неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Itchy Monkey – Не подминавайте това ревю!
Itchy Monkey – Не подминавайте това ревю!

Itchy Monkey – Не подминавайте това ревю!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Който ме познава знае и любовта ми към апокрифните игри, все по-популярни като „Игрите на Деян“. Това подигравателно нарицателно вече съвсем добива друг вид, след като тази година открих три бижута, които не само, че не са сред мейнстрийм модата на настолните игри, но и се съмнявам някога да пробият сред известни заглавия като Santorini.

Не случайно използвах Santorini за пример. Да, и Itchy Monkey е успешен кикстартър проект, но скромните 10 хиляди евро не могат дори да се сравнят с масата от популярни заглавия, залети с жълтици. Да не говорим и за това, че предната игра на компанията, макар и отново с хахава тема, не обра лаврите на кой знае колко добро нещо. Говоря за Dictators. Ние също не бяхме особено очаровани, така че виждате откъде идваше съмнението ми щом отворих Itchy Monkey.

Безумната тема може и да отблъсне ловърите на класическо фентъзи или мрачни фантастики, но както вече казах – аз процъфтявам в шантавинята. Тук играчите управляват колония от въшки, които се опитват да се настанят върху мръсни маймунки.

Да, това е абстрактна игра и темата няма кой знае какво значение, но ще откриете повече връзки с идеята за сърбящите маймуни, отколкото предполагате.

Това е игра с контрол на територии (в случая маймуни), като първият, който успее да постигне едно от тези три неща, печели играта:

 • Да има по три работни въшки на пет различни маймуни
 • Да има по три работни въшки на четири еднакви маймуни
 • Да има по три работни въшки на три горили (най-трудно се достига до тях)

Компонентите на играта може и да не изглеждат кой знае колко като количество, но са отлични. Токъните с маймуните са огромни, а артът по тях е смеховит. Самите въшки и техните кралици са стандартни дървени цилиндърчета, но това по никакъв начин не пречат за откъсване от преживяването.

Типично за всяка абстрактна игра, тактиката и брейн демиджа са неизбежни.

Играта се води за от двама до четири и въпреки че е функционална за трима и четирима, Itchy Monkey светва при дуелното предизвикателство. Причината се крие в това, че като класическа шахова игра, тук трябва да предвиждате ходовете на опонентите си и да мислите поне няколко рунда напред. Това е почти невъзможно, ако играете с трима или четирима. С трима дори се наблюдава класически момент на King Making, тъй като често ще се озовавате в ситуация, в която е очевидно, че някой ще спечели в следващия ход, а вие не можете. Тогава можете да попречите на единия или другия.

Добре де… изкарах играта лоша с повече от двама. Не е. Просто няма да видите целия й потенциал, ако си го причините.

Itchy Monkey е игра с правила от една страничка малък формат.

В началото на хода си слагате нови въшки върху маймуна, върху която вече имате въшки. Ако там имате една или повече кралици (те са по-силните въшки), тогава можете да сложите дори повече въшки.

След това имате избор да направите едно от три действия:

 • Да преместите една въшка върху съседна маймуна (ако опонент има толкова или по-малко въшки, вие я премахвате – кралицата се води за две въшки).
 • Да накарате маймуна да се движи в права линия колкото искате полета, ако върху нея има ваши въшки. След като се движи, ако маймуната се сблъска с друга маймуна, можете да прехвърлите колкото искате въшки от вашата на чуждата маймуна. Отново – ако имате толкова или повече въшки от опонента, This is Sparta.
 • Да накарате маймуна да се почеше. Тоест, ако някой има пет или повече работни въшки върху маймуна, той си ги премахва.

По всяко време на хода си, можете да размените шест работни въшки за една кралица. Внимавайте кога и как го правите обаче, защото имате само три кралици.

Правилата може и да са малко, но ще се изненадате от дълбочината, която Itchy Monkey предлага. Въпреки че цялата информация е открита, тук можете да правите хитри ходове и, по стандартен за абстрактните игри начин, да задължите опонента ви да направи нещо, което по-скоро би работило във ваша полза.

Понеже единственият начин да преместите повече от една въшка от маймуна на маймуна е ако две маймуни се сблъскат, маневреността и позициите на маймуните са от изключителна важност. Картата е подготвена по такъв начин в началото, че начините на печелене са балансирани.

И дори само това да беше всичко, играта щеше да е отлична. Но не!

В базовата кутия ще откриете маймуни „Тамарини“, които действат като жокери и ако искате, можете да смените един от видовете върху картата. По този начин ще забързате играта, защото това ще отвори стратегиите ви и няма да се забиете само в пречкане.

Това, което превръща Itchy Monkey в една от най-добрите игри за 2018 за мен са специалните умения, които всяка маймуна може да има, ако решите.

Препоръчвам ви първите една-две игри да играете нормално, но следващите вече можете да разнообразите.

Всеки вид маймуна може да се обърне на другата страна и така да има специално умение. Моят съвет е да не обръщате всички, защото ще стане хаос, а по-скоро да използвате една-две, максимум три вида маймуни. Някои ви позволяват по-бързо да изкарвате кралици, други ви дават маневреност на движенията, а трети ви помагат на работниците. Ако успеете да използвате уменията във ваша полза, победата ви е гарантирана.

Така и не разбрахме тези за какво са. За отчитане на рундове…?

Заключение

Itchy Monkey е запленяваща игра, която може да влезе под кожата ви… или поне върху кожата ви. Ха!  Смешки…

Играта провокира пространствено тактическо мислене, като едновременно с това стратегическите ви планове са от значение. Тук по случайност няма как да спечелите. Всички ходове трябва да са добре премислени и понеже информацията е напълно открита е добре да сте готови за маневриране в различни посоки и да си създадете различни начини за евентуална победа. Нещо, което не е непознато на шаховите играчи. Понеже не съм играл чак толкова подобни игри, за мен най-близката референция би била Santorini, тъй като принципът на игра е подобен… въпреки че Itchy Monkey предлага много повече свобода и възможности за действия.

В тази игра няма никаква случайност и ако искате да си сборичкате арогантното съзнание с друг многознайко, ви препоръчвам битката на сърбящите маймуни. Топ игра.

ПЛЮСОВЕ:

 • Шантава и странно добре работеща тема
 • Сладки и функционални компоненти
 • Дълбок геймплей
 • Огромна преиграваемост
 • В кутията ще откриете банани-изненада. Нямам представа за какво са, дори не са описани в книжката. Но хей – безплатни банани

МИНУСИ:

 • Играта с повече от двама играчи не е оптимална
 • Бананите не стават за ядене
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers