неделя, април 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Pyramid of Pengqueen – Specter Ops за деца
Pyramid of Pengqueen –  Specter Ops за деца

Pyramid of Pengqueen – Specter Ops за деца

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Нито веднъж не съм изписвал правилно името на тази игра от първия път, въпреки че звучи логично – кралицата на пингвините – Pengqueen.

Както и да е – в тази игра няма кралици. Но има пингвини. Колко има всъщност, пак е под въпрос. За разлика от гениалната Ice Cool, тук пингвинската тема стои само заради маркетинга на Brain Games.

Pyramid of Pengqueen всъщност е ново издание на една доооста стара игра на Ravensburger, в която отново група изследователи изследват гробница с опасна мумия, която ги преследва.

Разликата основно е в пингвините и, разбира се, в естетиката. Въпреки че има някои неща, които очевидно не са по-добри в новата версия – като например мащаба на компонентите (в новата версия са микроскопични), то в общия случай промяната е за добро.

Най-атрактивното нещо в играта са магнитите, които се движат върху вертикалната дъска. Тук група заблудени ученици пингвини бягат от час, за да влизат в гробницата на древната кралица да търсят готини артефакти. Междувременно вътре има мумия (естествено, че има мумия), която се изживява като нощния пиян пазач и неориентирано търси малките келеши, за да ги изгони от дома й, че да не вземат да счупят нещо.

Играта е до пет човека. От два до четири пингвина се движат от едната страна и се опитват да открият конкретни артефакти. Който пръв успее да си събере неговия комплект печели играта. Да, играта не е кооперативна.

От друга страна… от другата страна… е играч в ролята на мумия, която не знае къде се намират точно пингвините, но получава следи от време на време и разчита на алчността на малките дрисльовци.

Играчите с пингвините виждат през цялото време къде се движи мумията, тъй като всяко нейно движени от едната страна се отрязава от другата. И ако така стане, че мумията мине през поле с пингвин се чува крайно задоволителен „клик“, след което пингвина се оказва върху магнита на мумията. Не съм техничар и не разбирам от… ами от почти нищо по принцип, и не знам точно как се случват тия шашми с магнитите, но гарантирам, че движенията и кликванията работят безотказно.

Механиката на движение се извършва посредством зарове. Когато сте на ход хвърляте няколко зара, които ви дават различни опции за движение, и можете да хвърляте наново колкото си пъти искате, но всеки път, когато хвърлите символ с мумия, отделяте този зар и той дава екстра движение на мумията. В един момент ще се наложи да вземете всички отделени зарове и да ги хвърлите, но тогава мумията ще избухне с дори още движения.

Без да навлизам в детайли – движението на пингвините се извършва посредством push your luck механика.

Имам един огромен проблем с тази игра и това е балансът. Играл съм играта 5-6 пъти с различна бройка и играчи в различна възраст, като съм бил както мумията, така и пингвин. Както казваше един колега „всички сме били делфини“, но и до там ще стигнем. Какво? А, да.

Проблемът ми е, че във всяка игра винаги мумията е печелила и то убедително – без да даде шанс на останалите. Не знам, може би правим нещо не както трябва или пък има добър и лош начин на игра с пингвините. Каквото и да е, фактът е, че страните не са равностойни. Моят пет годишен син ме е смазвал с мумията и то без да му давам. Но това може би нищо не означава, защото аз съм тъпак, а той е гений.

Заключение

Pyramid of Pengqueen е добра семейна игра, която можете да играете с децата си и от време на време да я ползвате като филър с геймърските си дружки. Всъщност, нека не изкарваме играта извън рамките на семейното удоволстване, защото не мисля, че очакването ви трябва да бъде за стратегическа игра. Да, има тук-там някои тактически решения и блъф елементи. Може да се каже, че това е детската версия на Specter Ops и подобни, така че ако искате да вкарате малките си маниаци в хобито, Pyramid of Pengqueen би била добра стартова дрога. Но не е за вас – хардкор играчите – стойте си на по-тежкото. Това няма да го усетите.

ПЛЮСОВЕ:

  • Асиметричен геймплей
  • Подобрена естетика от оригинала
  • Механиката с магнитите работи безотказно
  • Играта е подходяща и за деца

МИНУСИ:

  • Магнитите са микроскопични
  • Който играе с мумията вероятно ще спечели
  • Не вземайте наркотици. Не е яко.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers