четвъртък, юни 20, 2024
Игри без късмет

Игри без късмет

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Нека четат онези геймъри, които вечно се оплакват, че нямат късмет или че играта е срещу тях. Време е за игри, които зависят изцяло от вас и вашите решения. Това са игри с вечна преиграваемост, защото всяка игра ще се развива по начин, по който вие и другите играчи искате. 


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Titans Tactics

Това е малка игра за двама, която освен, че има огромно безобразие от разнообразие има и вечна преиграваемост.
Това е игра, в която отбор от трима се среща с отбор от други трима на арена и започват да се млатят в някакъв странен фентъзи свят. Преиграваемостта се дължи на безброй комбинации между различните титани във вашия отбор, а и заради различния сетъп по картата. Всъщност, най-важното нещо за преиграваемостта, както споменахме в интрото, е директното взаимодействие с другия играч и това, че развитието в играта се дължи основно на вашите решения, а не на случайността.
Ако играете всеки път по един и същи начин… пак зависите от опонента. Тази игра е като игра на шах, но… всеки път с различни фигури. Страхотна лека игра, която ако нямаше толкова много текст и толкова дребен шрифт сигурно още щеше да стои в колекцията ми. Повече можете да прочетете от ревюто ми.

Ревю на Titans Tactics: Ревю

pic1900212_md


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Dominant Species

Не мога да кажа дали съществува игра без какъвто и да е късмет. Брои ли се за късмет това някой да играе по изгоден за вас начин или да се паднат дългоочакваните от вас карти или токъни на игралното поле? Възприемайки тези неща за късмет не мисля, че съществува игра без късмет. Защо някой би искал да играе такава игра, дори да съществуваше? Както и да е.

Dominant Species е моята любима игра с почти никакъв късмет. Подчертано стратегическа, изключително натоварваща психиката и изцеждаща свободното време. Никак обаче не е късметлийска, гарантирам ви го. Дори картите и токъните появяващи се по игралното поле няма да ви помогнат кой знае колко. Да, ако чакате нещо определено и го получите, може да се справите една идея по-добре, но това не е често срещан случай. Най-често се мъчите за оцеляване, вплитайки сложни идеи в стратегията си и опитвайки се да разнищите противниковите същества до каквато степен можете. Няма зарове, няма никакво произволно теглене на компоненти, ощетяващо определени играчи, но играта е пълна с интеракция и интересни решения за взимане. Препоръчвам я горещо на стратегически настроените хора и на хората, които не харесват произволната част от настолните игри. Пробвайте я, заслужава си!

За повече информация, ето го и пълното ми ревю на Dominant Species: Ревю

 

pic2622751_md 

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Chicago Express

Като се замисля имам и харесвам много малко игри без никакъв късмет. Въпреки, че харесвам по-стратегически игри винаги има по някое раздаване на карти, хвърляне на зар или теглене на налични плочки (сгради примерно). Елементът на случайност вкарва разнообразие и преиграваемост независимо дали играта е лека или тежка.

Има ги и абстрактните игри които нямат късмет, обаче често са по-добри с двама играчи, което рядко играя, или просто не са достатъчно разнообразни, за да ми грабнат интереса. Също така, някои абстрактни игри изискват твърде голяма отдаденост (като шах и Го), за да си струват. При тях нещата отиват повече към спорт или работа вместо да са за забавление.
В любимата ми игра има много малка доза късмет – само с какви ресурси ще започнат играчите и какви сгради и монументи ще са налични. Все пак и това е късмет, а и не искам да я препоръчвам при всеки изникнал случай. Затова моята препоръка за игра без късмет е Chicago Express. Всички играчи започват с еднакви пари и има наддаване за по една акция от всяка компания. Едни и същи действия, влакове на пет компании и акции са налични всеки път. Единствено как играят играчите, колко наддават за акциите, как развиват компаниите и какви дивиденти получават внасят разнообразие и диктуват как ще протече играта.

Играта е доста проста като правила, но има достатъчно разнообразни решения и голяма интеракция между играчите.  Харесвам я заради интерактивността й, това че е „easy to learn hard to master” (лесна за научаване, трудна за овладяване)и това, че всяка следваща игра ставаш по-добър. Да не говорим, че продължителността й далеч не е голяма.

pic2022407_md


Това бяха нашите предложения за игри без късмет, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers