понеделник, май 20, 2024
Игри, изискващи ловкост

Игри, изискващи ловкост

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последно време игрите, изискващи ловкост се увеличиха, но това е свързано с факта, че настолните игри стават все по-популярни. От това следва, че все повече мъгъли цъкат игри, без да навлизат в хобито. А и няма нужда. Докато има леки и парти игри, не е нужно някой да е тежък геймър, за да може да разцъка настолна игра. Все пак, цялата идея на игрите е да бъдат забавни, да социализират хората и да предложат топло и приятно прекарване. Голяма част от игри, изискващи ловкост влизат в тази категория. Често те са насочени към негеймърите или към ситуации, в които искаме просто да се забавляваме без много да мислим. Разбира се, има такъв тип игри и за геймъри, като те смесват обикновени механизми за ловкост с геймърски правила. В днешните ни предложения ще срещнете и от двата вида игри. Приятно четене и дайте своите предложения за такъв тип игри в края на статията, за да могат колкото се може повече хора да разберат що за страхотно чудо са игрите, изискващи ловкост!

Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Pitch Car

Като се замислих, последно време съм играл доста игри с ловкост, някои от тях много добри. Въпреки това обаче, никоя все още не е достигнала нивото на „ООООО, ДА!“, което Pitch Car докарва с всяка игра. Да не говорим за това как изглежда самата игра. Ако имате голяма маса или няколко маси, които можете да съедините, това е играта за вас. Нарежда се огромна писта от големи дървени елементи и след това малки дървени колички се изстрелват с бутане с пръст. Който пръв направи няколко определени обиколки печели. Има и мод, в който можете да се преследвате и който отбор пръв затвори другия – печели. Играта е вълнуваща, напрегната и шумна. Но шумна не заради звуците, които падащите ви коли от масата върху земята ще издават, нито хвърчащите от места със скокове коли, които избутват всички по пътя си, а шумна, заради смеховете и заканите, които се леят постоянно. Pitch Car може да се играе с малко, също и с много хора. Работи добре във всяка ситуация. Това е страхотна парти игра, за която не е нужно да сте геймъри, за да й се изкефите! За мен, това е най-добрата игра за ловкост и като гледам, едва ли скоро това ще се промени!

Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Dungeon Fighter

Да си призная, най-малко съм играл игри, които изискват ловкост. Но това не пречи, да съм съгласен с мнението на Деян. Обикновено, игрите които използват „ловкостта“ като механика, са шумни, забавни и оставят хубави спомени след завършването им. Разбира се, веднага щом разбрах, че има игра, която смесва бродене из тъмници и ловкост, то веднага се сдобих с нея и ми стана фаворит. Да, днес ще ви препоръчам Dungeon Fighter.

Както написах по-горе, Dungeon Fighter успешно смесва dungeon-crawler тематиката с ловкостта. Играчите поемат ролята на герои, които са заключени в царската тъмница и целта им е да избягат. Естествено, трябва да избият и заграбят всичко. Цялата играта се върти окото това, че играчите хвърлят зарчета по специална мишена, разположена в средата на масата. Най-базовото правило е, че преди зарчето да се преземи на мишената, то трябва да се е чукнало вече в масата един път. А спрямо това къде е паднало по-мишената, толкова щета нанасяте на чудовището и т.н. Разбира се, колкото повече се екипирате, над базовото правило за хвърляне се добавят още абсурдни правила като: хвърлете зара от челото си, използвате лявата ръка на човека до вас, рикоширайте зара в карта и т.н. Основния фокус на играта е, че в началото започва нормално, с 1 чукване на зара, но много бързо се екипирате и ако искате да правите повече щета, то със сигурност ще правите абсурдни неща от сорта – хвърлете зара към мишената, като сте с гръб към нея.

Разбира се, кой не иска да гледа чуждото мъчение. Безценно е да гледате приятелите си, които се мъчат да хвърлят заровете по най-различни и абсурдни начини. Естествено, резултатът е много шум, смях и добро преживяване. 🙂

Може да закупите играта от:BigBag.bg

Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Crokinole

Когато се говори за игри с ловкост, трябва първо да кажа две неща. Първото е, че такъв тип преживявания са ми много интересни и когато играем нещо такова винаги е много ожесточено и весело, а второ много отличително за тези игри е, че са много сложни за овладяване, особено ако играете сравнително рядко. Разбира се, това може да откаже някои хора, но пък много да нахъса тези със спортен дух в излишък.

Моят избор за игра с ловкост е Crokinole. Това е игра на кърлинг върху полирана дървена дъска, най-просто казано. Не звучи интересно, но започнете ли веднъж игра няма спиране, толкова е пристрастяваща и весела. Самия факт, че виждате какви щети нанасяте на пулчетата на противника носят учудващо голямо задоволство, подсилват желанието ви да играете още и още, и така поне десет игри. Уникално забавление с един малък минус – размера на масата. Както аз обичам да казвам, този настолен вариант на кърлинга е идеално забавление за хора с големи… маси. Факт, стандартната версия на Crokinole си е колкото една средно голяма маса, така че за тези които се замислят дали ще могат да играят на бюрото в хола или на някое нощно шкафче, мога само да пожелая успех в това начинание.

Въпреки огромния размер на играта водещ до трудната ѝ преносимост ( заради което между другото има и по-малки варианти, но не е същото), Crokinole е една от любимите ми игри с ловкост и директна интеракция с противниците, идеален начин да разтоварите след натоварен ден в работата и, разбира се, идеален начин да забравите за какво сте били сърдити на другарчето си преди играта. А какво по-хубаво от това?

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

Димитър Симидчиев ‘BigBoxExplorer’ препоръчва:

Disc Duelers

pic1638838_mdКогато си говорим за игри, изискващи сръчност, сигурно доста хора ще се сетят за Crokinole. Играта не е лоша, но аз обичам да са ми тематични нещата и да са ми разнообразни. Затова мисля да ви препоръчам игра, която използва механиката на Крокинолата, но може да се играе от много хора, тематична е и всяка игра може да протече по различен начин. Препоръчвам Disc Duelers – игра на любимия ми издател Level 99 Games – издателите на BattleCON.

В Disc Duelers всеки играч си избира отборче от човечета, взима картичките, които показват специалните умения на всяко човече и поставя дисковете на човечетата на масата, на която ще се играе. Тази маса преди това е била подготвена като по нея са разположени книги, чаши, кутии и всякакви други джунджурии, които да направят терена по-интересен за игра. След това играчите започват да се редуват да си целят дисковете едни с други. Това, което много ми допада в играта освен масовото меле, което може да настане с повече от 2-ма играчи е и разнообразието от различни умения, които имат човечетата и които определят колко атаки може да направи всяко дискче, колко движения и какво друго особено има за него (може да чупи терен, може да създава терен, може да се телепортира по масата и т.н.). Играта е много забавна и става за парти ситуации като ще има много смях, излетели от масата дискчета, пропуснати лесни изстрели и обикаляне около масата. Ако случайно това разнообразие не ви е достатъчно, можете да включите и картите с предмети, които се взимат от спуснатите по масата сандъци (а ла Worms Armageddon).

pic1786960_lg

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

Това бяха нашите предложения за с ловкост, ако вие искате да ни помогнете да бъдем още по-подвижни и ловки в това което правим, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers