четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » КНИГИ ИГРИ » Книгите-игри след 2000-ната година
Книгите-игри след 2000-ната година

Книгите-игри след 2000-ната година

Al ToroСлед бурното развитие на книгите-игри в средата на 90-те, през 98-ма качеството им започна стремглаво да пада, а заедно с него и популярността им. Нови издателства и автори потърсиха място в така добре продаващия се жанр – говори се дори за тиражи от 50 000 на някои от книгите, а 20-30 000 са реални извадки от декларираните тиражи на немалко заглавия. При това феновете бяха затрупани с некачествени предложения, а дори най-признатите автори започнаха да предоставят по-слаби книги-игри, притиснати от срокове и без да минават през редакция и тест.

Мнозина посочват и навлизането на компютърните игри като сериозен фактор за замирането на жанра. Така или иначе, то беше факт, напълно завършен от предприетата тактика „жътва” на издателствата – усетили стръмния наклон надолу, те започнаха да издават възможно най-бързо всичко, което им беше в обсега, за да могат да доизстискат каквото могат от пресъхващия пазар и вместо да направят опити за съживяването на жанра го доумъртвиха през 99-та. Изчезването на книгите-игри в България настъпи дори по-рязко от появата им.

Последва цяло десетилетие на пълна суша, през което излязоха само две книги-игри и то без да добият каквато и да е популярност – през 2004-та Блонд и Уейн издадоха „Коприна в нощта”, известна като „тетрадката” поради обема и вида си, и „Ромски лабиринт”, която и в момента много от феновете се страхуват да прочетат.

Често когато изглежда, че всичко е приключено, се появява някой заблуден ентусиаст, който да реши, че така не може. Този път по някаква случайност този ентусиаст бях аз. Завърших книгата си „Котаракът и Черният Нарцис” в средата на 2010-та, след което се заех с непосилната задача да се свържа с двадесетте най-сериозни български издателства, които имат интерес към фантастиката или детската литература (макар книгата да се цели в една идея по-зряла аудитория, а именно старите фенове на жанра, които вече са значително одъртяли, че и малки фенчета щъкат покрай повечето от тях). Повечето от тях дори не ми отговориха, а останалите поясниха, че въобще с български автори не се занимават и нямат екипи за издаването на български книги, освен ако не става въпрос за биография на Лили Иванова или Слави Трифонов.

Още няколко месеца по-късно реших, че ще се справя и без тях, та седнах и прочетох каквото успях да намеря за книгоиздаването. Стиснах зъби, изстисках джобове и така книгата най-сетне видя бял свят през март, 2011-та. В същия този момент по щастливо стечение на обстоятелствата двама други ентусиасти, Вилиан и Ян, бяха направили сайт и форум за книгите-игри на 90-те, а доказалият се от 90-те автор Ейдриън Уейн не закъсня да се включи, като издаде първо „Асасините на Персия”, а през 2012-та и „Патрул за Ада: 2в1”.

Та така, четиримата обединихме усилия да възкресим книгите-игри у нас. В помощ се притекоха десетки, дори стотици фенове, които и сега допринасят по всевъзможни начини и без тях нямаше да стигнем абсолютно до никъде. Дори на инициативен принцип се събраха пари за издаването на „Карибски вълни” на Недялко Петров и все още чаканата нова книга-игра на Майкъл Майндкрайм със рекордните за подобни инициативи у нас събрани 6000 лева.

Много хора от така създалата се общност започнаха и да пишат, а резултатите на някои от тях Heroне отстъпват по качество дори на любими заглавия от 90-те. Покрай това реших, че тези момчета трябва да имат по-добри условия да изкарат творбите си на бял свят, която аз нямах, събрах всичко необходимо за един книгоиздателски екип (за мое щастие много кадърни хора откликнаха и се включиха) и заедно с тях създадохме ядрото на сборника „Призвание герой”, първи брой от който можете да намерите по книжарниците.

Това периодично издание ще дава поле за изява на най-добрите автори на кратки книги-игри у нас и вече подготвяме неговия втори брой и сме обявили конкурса за набиране на произведения, в който всеки може да участва.

Междувременно се очаква излизането на още няколко книги-игри, една от която на историческа тематика (разказва за управлението на цар Калоян) в няколко тома на Джордж Блекбък, автора на „Футболмания”. Аз подготвям и „Котарака и Абаносовия дракон”, а се очакват още няколко заглавия до края на годината и дори една нова форма – приказка-игра, изцяло цветна и илюстрирана, насочена към най-малките читатели. За нея с удоволствие ще ви разкажа повече при излизането й.

И така, оттук се очертава жанра да върви все нагоре в близко бъдеще, а ако вие сте стари негови фенове, връщайте се на борда незабавно! Ако пък не сте се потопили досега в магията на интерактивната литература, крайно време е да го направите, ще видите, че тази литературно-игрална форма си има своя чар.

Приятно четене, и, както казва един приятел, „Игрите с вас”!

Докато чакате следващата статия за Книгите-игри следващата сряда, можете да разгледате Legacy of Kreya

kreya logo

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Къде изчезнаха книгите-игри последните 10-15 години?

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 2.71 ( 4 гласове)
0

За BigBoxToro

В свободното си време най-често пише, чете, издава и коментира книги-игри, така че вероятно с това ще ви занимава. Играе и създава също и настолни, и ролеви такива, та не се чудете, ако го видите да се прави на всезнайко и по тези теми. Иначе програмира машини и обикаля из планините, ама това е една друга история…

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers