вторник, май 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Insekten Hotel – Игра с насекоми и чуден пушурлък!
Insekten Hotel – Игра с насекоми и чуден пушурлък!

Insekten Hotel – Игра с насекоми и чуден пушурлък!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последно време правих няколко ревюта на детски игри. Някои от тях бяха в по-семейната гама и даже могат да се играят както от деца, така и от върастни. Тази определено се вписва в категорията чисто детски игри… и въпреки това е някак… забавна за големи.

Наистина, всичко в играта сочи детска игра. Единствената механика е „теглене и играене на изтеглената карта“. Но! Усещането е топло и въпреки ужасният шанс в играта ние не спираме да се смеем, докато цъкаме. Защо е така? Нека разнищим този  тежък и сериозен казус.

Причина номер 1: Темата

Заповядайте в нашият хотел за насекоми!

pic2680687_md

В играта, играчите са управители на собствени хотели, в които ще се настаняват насекоми. Оказа се, че такива хотели наистина съществуват. Даже една немалка част от книжката е отделена, за да се разкаже повече по този факт. Така че ако имате сладък и подпухнал капуш, който се чудете къде да денете, като отивате на почивка на морето, развъртете си го бедрото и го пратете да полудува малко с чуждите кърлежи. Преди това го заредете с два куфара кръвчица обаче, защото в хотела се предлага само мед!

Наистина. Всички насекоми в този хотел се привличат с мед!

Артът по картите е шарен и глуповат (в най-добрия смисъл). Мисля, че илюстрациите биха се харесали и на възрастните. Искам да кажа… тази игра съм я играл само с възрастни и всички се изкефихме на качеството рисунки. Особено ми е любима калинката с куфарите.

pic2680819_lg

Артът определено помага да се навлезе в една тема, която е не само свежа и различна, но и помага за освобождаващото усещане, което е съпроводено от приятен елементарен филър тип геймплей.

Причина номер 2: играта

Смахнат геймплей

20151202_235302

Под „смахнат“ имам предвид, че няма никаква логика да харесаме толкова късметлийска игра, но ето, че го правим!

Основната механика на играта е „Изпитай си късмета“, или както вече е по-известна в нашата компания – Пушурлък (Push your luck).

Всеки играч има табло с три двойки свободни места. Всяка двойка е определена според цвета, който сте избрали. Тоест, всеки търси определени насекоми. В момента, в който някой успее да събере нужните насекоми, печели на момента.

20151202_235244

Принципът е следният:

Играчът тегли карта от тесте. Показва я. Ако е насекомо, което търси го слага на съответното място. Ако е друго насекомо или пък вече местата са заети, слага тази карта с лицето надолу пред себе си. Това е опашка, която чака за другите хотели. Ако изтегли мед си го задържа пред себе си с лицето нагоре. Когато има две карти с мед, може да даде едната на някого, другата да изхвърли и да предположи, този някого дали има конкретно насекомо в опашката пред него. Ако познае, другият е длъжен да му го даде. Във всеки случай, медът вече е даден. Това е лек мемори елемент, който добавя към нивото на „пушурлък“.

А въпросният пушурлък идва от следното: Докато тегли карти, играчът може да продължава да тегли. Може и да спре, когато си иска. Защо би искал спре?

Играчът може да изтегли два вида карти, които не само ще приключат хода му, но и ще му се отразят зле. Ако изтегли паяк, той ще изяде всички насекоми в хотела му, които не са двойки. Тоест, в момента, в който сложи второто си насекомо от вид, двете вече са заключени и свободни от заплаха на паяк.

Ако играчът изтегли хлебарка, тя изяжда всичкия мед, който играчът е събрал.

И… всъщност това са всички правила.

Причина номер три: Достъпността

Играта е точно толкова бърза, колкото трябва да бъде!

20151202_235251

Въпреки, че играчите редовно теглят паяци и трябва да започнат отначало, цялата игра ще ви отнеме не повече от 15-20 минути. След това можете просто да започнете от начало. Сетъпът е бърз, а прибирането в кутията още по-бързо. Така че тази игра можете да я носите навсякъде.

Заключение

Както прочетохте, Insekten Hotel е чудесна детска игра и приятно усмихнато и лежерно преживяване за геймъри. Това е перфектна филър игра със свежа тема и шеговити картинки. Сетъпът е бърз, геймплеят също, което прави играта крайно достъпна.

Няма да имате проблем да играете играта с деца на 4-5 годинки, както и само да им разкажете правилата за 2-3 минути. Те ще схванат концепцията не само заради простите правила, но и заради интересната и вълнуваща за тях тема. Кое дете не обича смешни мравки, комари и калинки!

Все пак, това е глуповата игра, трябва да го имате предвид. В нея няма никаква стратегия или тактика. Тук просто теглите карти и решавате кога ще спрете. В повечето случаи няма да спирате, докато не изтеглите хлебарка или паяк.

Не мисля, че е подходяща за навлизащи хора в хобито обаче. Колкото забавна и топла да е играта, тя не представлява с точност нашето хоби. Insekten Hotel не е идеалният пример за „съвременна“ настолна игра. Да, хората ще я схванат, но няма да остане незабравим спомен в тях. Препоръчвам тази игра основно на семейства с деца и на геймърска компания, която търси филър простотийка, с която да се забавлява.

ПЛЮСОВЕ:

  • Приятна и различна тема
  • Светкавичен геймплей
  • Елементарен, но зарибяващ „Изпитай си късмета“ елемент
  • Детска игра, която става и за филър на геймъри

МИНУСИ:

  • Не е подходяща за привличане на нови хора в хобито
  • Почти цялата игра се основава на шанс

Повече информация можете да откриете в сайта на производителите:

LOGIS

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers