петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hack Trick – генно модифициран „Морски шах“
Hack Trick – генно модифициран „Морски шах“

Hack Trick – генно модифициран „Морски шах“

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Вчера ви разказах за Не се сърди, човече, днес ще се върна дори още по-назад – морски шах. „Не се сърди, човече“ по принцип си е детска игра на късмет и компанията е засилила това качество. Hack Trick прави същото нещо. Морски шах по принцип е игра за следене и внимаване да не направите грешка. В този геймърски вариант тези качества са нива над стандартният Морски шах. С други думи, ако сте играли Морски шах, заради надхитряването и издебването на правилния момент, вие бихте харесали Hack Trick. Ако сте играли Морски шах, заради бързия геймплей, за да убиете времето… по-скоро ще се разочаровате.

Hack Trick е лека, но дълбока игра с огромна преиграваемост, изпълнена с интересни решения и дебнене на противника. Избързах със заключението, затова просто ще копирам предното изречение в последния си абзац.

Играта пристига в малка кутия пълна с малко карти и торбичка дървени токъни. Токъните (фигурките) са няколко жълти пулчета (които следят броя на победите), а останалите са пръстчета в два цвята (единият от пръстите е по-голям от останалите).В кутията има и две книжки с правила. В едната са обяснени основните правила за двама играчи, а в другата, варианти за игра от трима и четирима, както и обяснение на модула със специалните карти, за които ще поговоря малко по-късно.

В основата си, това е игра за двама, така че ще я разгледам като такава.

В Hack Trick, играчите влизат в роля на хакери, които се опитват да намерят правилна комбинация от цифри, като натискат с пръсти числата по табло.

IMG_20151115_193414

Играта има малка доза судоку елемент. Нарежда се централно табло, което е образувано от цифрите 1 до 9. Те са така раазпределени, че хоризонтално, вертикално и диагонално образуват сбор 15.

Който пръв успее да натисне три съседни хоризонтални, вертикални или диагонални полета, или пък успее да натисне един бутон три пъти – печели рунда. Ако в печелившата комбинация участва големия пръст, тогава играчът печели две точки. Играе се до 5 точки.

Трябва да се внимава обаче, защото ако другият играч сложи своя фигурка (пръст) върху поле с ваши фигурки, той пленява всички и после може да ги използва да ви прави номера.

Играта се играе с помощта на 18 карти с числа – 0х3, 1х3, 2х3, 3х3, 4х3, 5х3.

Основният принцип на игра е следният. Всеки има лимит от 4 карти. По време на хода си, играчът може или да тегли карта или да играе карта. Освен това, ако е задържал фигурка на другия играч може да я ползва като по този начин го накара да му каже точния сбор от числата в ръката му. Може да използва фигурка и за да накара другия играч задължително да играе карта, вместо да тегли. А може и да я използва, за да се предпази – тоест да не може другият играч да го задължи него да играе следващия ход.

В началото тези неща не ги ползвахме, тъй като не знаехме какво правим. След няколко игри обаче усетихме, че за да си добър в Hack Trick трябва внимателно да следиш ходовете и картите на противника си.

Когато играете карта я поставяте с лицето нагоре. Първата карта започва ред и трябва да поставите фигурка с пръст върху числото, което показва картата. Следващата карта, която се сложи се събира с предната и така трябва да се сложи пръст върху числото образувано от сбора на двете. От тук нататък, всяка следваща се сборува с предната (Само с предната, не с всички досега). Нямате право да слагате същото число, като предното. В редкия случай, когато тестето свърши, вие събирате всички карти, с изключение на последната, разбърквате ги и образувате ново тесте. При нас това се е случвало много рядко и само, когато се дебнем твърде много и си крадем фигурките.

Това е цялата игра. Продължавате, докато не образувате ред, диагонал или три на едно място. Звучи просто и първите ви игри вероятно ще бъдат. Веднъж щом схванете как се играе обаче ще започнете да влизате в дълбочина и да четете ходовете на противника си поне ход по-рано. С други думи, по-опитните ще размажат новаците. Не се безпокойте, игрите продължават 5 минути, така че бързо се навлиза.

Следенето всъщност не е трудно, защото има само пет цифри с по три копия от всяка. Въпросът е да следите какво планира противникът и да предположите какви карти държи в ръка, защото ако сложите някаква цифра, той ще се възползва от нея и ще добави точното число, което да му спечели играта.

Открихме, че нулите са най-силното оръжие в тази игра, особено в първите ходове, защото лесно се пленява с тях. От друга страна, пленяването не е толкова наложително. Вероятно ви трябват само три-четири чужди фигурки, за да блокирате или нападнете опонента.

IMG_20151115_193420

Само базовата игра е достатъчно дълбока, за да се забавлявате дори с години. Ако добавите и малкото разширение в кутията със специалните умения, тогава преиграваемостта и интригата в играта се качва на едно допълнително ниво.

Допълнителните правила са прости. Всеки път, когато някой спечели точка си тегли от тестето. В началото на всеки рунд, всеки тайно си избира една от спечелените карти и се обръщат едновременно. Тези карти дават допълнително условие за победа на дадения играч. Например – можете да спечелите само с две фигурки на поле, вместо с три (ако големият пръст е там) или пък ако спечелите с конкретна комбинация вземате двойно повече точки. Или пък ако плените три фигурки на противника печелите.

Играта пристига с огромно разнообразие от тези условия и обогатява Hack Trick до безкрайност. След като сте врътнали две-три игри, ви препоръчвам да играете всеки път с това разширение. Гениално е.

Заключение

Аз обожавам Hack Trick. Това е лека, но дълбока игра с огромна преиграваемост, изпълнена с интересни решения и дебнене на противника (казах ви, че ще го повторя). Веднага казвам обаче, че играта не е за всеки. Тя изисква внимателно следене на картите, броене и изчисляване, дедукция и ангажираност. Да, играта е лека, но ако не се отдадете нито ще се забавлявате, нито ще спечелите. Тази игра влиза във вените на Battle Line, но продължава по-бързо и изисква повече тактическо мислене. На всичкото отгоре чувството на удовлетворение, когато опонентът ви е попаднал в точния капан, когато сте го принудил да играе картата, която на вас ви трябва за нужната ви комбинация е вълшебно. Върнах се в белотските си години, когато плясках изненадващи валета коз, при положение, че другите са вдигнали на купа.

Hack Trick е „скрит диамант“ от Ессен, но забелязвам, че получава все повече любов в общността на хобито. Моята компания се е наиграла на странни игри за ревюта (за което търпение съм безкрайно благодарен), но смело мога да твърдя, че тази игра не само не е за подценяване, но си е направо истински хит!

ПЛЮСОВЕ:

  • Хитър и геймърски вариант на Морски Шах
  • Интелигентен геймплей
  • Приятни компоненти
  • Безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Изисква доста логика, дедукция, следене и изчисляване, което може да заблуди някои хора
  • Опитните играчи ще размажат новаците

За повече информация, посетете сайта на производителите:

Mind Fitness

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Big Box Gamers