неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » OFFLINE: Стаята на хакера – Ревю без спойлери
OFFLINE: Стаята на хакера – Ревю без спойлери

OFFLINE: Стаята на хакера – Ревю без спойлери

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е третата стая от приключението, в което се опитвам да обиколя всички стаи в София, като всяка една сравнявам с предните. Вие можете да проследите опита ми със стаите и да коментирате дали имам някакъв прогрес или затъпявам с всяко следващо изпитание.

За да започнете отначало, кликнете на бутоните отдолу. Така ще разберете и повече за това кой съм аз и откъде на къде имам право да се изказвам за каквото и да е.

 1. Vestigo Escape Room
 2. Offline: Египет

Хакерът

fd077e6ea0342c430cfa10e90106b424

Хакерът е един неприятен тип, който се е заканил да върши още по-неприятни неща. Ако някой е гледал Mr Robot ще се чувства в познати води.

В играта ще имате адски много тематични пъзели. В началото на играта ще влезете в модерна атмосфера, която може да ви стори твърде нормална и ежедневна, но с развитието на „историята“ ще се озовавате във все по-напрегнати ситуации, от които ще намирате трудно изходите. Въпреки, че към средата на приключението ще загубите лека връзка с историята, в края всичко ще се върне с брутална сила и изведнъж ще осъзнаете колко сериозно е положението със спасяването на света.

За да не бъда абстрактен, но и за да не ви развалям настроението ще ви кажа следното. Не бъдете като мен, да подцените уж липсата на атмосфера с влизането, защото скоро след това ви гарантирам, че ще усетите обувките на хакера и ще искате да спрете този досаден гад.

Въпреки, че не беше лоша, не смятам, че темата не е най-силното качество на тази стая. Това, което ни размаза от кеф обаче беше…

Играта!

0b4f1fa32c8d1edbe2d0672b16c244a4

Както забелязвате, не озаглавявам тази секция „пъзелите“, защото усещането, което ни достави тази стая беше повече от поредица пъзели. За първи път, ние усетихме една истинска игра.

Offline Entertainmen изключително интелигентно са избретили две стаи, които се различават по абсолютно всичко. Първо – по тема, второ по трудност и трето – по принцип на играта.

Докато принципът на Египет е сравнително праволинеен и последователен, тук принципът е „хаотичен“ – в най-добрият смисъл на думата. Скоро разбрахме, че това са често срещани и два основни прийома във всички стаи.

Хаотичният принцип, за разлика от праволинейния, се базира на тотално разхвърлени пъзели из цялата стая – всеки независим един от друг на този етап. Още в началото можете да откриете неща, които ще са ви нужни чак в края на приключението. В Египет, обикновено (с малки изключения) нещата, които откривахме ни трябваха непосредствено след тяхното намиране. При хакера се разпръснахме и всеки откриваше всякакви неща през цялото време. Аз харесах този принцип повече, защото позволява по-активно участие на всеки от екипа – особено ако екипът е по-голям.

Въпреки, че атмосферата беше сравнително изчистена, тази стая имаше най-огромното количество пъзели от трите стаи, които сме посетили до този момент. За моя изненада, присъствието на доста катинери не ме издразни, всъщност почти не го забелязах, защото решаването на кодовете беше разнообразно и повече от интересно.

Имаше нещо много специфично, което издигна тази стая до любимата ми от трите (Опа, издадох се). Това е начинът, по който ме манипулира. В НАТФИЗ съм учил интерактивна драматургия (драматургия на видео игрите). Там учихме как съвременните игри те карат да се чувстваш умен. Те те насочват подсъзнателно към определени пътища и избори, като използват светлини и набиващи се символи. Тук, по никакъв начин Offline не те вкарват в права линия, но всеки един малък пъзел е построен по един дълъг и последователен, но логичен начин. С други думи – за да реша дадена загадка, аз изминавах път от няколко крачки, които заедно изглеждат трудни, но по отделно не са чак толкова. Така след като си готов с отговор се чувстваш умен и сякаш си направил някакво голямо постижение.

d599e086d7b72e7d04d333a03962a645

Знам, че звуча абстрактно, но дори и да не е търсена умишлено, тази сладка подценителна манипулация ме накара да се чувствам добре и горе-долу горд от себе си.

Пъзелите бяха от различно естество и изискваха различни умения, така че няма да сгрешите, ако доведете различен тип хора с вас. Ние имахме късмет, че единият от нашата компания беше с доста бърз ум и решаваше аналитичните загадки за секунди.

Общото усещане на цялата ми група беше, че това е трудна стая. Имаше някои не толкова лесни пъзели и въпреки, че бяхме на средна трудност, ние имахме моменти на леко объркване. Подсказките за пръв път не бяха толкова много, а и доколкото разбрахме – почти всички хора в стаята са имали нужда от абсолютно същите.

Обрати и гениални врътки в сюжета нямаше, но изненади не липсваха! Само това ще кажа. Вие сами ще си ги откриете.

b3321d12e121b820d6c51069ee17b2e7

Заключение

Това е любимата ми стая от трите до този момент! Хакерската тема и на пръв поглед атмосферата може да не са нищо особено, но развитието на играта и пъзелите превръщат тази стая в истинска игра. Динамиката на хаотичния принцип на пъзелите предоставя гъвкавост в решаването на пъзелите, а напрежението и съспенсът дебнат от всеки ъгъл. Отборната игра е изключително важна и много често пъзелите по-лесно се решаваха от повече от един човека. Почти всяка загадка е изградена в няколко прогресиращи части и това дава усещане за удовлетвореност след успешното й разгадаване.

Ние успяхме да избягаме в последните няколко минути!

Това го отдавам най-вече на един човек от екипа, който беше една крачка пред всички нас.

Изненадите бяха отлични, а разнообразието беше изненадващо високо. Може да изглежда, че отваряте еднотипни катинари, но катинарите сами по себе си не са важни, а начинът, по който стигате до тях. В играта няма само стандартни ключове и кодове. Имаше и механички пъзели, имаше и електроника имаше и… малко изискване за ловкост. С други думи – ще се забавлявате на максимално ниво.

Това определено е сравнително трудна стая и ако търсите нещо, с което да започнете, бих ви препоръчал да се насочите към Египет.

Ако обаче искате да си помачкате малко мозъка и да се чувствате като герои в история – това е вашето място! Стаята е С.У.П.Е.Р. Тази дума се използва за един от катинарите. Или не. Или?

 • Различна и актуална тема 
 • Последователно развиваща се обстановка 
 • История напомняща сериала Mr Robot 
 • Добро количество изненади 
 • Хитри пъзели, които ви карат да се чувствате умни 
 • Висока, но задоволителна трудност 

Засега играта е номер едно, така че малко ще набичим кефометъра.

КЕФОМЕТЪР

Какво чакате! Резервирайте си час веднага!

OFFLINE.BG

Новият ред на любимите ми стаи до този момент е следният!

 1. Offline: Хакерска стая
 2. Vestigo
 3. Offline: Египет

12289566_953641761373135_2313517688766650583_n

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers