четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Lord of the Rings LCG : Късмета и Соло vs Игра с други играчи
Lord of the Rings LCG : Късмета и Соло vs Игра с други играчи

Lord of the Rings LCG : Късмета и Соло vs Игра с други играчи

The Lord of the Rings LCG      Здравейте конници от Рохан, джуджета от Мъгливите планини, дърводелци от Дървеница (това май не беше от книгата) и Вие, тролове от други местенца на Средната земя и България. Отново сме заедно за поредната статия свързана с играта Lord of the Rings LCG. Този път ще се опитам да изложа две теми свързани с играта – шансът/късметът или до каква степен играчът контролира действията си и случващото се, както и соло срещу мултипейър начина на игра.

Една доста обсъждана тема по форумите свързана с играта е това, до колко шансът и късметът влияе върху общото удовлетворение от играта. Естествено, като всяка една игра с карти, има известна доза шанс още в самото начало – разбъркването и тегленето на карти. Тези две неща могат да ви провалят още преди да сте започнали.

Наистина, случвало ми се е още при първоначалното подреждане на играта да няма смисъл въобще да започвам. В тези случаи просто разбърквам и започвам наново. Истински дразнещото е, че колкото и добре да ви върви играта, понякога тегленето на карти от Encounter тестето може да ви вгорчи настроението до краен предел. Играта определено не е от лесните и никак не прощава грешки. А тръгнете ли веднъж да губите инициативата и предимството, пътят надолу е доста стръмен и хлъзгав.

Начинът да се противопоставите на „лошия късмет“ при първоначалното теглене и подготовката на играта е да си асемблирате добро тесте. Тук трябва да споменем, че има два типа играчи – такива, които за всяко едно приключение  си подбират определено тесте с карти, което е оптимизирано именно за този куест. По този начин те се подготвят за евентуално неприятните и трудни ситуации, в които могат да попаднат. Тези играчи по-малко се притесняват от лош късмет при теглене на карти, защото се предполага, че добре са си направили сметката преди това.

Вторият тип играчи са тези, които си правят едно тесте, с което се опитват да character-card-fanпреминат през всички куестове. Това е къде-къде по трудна задача и този начин на игра се практикува от най-опитните. Именно тук шансът в играта е доста голям. Тъй като няма как с едно тесте да се подготвите за всички неприятности, които ви очакват, можете да попаднете в ситуации, които водят до неизбежна кончина на така любимите ни персонажи от Властелинът на пръстените. Мен лично това понякога ме изнервя и аз съм по-скоро от първите играчи, които имат значително по-голям контрол над играта и не се притесняват толкова много от „лошо стечение на обстоятелствата“.

Друга обсъждана тема е дали е по-добра при соло режим или при игра с други играчи. За мен всяка игра е по-забавна, когато я споделяш с други хора. Първо, защото я има комуникацията с приятелите, и второ заради чисто човешкия фактор. Това, че имаш срещу себе си човек,  който мисли по друг начин, интеракцията и взаимопомощта са незаменими.

Като цяло Lord of the Rings LCG е създадена за мултиплейър, а соло режимът го виждам по-скоро като бонус за най-запалените фенове. Като цяло, това е хубаво, защото прави играта по-различна.  Първата причина да смятам, че играта е направена за мултиплейър е, защото в соло режимът има куестове, които нямат минаване. Именно там си личи, че просто ти трябва още един човек да ти помага.

Такъв е един от първите три куеста, които идват с главната игра. Именно там усещаш, че ти трябват повече комбинации, повече интеракция и малко повече сиво вещество (две е повече от едно в повечето случаи, нали?), в решаването на трудната задача и създаването на успешна тактика, как да победим. Дискусията между играчите е полезна и приятна и те кара да се чувстваш сякаш няма време за изчакване в самата игра. Нещо, което в соло играта се губи.

lotrlcg-bilbobaggins         Втората причина е, че се появяват все повече и повече карти, които са създадени за игра с друг играч. Както може би сте прочели в предишната ми статия, всяка една сфера се характеризира с различни умения и функции. За да разгърнете пълния потенциал и сила на една сфера ви е необходимо да имате повече карти от тази сфера. Нещо, което трудно се постига при игра в соло вариант, защото никак не е добре тестето ви да има примерно 100 карти при допустим минимум от 50. Шансът да изтегляте „полезни“ карти намалява драстично.

В заключение ще кажа, че няма игра в която да няма късмет и шанс. Дали ще са зарчета или теглене на карти е все тая. Въпросът е да има начини да се контролира дозата късмет. В Lord of the Rings LCG има все повече и повече такива начини, което е добре за цялостната оценка за една игра.

За другата тема бих казал, че всеки може да си я играе така, както най-много му харесва. Дали вие сте странник, който обича самичък да броди из Мраколес и да избива паяци и други гадинки в търсене на следите на Ам-гъл, или сте весела дружина елфи, тръгнали незнайно защо да се лутат из мрачните тунели на Хазад-дум, или сте просто тролове, които си тролват… мисля, че ще се забавлявате с тези игра.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Онзи малък дразнител Фродо успя с някакъв късмет да си хвърли пръстена във вулкана, но доколко този късмет предопределя играта с карти? И доколко щеше да се справи, ако нямаше друг малък дразнител с него?

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За BigBoxRover

Здравейте, аз съм абсолютен нърд? Защо ли? Защото обичам бордовите игри, по професия съм химик, а едно от хобитата ми е астрономията. Не, не се казвам Шелдън, а Наско! Обичам тежките и дълги стратегически игри като Mage Knight, War of the Ring, Game of Thrones и Civilization, но нямам против да играя на всичко... с малки изключения. Много харесвам творчеството на Толкин и именно за това съм се хванал да ви пиша и разказвам за една любима моя игра - Lord of the Rings: LCG.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers