неделя, април 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hack Trick – генно модифициран „Морски шах“
Hack Trick – генно модифициран „Морски шах“

Hack Trick – генно модифициран „Морски шах“

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Вчера ви разказах за Не се сърди, човече, днес ще се върна дори още по-назад – морски шах. „Не се сърди, човече“ по принцип си е детска игра на късмет и компанията е засилила това качество. Hack Trick прави същото нещо. Морски шах по принцип е игра за следене и внимаване да не направите грешка. В този геймърски вариант тези качества са нива над стандартният Морски шах. С други думи, ако сте играли Морски шах, заради надхитряването и издебването на правилния момент, вие бихте харесали Hack Trick. Ако сте играли Морски шах, заради бързия геймплей, за да убиете времето… по-скоро ще се разочаровате.

Hack Trick е лека, но дълбока игра с огромна преиграваемост, изпълнена с интересни решения и дебнене на противника. Избързах със заключението, затова просто ще копирам предното изречение в последния си абзац.

Играта пристига в малка кутия пълна с малко карти и торбичка дървени токъни. Токъните (фигурките) са няколко жълти пулчета (които следят броя на победите), а останалите са пръстчета в два цвята (единият от пръстите е по-голям от останалите).В кутията има и две книжки с правила. В едната са обяснени основните правила за двама играчи, а в другата, варианти за игра от трима и четирима, както и обяснение на модула със специалните карти, за които ще поговоря малко по-късно.

В основата си, това е игра за двама, така че ще я разгледам като такава.

В Hack Trick, играчите влизат в роля на хакери, които се опитват да намерят правилна комбинация от цифри, като натискат с пръсти числата по табло.

IMG_20151115_193414

Играта има малка доза судоку елемент. Нарежда се централно табло, което е образувано от цифрите 1 до 9. Те са така раазпределени, че хоризонтално, вертикално и диагонално образуват сбор 15.

Който пръв успее да натисне три съседни хоризонтални, вертикални или диагонални полета, или пък успее да натисне един бутон три пъти – печели рунда. Ако в печелившата комбинация участва големия пръст, тогава играчът печели две точки. Играе се до 5 точки.

Трябва да се внимава обаче, защото ако другият играч сложи своя фигурка (пръст) върху поле с ваши фигурки, той пленява всички и после може да ги използва да ви прави номера.

Играта се играе с помощта на 18 карти с числа – 0х3, 1х3, 2х3, 3х3, 4х3, 5х3.

Основният принцип на игра е следният. Всеки има лимит от 4 карти. По време на хода си, играчът може или да тегли карта или да играе карта. Освен това, ако е задържал фигурка на другия играч може да я ползва като по този начин го накара да му каже точния сбор от числата в ръката му. Може да използва фигурка и за да накара другия играч задължително да играе карта, вместо да тегли. А може и да я използва, за да се предпази – тоест да не може другият играч да го задължи него да играе следващия ход.

В началото тези неща не ги ползвахме, тъй като не знаехме какво правим. След няколко игри обаче усетихме, че за да си добър в Hack Trick трябва внимателно да следиш ходовете и картите на противника си.

Когато играете карта я поставяте с лицето нагоре. Първата карта започва ред и трябва да поставите фигурка с пръст върху числото, което показва картата. Следващата карта, която се сложи се събира с предната и така трябва да се сложи пръст върху числото образувано от сбора на двете. От тук нататък, всяка следваща се сборува с предната (Само с предната, не с всички досега). Нямате право да слагате същото число, като предното. В редкия случай, когато тестето свърши, вие събирате всички карти, с изключение на последната, разбърквате ги и образувате ново тесте. При нас това се е случвало много рядко и само, когато се дебнем твърде много и си крадем фигурките.

Това е цялата игра. Продължавате, докато не образувате ред, диагонал или три на едно място. Звучи просто и първите ви игри вероятно ще бъдат. Веднъж щом схванете как се играе обаче ще започнете да влизате в дълбочина и да четете ходовете на противника си поне ход по-рано. С други думи, по-опитните ще размажат новаците. Не се безпокойте, игрите продължават 5 минути, така че бързо се навлиза.

Следенето всъщност не е трудно, защото има само пет цифри с по три копия от всяка. Въпросът е да следите какво планира противникът и да предположите какви карти държи в ръка, защото ако сложите някаква цифра, той ще се възползва от нея и ще добави точното число, което да му спечели играта.

Открихме, че нулите са най-силното оръжие в тази игра, особено в първите ходове, защото лесно се пленява с тях. От друга страна, пленяването не е толкова наложително. Вероятно ви трябват само три-четири чужди фигурки, за да блокирате или нападнете опонента.

IMG_20151115_193420

Само базовата игра е достатъчно дълбока, за да се забавлявате дори с години. Ако добавите и малкото разширение в кутията със специалните умения, тогава преиграваемостта и интригата в играта се качва на едно допълнително ниво.

Допълнителните правила са прости. Всеки път, когато някой спечели точка си тегли от тестето. В началото на всеки рунд, всеки тайно си избира една от спечелените карти и се обръщат едновременно. Тези карти дават допълнително условие за победа на дадения играч. Например – можете да спечелите само с две фигурки на поле, вместо с три (ако големият пръст е там) или пък ако спечелите с конкретна комбинация вземате двойно повече точки. Или пък ако плените три фигурки на противника печелите.

Играта пристига с огромно разнообразие от тези условия и обогатява Hack Trick до безкрайност. След като сте врътнали две-три игри, ви препоръчвам да играете всеки път с това разширение. Гениално е.

Заключение

Аз обожавам Hack Trick. Това е лека, но дълбока игра с огромна преиграваемост, изпълнена с интересни решения и дебнене на противника (казах ви, че ще го повторя). Веднага казвам обаче, че играта не е за всеки. Тя изисква внимателно следене на картите, броене и изчисляване, дедукция и ангажираност. Да, играта е лека, но ако не се отдадете нито ще се забавлявате, нито ще спечелите. Тази игра влиза във вените на Battle Line, но продължава по-бързо и изисква повече тактическо мислене. На всичкото отгоре чувството на удовлетворение, когато опонентът ви е попаднал в точния капан, когато сте го принудил да играе картата, която на вас ви трябва за нужната ви комбинация е вълшебно. Върнах се в белотските си години, когато плясках изненадващи валета коз, при положение, че другите са вдигнали на купа.

Hack Trick е „скрит диамант“ от Ессен, но забелязвам, че получава все повече любов в общността на хобито. Моята компания се е наиграла на странни игри за ревюта (за което търпение съм безкрайно благодарен), но смело мога да твърдя, че тази игра не само не е за подценяване, но си е направо истински хит!

ПЛЮСОВЕ:

  • Хитър и геймърски вариант на Морски Шах
  • Интелигентен геймплей
  • Приятни компоненти
  • Безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Изисква доста логика, дедукция, следене и изчисляване, което може да заблуди някои хора
  • Опитните играчи ще размажат новаците

За повече информация, посетете сайта на производителите:

Mind Fitness

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. „Първата карта започва ред и трябва да поставите фигурка с пръст върху числото, което показва картата. “ When you play the first card, as part of set up, you do not mark it. See rules on page 2. It is part of your strategy, what card you use to start the card sequence. The other thing, I do not think 0 is the most powerful card, every card is evenly powerful. Keys number 6,7,8,9 cannot be pressed with a 0. So I think every card is powerful, but it depends on the situation.
    I used Google to understand your article, and I like your article.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers