неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Khan of Khans – Този път нещо ново от доктора
Khan of Khans – Този път нещо ново от доктора

Khan of Khans – Този път нещо ново от доктора

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последно време се наводнихме от римейкове на стари игри на доктор Райнър Книция. Дълго рових (поне 2 минути и 3 клика), за да разбера дали това е поредната преиздавана игра, но така и не открих подобна информация, така че ще третирам Khan of Khans като нова игра.

Khan of Khans е семейна игра, която може да се играе и от деца. Това в повечето случаи значи, че играта е фрашкана със случайност, но в този случай – също.

Основният фокус на играта е така нареченият „пушурлък“ (от Push your luck). Това е игра, която ще ви изпитва алчността. Дали бихте искали да рискувате и да получите голяма награда или ще го карате на сигурно, макар и не винаги да е толкова сигурно?

В повечето „пушурлък“ игри се разчита на обръщане на карти на сляпо. В тази игра обаче – също.

Тук вие сте ханове от фентъзи свят, които събират стада за… слава! Не е толкова лесно обаче, защото често ще се появяват пречки като лидери на племена, магии и други играчи, които ще ви отмъкват трудно събраното стадо.

Преди да преминем към геймплея не мога да не спомена за великолепните илюстрации, които ви вкарват в един шантав и полуидиотски свят, който ще ви накара да се усмихвате през цялото време. Илюстрациите, заедно със силните топли цветове ще превърнат и без това кратката ви игра в нещо, което да ви отпусне за едни 15 минути. Артът е дело на художника Ian O’Toole, чийто труд може да сте виждали в игри като The Gallerist, Vinhos Deluxe и A Study in Emerald.

Всеки играч започва със специално умение, а персонажите от които ще избирате са достатъчно разнообразни, че да правят играта ви малко по-различна всеки път.

В началото на играта се нареждат десет тестета от десет различни племена в средата на масата. Вашата цел е да нападате тези племена. А, да – казах ли, че вие всъщност ОТМЪКВАТЕ стадата от чуждите племена. От друга страна Какво значи „отмъквате“, всъщност… в този така или иначе варварски хански свят.

По време на вашия ход вие си избирате едно от племената и теглите най-горната карта. Ако е крава, вие я слагате пред себе си – във вашето стадо. Кравите имат различни стойности, символизиращи брой крави. В края на играта, който има най-голямо стадо от крави – печели.

Когато теглите обаче има голям шанс да се падне нещо, което може да ви отмъкне част или всички крави. За щастие, има карти, които ще ви помагат да се предпазвате.

Има два елемента, които дават на Khan of Khans вкуса на пушурлък. Първият е, че всеки от играчите има различен брой огради (зависи от специалните умения) и когато решите, по време на вашия ход, вие можете вместо да теглите карта, да си оградите събраното стадо. То вече няма да може да бъде пипнато. За жалост всеки играч разполага с много малко огради, така че кога сте готови да заложите на сигурно е от огромно значение, за да не увиснете накрая без огради и да разчитате изцяло на шанс. Играта свършва, когато свършат всички карти, а те са 90, така че добре трябва да си прецените тайминга.

Вторият пушурлък момент идва от различните видове племена. Да, не всяко племе е едно и също. Всъщност почти всички карти от всяко тесте са еднакви (8), но деветата карта от е уникална.

Khan of Khans вкарва и мемо елемент. Добре е да помните от кое тесте какви карти са излезли, за да можете да прецените от къде рискът е най-малък. Намирам тази само лека разлика в тестетата страхотна, защото няма нужда да помните толкова много видеове карти… но!

Нямаше да е лошо да има референции в кутията. В книжката е описана всяка една от осемте карти, но деветата трябва сами да си я запомните. Всъщност, дори и това описание на осемте карти е някъде в средата на книжката. Играта и без това има излишна дъска, около която се слагат картите. Какво пречеше върху нея да са описани всички племена? Предполагам не е нещо, което не може да се принтира допълнително и което със сигурност ще допринесе за преживяването, но липсата на подобна помощ е странна, особено когато не увеличава цената с почти нищо.

Заключение

Khan of Khans е приятна игра. Всъщност… повече от приятна. Това е игра, с която бихте могли да зарибите хора, които никога не са играли игри, като в същото време е идеална за филър за завършване на вечерта. Тя не напряга, но в същото време ви ангажира. Да, ако не сте добре с паметта има голям шанс цялата ви игра да се базира на чиста случайност, но това важи за повечето игри от този жанр. Прекрасните илюстрации със сигурност помагат да превърнете всяка игра на Khan of Khans в едно отпускащо следобедно терасно разцькване с кафенце.

ПЛЮСОВЕ:

  • Удивителни и сладки илюстрации
  • Прости и интуитивни правила
  • Бърз геймплей
  • Подходяща е за всеки

МИНУСИ:

  • Липсват очевидно нужни референции
  • Ако не сте добър в мемо игрите, играта ще ви се стори напълно случайна

Ако се кефите, що не вземете да поразгледате и сайта на производителите. Няма как да не ви зарибят и за други работи.

Chaosium Inc.

Източник на снимките: Boardgamegeek.com 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers