понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Fantasy Realms – игра тип „Как не съм се сетил по-рано!“
Fantasy Realms – игра тип „Как не съм се сетил по-рано!“

Fantasy Realms – игра тип „Как не съм се сетил по-рано!“

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Всички ние имаме приятели, които се смятат за гениални и мислят, че успелите хора са такива само, защото имат много пари. Или пък казват, че Марк Зукербърг ги е изпреварил с два месеца, иначе те щяха да са негово място. Аз имам познат, който не просто смята себе си за прецакан от съдбата, но и го е яд всеки път щом някой измисли нещо гениално. Имам предвид „Google” тип гениално. Всеки път се тормози с въпроса „Е, как не се сетих аз тоя Instagram! Толкова е просто!“.

По принцип аз не съм такъв човек, даже напротив. Винаги си мисля – е те това проз човек като мене не мож се сети. В случая с Fantasy Realms обаче и аз се хванах на влака с „Мале, това колко е просто, изпревариха ме!“.

Това е така, защото правилата на играта са написани само в един абзац от малката книжка. Всичко, с което ще играете е едно малко тесте от 55 карти. А правилата са следните.

Започвате със седем карти. По време на вашия ход или теглите карта от тестето и хвърляте една от осемте ви, или теглите карта от изхвърлените и изхвърляте друга карта от своите. Когато в средата на масата има десет изхвърлени, играта свършва. Всеки сваля картите си и се гледат точки. Това е. Наистина е само това.

Гениалната врътка във Fantasy Realms се крие в комбинативността на картите. Всяка една карта се влияе с още няколко карти и така се получава верига от комбинации между всичките ви карти.

В играта има 10 вида карти. От всеки вид има по 5 уникални. Освен това има и 5 различни карти жокер с различни умения.

Както казах – целта е да събирате точки. Всяка карта има число отгоре… но и някакви условия, бонуси или наказания, ако държите определени други карти.

Пример. Еднорогът ви дава малко точки, но ако се комбинира с принцесата или императрицата ще ви залее с точки. Има други карти, които ви дават бонуси за определени видове. Има такива пък, които дават извънземно много точки, ако съберете точно конкретни карти в ръката си.

Всяка карта е различна и всяка има някакво завъртяно условие, което се комбинира с друга карта. Вашата цел е да оптимизирате така ръката си, че да образувате идеална синергия между всички. С други думи – Fantasy Realms носи една от най-тежките форми на мин-максване, която можете да срещнете. И трябва да внимавате. Понякога само това, че сте пропуснали една дума, или пък, че сте забелеяли за секунда и сте хвърлили карта, която не е трябвало цялата ви верига от иначе стотици точки може да се превърне в отрицателен резултат на края. Препоръчително е да следите какво правят другите играчи, защото хейт драфтването (вземането на картите под носа на опонентите, само защото им трябват) е в сила и тук… въпреки че в повечето случаи бихте си отмъкнали нещо, което би ви донесло зилион точки. В повечето случаи.

Както виждате, въпреки че играта е малка и определено се категоризира като филър (игра между други по-големи игри), тя отнема един стабилен и ангажиращ половин час, а с пет човека стига и до 40-50 минути.

Играта за двама е друга бира. Всъщност за двама, Fantasy Realms си е направо друга игра. Тук играчите започват от нула карти и постепенно си образуват комбинациите, вместо да трябва да режат от вече готова ръка. Освен това, хейт драфтването тук е в по-голяма сила. Лично аз харесвам този мод повече от играта трима, четири или пет, но това не ми пречи да се кефя и на мултиплеър. Истината е, че играта е… яка.

Заключение

Fantasy Realms е елементарна игра. Да, да – и друг път съм говорил за лесни и „елегантни“ игри. Тази обаче е наистина проста. Правилата се обясняват буквално за 10 секунди. Всичко, което правите е да теглите карта и да хвърлите карта. Дълбочината от тежките и жертвени ходове тип „режа месо“ правят това малко тесте от 55 карти толкова богато и разнообразно, че от някакъв си там „пореден филър“ играта става в „Айде още една игра!“.

Да, играта е малко по-скъпа от колкото бихте очаквали от кутия само с едно тесте, но заедно с него ще получите и огромен „кочан“ от листи за смятане на точки. За разлика от повечето игри, този кочан е наистина нужен и е измислен перфектно. От друга страна – това са просто листи хартия. Не знам, това са си WizKids все пак. Техните игри по принцип са скъпи.

ПЛЮСОВЕ:

  • Една от най-елементарните игри, които съм играл
  • Една от игрите с най-тежки избори, които съм играл
  • Пристрастяващ геймплей
  • Огромно разнообразие от комбинации между картите

МИНУСИ:

  • Мин-максването може да причини тежко задръстване между ходовете
  • Цента е малко по-висока от това, което бихте очаквали

Ако ви харесва как звучи, можете да си закупите играта от Time2Play. Знам, че на теория може и да ви се струва съмнителна, но повярвайте, само едно разиграване и целият комбинативен свят на Fantasy Realms ще ви пръсне мозъка от възможности.

Купи: Fantasy Realms

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. Владимир "Avisian" Крилов

    Бих добавил, че с повече от двама играчи, ако изтървеш нишката на действията на другите играчи играта се превръща в паралелно соло, но не мога да кажа че това е голям минус. За хора които обичат да събират комбинации и да се опитват да ги максимизират играта доста ще им хареса. Аз за съжаление не съм сред тях, но това не прави играта лоша- Играта си е хубава, спор няма 😉

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers