неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Wake Up, Cthulhu! – „Вдигни очи, виж този свят!“
Wake Up, Cthulhu! – „Вдигни очи, виж този свят!“

Wake Up, Cthulhu! – „Вдигни очи, виж този свят!“

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От начало го казвам. Не съм фен на Ловкрафт. Преди няколко години пробвах да търся Зовът на Ктулу из книжарниците, но всеки път като питах за Ловкрафт, те ми носиха книгите на Warcraft… В крайна сметка се добрах до една от книгите му и едва я дочетох… до средата. Не ми допадна нито стилово, нито тематично, но кой съм аз да съдя бащата на хоръра в щатите и човекът вдъхновил гигантската машина на графоманията – Стивън Кинг.

Всъщност, най-големият ми проблем с Ловкрафт и особено Ктулу не е толкова самият свят, нито историите. Даже преди време писах ревю на една малка книга-игра в този свят (Съновидение), която изключително ми допадна. Проблемът ми е, че този Ктулу се появи навсякъде, бе! Няма да говоря за нещата извън настолните игри, защото там пипалата му са обзели половината свят. Ако се концентрираме само върху нашето хоби… можете да срещнете стотици игри на тази тема, а в някои игри Ктулу се появява дори отникъде. Понякога можете да срещнете карта в игра, която няма нищо общо с Ловкрафт – Опа, Ктулу!

Но… както и да е. Това въведително Ктулу мрънкане беше с конкретна цел – за да ви осъзнаете контраста, когато ви кажа, че играта всъщност е съвсем прилична. Не. Играта си е направо добра.

Вдигни очи, виж този свят! –                                                                                                                                                                                                                                                         Валди Тотев, известен Ктулу поклонник

В играта играчите влизат в ролята на поклоници на другоизмеренния бог Ктулу. Те се опитват да го призоват. Който успее да го събуди по-бързо и е запалил повече свещи за ритуала е победител.

Играта

pic2369930_md

В средата на масата се поставя табло с отвратително качество, но с приятни илюстрации. За да успеете да го задържите плоско ви препоръчвам да затиснете краищата с телефони, например. Другата ми идея е да го отрежа на две и така няма да се надига. И без това усещам, че след още две-три игри, таблото само ще се накъса. Казвам табло, защото качеството е далеч от „дъска“.

Върху таблото има наредени свещи в спираловидна структура от външния край към центъра, където се поставя фигурка. Тази фигурка е Ктулу и от време на време тя самата ще се приближава към поклонниците. По време на играта, играчите ще плащат с ресурси, за да могат да поставят кубчета от своя цвят върху свещите. Когато се слага свещ, тя винаги се слага последна. В момента, в който свещ достигне Ктулу, играта свършва и се броят кубчетата на всеки играч върху таблото. Който има повече – печели. Ако има равни – този, който има кубче най-близо до бога, печели.

IMG_20151115_170829

В играта има два вида карти. Ресурсите се теглят от купчина в началото на хода и имат лимит на ръката. Това са просто карти с различни символи и цветове. Те ще ви служат, за да ги харчите по време на хода или дори по време на ходовете на другите.

Под таблото се нареждат останалите карти, под формата на шест купчинки, като най-горната е с лицето нагоре. Тези карти ще ви помагат да слагате кубчета по таблото, да премествате кубчета, да заменяте или дори да махате. Тези карти са няколко вида.

 • Магии
 • Предмети
 • Проклятия

Всички магии имат две основни функции. И двете са еднакратни. След като ги ползвате ги изхвърляте  в „дискард“. След като свършат две купчинки, този дискард се връща. Двете функции са следните:

 • Плащате определен брой еднакви ресурси и си слагате определен брой кубчета на таблото.
 • Плащате конкретна цена и използвате умението на картата.

Повечето умения и всички умения, които са свързани със слагане на кубчета по картата ви дават шанс да продължите хода си. Можете да играете колкото искате такива ходове, които ви позволяват да продължавате, стига да имате нужните ресурси или не попаднете на проклятие.  Всеки път щом използвате магия, се обръща долната карта и от това идва риска да се появи проклятие.

IMG_20151115_170824

Проклятията в тази игра са хубаво нещо… поне за един от играчите. Всеки ресурс в играта има стойност и когато се обърне Проклятие, всеки залага един по един ресурс с лицето надолу, докато всички пасуват. След това се обръщат картите и който е заложил ресурси с по-голяма стойност печели проклятието. Проклятията са изключително силни умения, които ще ви помогнат в играта.

IMG_20151115_170833

Третият вид карти, които можете да купите от пазара с ресурси са предметите. Тези карти ги вземате в ръка и ги играете по време на някои от другите си ходове. Това са отново умения, които са в  пъти по-слаби от проклятията. Въпреки, че в определени случаи могат да бъдат решаващи за цялата игра. Особено картата, която ви позволява да удвоите ефекта на някоя магия.

IMG_20151115_170817

В играта има изненадващо голямо количество взаимодействие. Като изключим вземането карти под носа на другите, наддаването за проклятията е напрегнато и вълнуващо. Ресурсите са със стойност от 1 до 3, а в играта има и няколко жокера, които са със стойност 5. Те са ценни при купуването на карти, но са и най-силното ви оръжие в наддаването. Трябва много внимателно да прецените кога да ги ползвате и кога другите блъфират само с единици. Освен това, ако играете с повече от двама, ще чакате три хода преди вашият ход, а нови карти се теглят в началото на хода. С други думи, трябва внимателно да сметнете колко карти да не ползвате по време на хода си и колко да хвърляте по време на залагането. Това е най-стратегическият елемент и води до следене и броене на картите, за да разберете кой с какви карти разполага.

Поради тези неща обаче играта продължава по-дълго от нормалното за такъв тип игра. Мисля, че час е едно нормално време за повечето игри, въпреки че може да се стигне и до повече.

Преди да мина към финала искам да спомена, че играта предлага стабилен соло вариант. По принцип не съм фен на тези варианти и никога не говоря за тях, но така се случи, че изиграх няколко игри.

12227615_1075893115757286_4219426935149014590_n

Соло игра в процес

 

Соло играта е бърза, интуитивна и изисква по-скоро рефлексно мислене, отколкото стратегическо. Това е огромен плюс за бърза соло игра и ми напомни на добре познатите ни пасианси. Сетъпът е бърз и няма много неща по таблото, което категоризира GDM като хора, които знаят как се прави игра за един играч. Модът използва собствено табло и не е просто изчистен мултиплейър с изкуствен противник. Да, имате такъв, но геймплея е съвсем различен от оригиналния.

Заключение

Въпреки лекотата на играта и простите правила, Wake Up, Cthulhu предлага изненадваща дълбочина. Таблото е с ужасно качество и няма да издържи дълго, освен ако не предприемете нещо драстично с него. Кубчетата обаче са с кристален вид и придават някакъв флуоресцентен мистичен вид, който може да ви вкара във формата на демонично заклинание към друго измерение. Взаимодействието в играта е голямо и играчите са инвестирани дори по време на ходовете на другите.

Играта се пласира за лека и елегантният геймплей поддържа това твърдение. Проблемът е, че тя продължава малко по-дълго отколкото трябва. Ако Wake Up, Cthulhu продължаваше с 30 минути по-малко, щеше да е идеален филър за моя дом. За целта можете да играете с трима, но играта е най-забавна с четири поклонника.

За почитателите на соло игрите, тази представя чудесен безмозъчен чесач, който рефлективно би ви изгубил малко време с атмосфера на класически пасианс. Въпреки това, мисля че това е една от най-добрите соло игри, които съм играл… От друга страна, опитът ми се базира на 3-4 различни игри.

ПЛЮСОВЕ:

 • Огромно взаимодействие
 • Плавни и елегантни механики
 • Проста, но интересна форма на търгове
 • Играчите са ангажирани дори по време на ходовете на другите
 • Соло играта е бърза и интуитивна

МИНУСИ:

 • Основното табло е с отвратително качество
 • Отнема повече време, отколкото би трябвало
 • Ктулу… ОТНОВО!

За повече информация, можете да посетите сайта на производителите:

GDM Games

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers