава най-много от всички останали, за които говорих напоследък. Различава се най-много с едно нещо – дизайнерът.

За пръв път в NSV се появява голямо име. Това е майсторът на леките към средни игри, MC-то на елегантния геймплей, Увето на Уве Розенбърг – големият Phill Walker-Harding.

Игрите, с които дизайнерът е най-известен са Sushi Go, Cacao, Gizmos и Imhotep. Лично за мен обаче, фаворит сред работите на мистър Фил е Barenpark. Както не веднъж съм казвал – за мен, Barenpark е най-добрата тетрисова игра на пазара. Поради тази причина се зарадвах, когато разбрах, че Фил отново е решил да ни тетрисира с механиките на Silver and Gold, като този път е смесил това пъзелно нагласяне на класически форми с roll and write. Не е първата игра, която прави нещо такова, няма и да е последната.

Въпреки това, разчитам на гъзарско лекия изчистен геймплей, който знам че мастър Хардинг може да достави. А дали? Да.

Silver and Gold е бърза филър игра, в която всеки рунд си задрасквате различни квадратчета по определена схема, като целта ви е да си запълвате островчета… Нещо, като микро Feast for Odin.

Всеки играч има два острова през цялото време, а като запълни всички полета на един от островите, тогава си взема нов остров от пазар в средата на масата. Всеки остров носи точки спрямо трудността му и като цяло – който попълни най-много „скъпи“ острови ще спечели… въпреки че има някои специфики и допълнителни малки механички, които биха могли да ви дадат още точици. Като например бонуси за определени острови и състезание за събиране на монетки (съкровища), които дават малко, но „кеф-ти-прай“ количество точки. Освен това можете да спечелите и точки от палми, които са предимно случайни, но предлагат тук-там тактически възможности.

Принципът на запълване е следният: В играта има тесте от осем карти с тетрис форми. Две от формите се намират два пъти, тъй като са най-ценни в играта. Това тесте се разбърква и се тегли карта. Всеки се опитва да запълни тази форма в един от двата си острова. Ако няма как – винаги може да попълни просто едно единствено поленце. Ако пък запълни поле с „х“, това значи, че автоматично може да попълни още едно поле където си иска – дори това да е друг „х“, което ще предизвика верижна реакция.

Тестето с форми е от осем карти, но всеки рунд се теглят само седем. Това създава прекрасни напрегнати моменти, тъй като вие винаги ще чакате конкретни форми, които могат да излязат, могат и да не излязат, а най-неприятно е да излязат в неподходящ за вас ред.

Островите, върху които ще попълвате са в най-различни чудати образи и е добре да балансирате двата си острова така че да могат вътре да се поберат всички възможни форми. Обикновено обаче ще играете само с два вида острови (два цвята), защото е вероятно да имате бонуси за тези цветове.

Компонентите в кутията са качествени. Маркерите са Faber Castell – не са от ония малките сухи маркери, които сме свикнали да откриваме в подобни игри и които в повечето случаи не работят още преди първата ни игра. Картите също са високо качество и можете да триете маркера дори с пръсти без да остава черно по картите… в повечето случаи. А ако така се случи, че маркера засъхне върху тях, можете да ползвате мокра кърпичка. Само едно нещо. Бихте искали да играете върху покривка, защото картите залепват, а търкането на този вид гланцирани карти върху грапава или просто твърда повърхност ще ги нарани.

Заключение

Silver and Gold е толкова елегантна, колкото и останалите игри на модерния и последно време нашумял дизайнер. И въпреки че тази игра далеч не е най-гениалното му произведение, тя не се приема на сериозно и успява да ви ангажира за едни 20 минути, като ви предлага не само смислени избори, но и вълнуващи „push your luck” моменти. Компонентите са отлични, дизайнът е в десятката и заради лекия си изчистен характер, Silver and Gold е подходяща както за геймъри, така и за нови хора. Поради тази причина, твърдо я забивам в колекцията си.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Елегантни правила
  • Бърз геймплей
  • Задоволителни ходове и решения

МИНУСИ:

  • Не пристига с кърпички, така че ще трябва да търкате с пръсти
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers