неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Lord of the Rings LCG: Сфери на влияние
Lord of the Rings LCG: Сфери на влияние

Lord of the Rings LCG: Сфери на влияние

lotr-lcg-layout-final                С малко забавяне отново сме заедно за следващата доза от Lord of the Rings: LCG. Днес смятам да ви запозная с още един аспект от играта – четирите сфери на влияние. И тъй като не се опитвам да ви науча на правилата на играта, ако повечето от информацията не я разбирате, бих препоръчал поне да изгледате официалните клипчета с правила на сайта на FFG или в първата ми статия.

В играта има четири сфери на влияние, и всяка една от тях притежава свой стил и идентичност. При сглобяване на тесте, в него могат да се включат герои от една, две или три различни сфери, като миксирането на сфери допълнително затруднява играча и усложнява неговата игра и управление на ресурси.

За начинаещите определено се препоръчва да играят с герои от една сфера, като по този начин, те ще се запознаят със стила на игра и тактическата насоченост на всяка една от сферите. Четирите сфери сами по себеси са доста различни, а някой от тях са силно тематични. Тук ще представя накратко по какво се различават едни от други и какво е специфичното за всяка една от тях.

Четирите сфери са Leadership, Lore, Tactics и Spirit. Сферата Leadership подчертава pic1039748_mdхаризматичното и вдъхновяващо влияние на героя, неговите умения да водят и командват своите съюзници. Leadership сферата се отличава с добре балансирани герои, които са добри, както в битки, така и в прогресирането на кустовете. Друга сила на лилавия дек (Leadership  картите са с лилав цвят) са контрола на ресурси и повишаване на атака, защита и воля.

Възможността да имате повече ресурси и добре балансирани герои и съюзници позволява на тази сфера да се комбинира успешно и с лекота с всички други сфери. Често тя се използва за основна при съставяне на тесте, а също така, според мен, е подходяща за начинаещи играчи. Интересното е, че за момента не се откроява определена фракция от съюзници в тази сфера, като в лилавото тесте ще намерите Гондорци, Роханци, джуджета, Дунеданци и много стрелци.

lotrlcg_daughterofnimrodel    Lore подчертава умствения потенциал на героите. Интелектът, знанията и опитът са силата на героите от зеленото тесте. Героите от тази сфера не са от най-силните, що се отнася до показателите за атака, защита и воля. Ключовото при тях са ниският Threat cost, което позволява да не ги нападат толкова много и по-добре да контролират лошите ефекти върху тях. Характерните умения за Lore сферата са лекуването на рани от герои и съюзници, и ефекти за теглене на допълнителни карти от тестето.

Друго нещо, което е наблегнато в тази сфера е възможността да се вижда или контролира най-горната карта на Encounter тестето. Тук отново не се откроява някаква фракция, но се намират немалко джуджета, Нолдори и горски съюзници.

Зеленият дек е доста полезен, но не винаги е подходящ за игра. Да, има такива куестове, които много трудно ще минете без него, но тази сфера аз лично я смятам за помощна и често я добавям като допълнение към друга основна сфера при сглобяването на тесте. Естествено комбинациите в тази игра са безбройни и други играчи може да извлекат повече ползи от Lore сферата.

Tactics сферата изтъква военните умения на героя свързани с битките, както и тактическите предизвикателства, пред които се изправят играчите по време на приключение. Или просто казано червеният дек е биткаджийски. Героите на тази сфера са истински бойци с много атака, защита и кръв, но за сметка на това имат сравнително висок Threat cost. Почти всички карти с приспособления са различни видове оръжия и брони, които повишават атаката, щетата или кръвта на героите.

От друга страна, голяма част от Event картите влияят върху герои и съюзници с прикрепени оръжия към тях, манипулират самите битки или повишават щетата, която се нанася. В тази сфера ясно се откроява фракцията на орлите, които представляват голяма част от съюзниците. Това прави Tactics сферата изключително тематична.

Орлита са ми едни от най-любимите, защото комбинациите помежду им са доста и те започват да си помагат едни на други, което ги прави понякога брутално силни. Но това идва на съответната цена – съюзниците в червения дек са доста скъпички. Естествено има начини да минимализираш този неприятен факт, но това е тема на друго обсъждане. До момента други фракци, които се открояват са джуджетата и в последно време Беорнингите.

Червеното тесте в много от куестовете е незаменимо. Особено в тези, в които се набляга на битките. За мен това е втората основна сфера в играта. Сравнително високата цена на картите може да се контролира ако тази сфера се комбинира с Leadership, но комбинацията й с другите две също носи своите дивиденти.

И накрая, но не и по сила или важност, идва сферата Spirit. Тя въплъщава силата на волята в героите. Решителността, упоритостта, куражът, вярноста и душата са ключовите аспекти на синьото тесте. Основното за героите в него е, че имат много нисък Threat cost и са много полезни в прогресирането на куестовете (имат висока воля). Характерните умения в Spirit сферата са увеличаване на волята, намаляване на Threat на играча, даване на шанс за повторно действие на героите и съюзниците, както и неутрализирането на лоши ефекти.

Синият дек за сега е единствения, който може да върне в игра умрял герой или съюзник, естествено срещу немалка цена. Това умение може да се ползва рядко, но е много силно. Основната фракция в тази сфера са Роханците с помощта, на които се контролира активната локация, добавят се допълнителни прогрес тоукъни към локациите или куеста, или се дава допълнително действие на герои или съюзници. Синият дек е абсолютно незаменим в куестовете с много локации, в които трябва да имате висока воля и в такива, в които Threat-а се повишава от различни карти и ефекти.

Отново, както при орлите от червената сфера, Роханците си дават едни на други различни бонуси. Малкият недостатък, е че не са много евтини. Spirit сферата е наистина доста тематична, включвайки в себе си много карти сързани с конниците от Рохан. Споменах кога този дек е незаменим, но според мен той отново е помощен. Просто в повечето куестове няма да имате достатъчно силни единици, с които да атакувате и да се защитавате.

Естествено с излизането на всеки нов Adventure Pack или сага продължение, всяка DSC0614сфера се развива. Но това развитие на играта може да доведе в един момент до коренна разлика на сферите с гореописаното.  В различните експанжъни излизат все по-различни карти и съюзници, като понякога се набляга на точно определени фракции. Такъв е примера с джуджетата, които става все повече и повече с всяко едно продължение от Dwarrowdelf цикъла. По този начин играта се прави по-тематична и обвързана с приключенията и куестовете, създавайки много приятна и силна атмосфера. Няма нищо по-естествено от това да навлезете в най-великата и най-известна обител на джуджетата Хазад-дум, намираща се в централните части на Мъгливите планини с цяла армия от джуджета, нали?

* Всичко, което е описано за самите сфери се основава на картите излезли до края на втория цикъл – Dwarrowdelf!

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Влезте в епичното приключение на "Властелина на пръстените" с поредната статия на нашия приятел BigBoxRover

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За BigBoxRover

Здравейте, аз съм абсолютен нърд? Защо ли? Защото обичам бордовите игри, по професия съм химик, а едно от хобитата ми е астрономията. Не, не се казвам Шелдън, а Наско! Обичам тежките и дълги стратегически игри като Mage Knight, War of the Ring, Game of Thrones и Civilization, но нямам против да играя на всичко... с малки изключения. Много харесвам творчеството на Толкин и именно за това съм се хванал да ви пиша и разказвам за една любима моя игра - Lord of the Rings: LCG.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers