събота, май 25, 2024
Топ 5 Парти игри

Топ 5 Парти игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Най-популярната статия в нашия сайт бяха препоръките ни за парти игри. Всъщност тя беше толкова популярна, че заемаше около 4 процента от всички четения в сайта. Оценяваме интереса, но статията беше писана преди повече от 5 години и беше време да я актуализираме. 

Категорията е изключително трудна, тъй като последните години излизаха стотици парти игри, немалка част от които минаха през масата ни. 

И тъй като искам да се съсредоточа само в пет игри, искам да спомена няколко други игри, които за малко не влязоха в класацията. Препоръчвам ви да ги проверите: Happy Salmon, Tortuga 1667, Braintopia/Cortex Challenge, Operators, Usual Suspects.  А сега, към шампионите.

Avalon/Resistance

Въпреки че аз отдавна се уморих от Resistance поредицата, не мога да отрека огромното количество часове, които съм прекарал в абсолютен кеф с тази… „опасна игра“. 

Независимо коя версия изберете (Avalon или Resistance), идеята на играта е една и съща – модернизирана версия на Убиец и Мафия, като добавя едно ниво повече от Върколаци. Хората се разделят на два отбора – добри и лоши, като лошите знаят кои са, но добрите не знаят кой е добър, кой е лош. Целта на добрите е да преминат през различни предизвикателства, като събират хора около масата да отиват с тях на мисии, а целта на лошите е да се бутат в тези мисии, за да могат да ги саботират. 

В играта има множество роли, които да разнообразят преживяването ви, но каквото и да правите се гответе за лъжи, измами, тайни и забиване на ножове в гърба. Ако обичате такива неща и не се обиждате лесно, ви препоръчвам с две ръце Avalon/Resistance. 

Doodle Rush

Пазарът е пълен с игри, свързани с рисуване. Въпреки това открих, че Doodle Rush е най-подходяща за големи компании и шумна обстановка. Това е игра, в която трябва да рисувате за секунди и да познавате картинките на другите хора около масата в реално време. Това води до непрестанни крясъци и парти напрежение, което е подходящо дори за кръчмарска обстановка, стига на кръчмарите да не им пречи шума. 

Werewords / One Night Ultimate Werewolf

Ако не сте играли нищо от поредицата One Night, вероятно играта ви звучи като стандартни Върколаци, но ви гарантирам, че тази уж сходна идея създава много по-приятелски и ненапрягащи моменти. 

В One Night Werewolf отново имате тайна роля, но понеже се играе само една нощ, целта не е върколаците да избият селяните, а е да оцелеят въпросната нощ.  Играта пристига отново с огромно количество роли и предлага разнообразие, но целия геймплей се развива за около 5-6 минути и е вероятно да изиграете поне 10 игри поред. Заради светкавичната игра, шансът да има обидени е по-малък, но също така и хаосът е по-голям. Ако търсите чисто забавление с блъф, това е вашата игра. Ако искате да се чувствате като истински мастър измамник в дългосрочен план, вероятно Avalon/Reistance би била по-подходяща.

В същата категория съм вкарал и Werewords, която е нещо One Night Ultimate Werewolf и Usual Suspects… но с думи. Тази игра запазва концепцията за тайни роли и 5 минутен геймплей, но вкарва идеята за тайни кодове и асоциации, което изчиства и малкия риск от това да има обидени.

Just One

Това е най-новата игра в списъка и все още има време, в което да се доказва, но само за няколкото месеца, откогато е на пазара, Just One разби всякакви класации за елегантни парти игри, пристигащи с половин страничка правила, но с достатъчно интрига, че да избухнат запомнящо преживяване. 

Just One е кооперативна игра, в която всички играчи без един знаят една дума, която се опитват да подскажат на единственият без идея. Всеки играч обаче сам се опитва да измисли само една друга дума, с която да подскаже. Врътката се крие в това, че ако двама или повече играчи са подсказали по един и същи начин, тази подсказка става невалидна и дори не достига до познаващия играч. С други думи – за да сте успешни тук, вие трябва да подсказвате по недиректен и креативен начин. 

Обикновено казвам, че в такива игри точките не са от значение, но има нещо в Just One, което ме кара всеки път да играя за рекорд.

Pitch Car

Това определено е най-голямата, физически, игра в списъка, тъй като тя отнема значително пространство на масата ви, ако изобщо масата ви събере някоя от сглобяемите писти.

Pitch Car е игра за ловкост, в която играчите удрят с пръсти дървени пулчета по дървени дъски и се опитват да преминат през трудности, завои, скоци, тунели и всякакви други неща, които множествата разширения на играта предлагат. 

Не е имало път, в който Pitch Car да е била на масата и да не е  била абсолютен и шумен хит сред голяма компания. За жалост не съм я играл отдавна, но всеки път щом се замисля за нея, достигам до извода, че няма по-добро парти приживяване. 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers