понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Fertility – Не бъдете говеда. Играйте игри.
Fertility – Не бъдете говеда. Играйте игри.

Fertility – Не бъдете говеда. Играйте игри.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е втората игра на Cyrille Leroy, като имах възможността да тествам и двете. Sapiens беше дебюта на Кирето и въпреки че играта не беше особено добре възприета заради лъжливо лекия си характер, вътре имаше добри идеи.

Радвам се, че тези идеи откриха мястото си и във Fertility, но тук те вече са в най-добрата си и маркетингово насочена форма.

Основният проблем на Sapiens, поне за мен, беше, че не бях сигурен за кого е играта. При Fertility нямам съмнение – това е семейна игра, която може да се използва и от геймъри за увлекателен филър.

Компонентите са отлични, стига да свикнете с ресурси като волове и алабастър и папирус, или както в последствие ще ги наричате – говеда, камъни и зеленото.

Целта ви в тази игра е да събирате точки, като точките се получават от събиране на ресурси, комплекти от тотеми на различни богове, тук-там чудеса и от сгради.

Можете да купувате по една сграда на ход. Ще имате девет хода в играта,но пък имате 7 места за сгради (като започвате с 2 базови). Едва ли обаче ще купувате твърде много, защото всяка сграда изисква различен комплект от ресурси, за да може да бъде активирана.

Някои сгради просто ви изискват ресурси за точки, други ви дават тотеми, трети ви позволяват да конвертирате ресурси и стандартните икономически врътки.

С други думи, всичко във Fertility се фокусира около възможността ви да събирате правилните ресурси.

НО! Това е предимно тактическа игра, тъй като ресурсите, които ще вземате се губят в края на всеки ход, а събирането на всеки ресурс зависи от моментното състояние на централната дъска и възможността ви за хитро поставяне на плочка.

Ако сте запознати със Sapiens, и тук ще слагате доминови плочки, разделени на две, върху централно табло с други плочки. Разликата е, че тук поставянето е доста свободно. Единственото задължително нещо е плочката ви да се сложи до предишно поставена плочка – не е нужно краищата да съвпадат. Но… ще искате да съвпадат, защото за всяка съвпадната страна вземате ресурса показан на плочката. Така че ще се опитвате така да въртите всичко по борда, че да вземате максимално много ресурси. Да… понякога няма да ви трябват някои, но сградите се вземат отново само с ресурси, независимо от вида им, така че дори и боклука не е излишен.

Освен съвпадащите страни, по дъската има други тактически шашми. Ако докоснете поле от жито, вземате жито. Ако покриете поле с ресурс – вземате този ресурс. Ако затворите напълно едно поле, можете да сложите едно от чудесата си вътре. В края на играта ще се къпете в разкош от точки, ако имате най-много чудеса.

Има и езера по дъската, които ще ви пречат да правите каквото си искате, а освен това самата дъска е рандомизирана от различни плочки, така че нито една игра няма да е същата.

Заключение

Fertility ми влезе под кожата. Удивително релаксиращата визия и простоватият, но интригуващ геймплей са достатъчно, че да ви почовъркат леко мозъка, без да ви изстискат резервите от това, което вие наричате мозъчни клетки. Тази игра може да се играе от начинаещи в хобито, макар и да не е ЧАК толкова приемлива като Ticket to Ride и подобни. Все пак играта си има леко геймърски нюанси в детайлите. Ако я използвате за втора игра обаче, мисля че Fertility може да зариби хора в хобито.

Това не значи, че и вашата геймърска дружинка няма да посне слатка слаза по играта. Тук си има филърски врътки и възможности за прецакване, макар и да са доста ситуационни. От друга играта не трае повече от 30 минути, така че и обидени няма да има.

Fertility е от онези игри, които никога няма да сбъркате, ако имате в колекцията си. Те са подходящи за нови хора, подходящи са и за геймъри, а ако децата ви са на 7-8, могат също да се включат. Играта е бърза и предлага огромно разнообразие. Ще послушам съвета си и ще я задържа, което който ме познава знае, че значи много.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлична козметика
  • Лековат, но ангажиращ геймплей
  • Бързо, но задоволително изиграване
  • Възможности за хитри ходове
  • Подходяща е почти за всеки

МИНУСИ:

  • Стратегическото планиране отстъпва място на тактиката

Играта може да се открие в магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Fertility

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers