петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Cortex Challenge – Парти игра с опипване
Cortex Challenge – Парти игра с опипване

Cortex Challenge – Парти игра с опипване

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Codex e игра с 8 различни пъзела, които се решават в реално време. Точка. Вземайте.

И все пак… Ако си падате по бързото мислене в реално време. Вземайте.

И ако обичате да пипате неща. Аз обичам да пипам неща.

Окей, все пак. Cortex, или както й е другото старо име – Braintopia, е игра за бързи реакции тип Dobble, но летвата не просто е вдигната високо, но е свалена от основите си и използвана за битов побой върху нищо неподозиращото малко сладко добълче.

В Cortex играчите се опитват да съберат четири части от малко мозъче, като всяка част се печели, ако сте успели да минете два пъти един и същи вид предизвикателство.

Играта пристига с голямо тесте квадратни карти. На гърба на всяка карта показва какво е предизвикателството.

Обръщате картата и първият, който смята, че може да го реши пляска ръката си върху картата и казва на глас отговора. Ако е прав, печели картата. Ако е сгрешил, не участва в следващото предизвикателство.

Предизвикателствата са 8 вида:

 • Мемори – показани са пет предмета. Първият, който реши ги закрива и трябва да ги изброи. Това изпитание е най-често подценявано, защото на пръв поглед изглежда лесно, но никога не можеш да запомниш проклетото пето нещо!
 • Лабиринт – класически лабиринт с три изхода. Който първо познае кой от трите е правилния печели картата.
 • Цвят – На картата са написани множество думи, означаващи различни цветове, като самите думи са оцветени различно. Целта ви е да откриете единствената дума на цвят, оцветена със същия цвят. Когато играя със сина ми изваждам този вид карти, защото въпреки че поназнайва английски му отнема време да ги прочете.
 • Координация – на гърба на картата са оказани кой пръст от коя ваша ръка на коя цифра съответства, като всяка ръка е в различен цвят. Обръщате картата и откривате различни цветове с различни цифри, които трябва да докоснат различни части от лицето ви. Тази задача също не е толкова лесна, защото много зависи от коя страна гледате картата, а и трябва да прецените добре кое къде отива, защото често верния отговор е огледален.
 • Повтарящи се животни – Карта с множество животни в различни цветове, като има само едно животно, което е нарисувано два пъти. На този тип карти най-често се пулим най-дълго.
 • Честота – Различни форми с числа, като ние трябва да познаем кое число се среща най-често. Това е най-лесното предизвикателство и забелязвам, че независимо от това в какво сте добри – никога не отнема повече от секунда замисляне за правилния отговор.
 • Пъзели – подобно на лабиринта – показва ви се картинка и три отговора с липсваща част от картинката. Вашата цел е да познаете коя е вярната част.
 • Пипане – това е най… различното предизвикателство. Заради това, ако го познаете – вие директно получавате част от мозъче. Последният спечелил предизвикателство получава правото да се пробва в това… пипнато предизвикателство. В кутията има 10 карти с 3Д елемент, който е тематично осезаем при допир. В началото на играта всички играчи разглеждат и опипват внимателно картите. Когато се падне такова предизвикателство – всички играчи (без този, който трябва да познава) колективно избират една от картите и я дават на познаващия. Той трябва да познае само с напипване коя е картата. Засега не съм виждал и един път някой да е познал.

Заключение

Cortex Challenge е една от новите ми любими парти игри. Изисква се доза контентрация, за да сте успешни, но поне е по-безопасна от хвърчащи тежки дървени тотеми. И ако си мислите, че ако сте добри в пъзелите, ще сте майстори и тук, не сте особено прави. Осемте различни предизвикателства са се погрижили да създадат достатъчно възможности за различно работещи мозъци. Определям Cortex като парти игра, но всъщност не можете да я играете с повече от шест човека, защото няма достатъчно мозъчета. Дори и да имаше, едва ли бихте искали да си причинявате това. Все пак тестето в средата на масата трябва да е достъпно за всички.

Частта с опипването на 3д текстурата по картите звучи готино и първия път хората го откриват за нещо готино, но за мен тя накъсва ненужно играта, като не вкарва кой знае колко откъм преживяване.

Има още две версии на Cortex – една с подобни пъзели, но вместо предизвикателство с опипване има такова с миризми. Има и Cortex с тривиа елемент, свързан с география. С други думи, ако търсите най-достъпния Cortex – за мен е този.

ПЛЮСОВЕ:

 • Лесни правила
 • Бърз геймплей
 • Огромно разнообразие от пъзели
 • Подходяща е и за деца

МИНУСИ:

 • Предизвикателството с опипване стои по-скоро като кръпка

Ако ви харесва как звучи, можете да си купите играта от магазина на нашите партньори от Pikko Games, където ще откриете и другите две версии.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers